GENEL - 14 Mart 2017 Salı 17:07

Radyoaktif tespih dehşeti

A
A
A
Radyoaktif tespih dehşeti

Sakarya’daki baraj inşaatında tespihe benzeterek aldığı radyoaktif madde sonrası GATA’da tedavi altına alınan Eyüp Bapun’un babası Mehmet Emin Bapun, konuyla ilgili olarak, “Oğlumun tedavisi ne zamana kadar sürecek meçhul” dedi.

Sakarya’daki baraj inşaatında tespihe benzeterek aldığı radyoaktif madde sonrası GATA’da tedavi altına alınan Eyüp Bapun’un babası Mehmet Emin Bapun, konuyla ilgili olarak, “Oğlumun tedavisi ne zamana kadar sürecek meçhul” dedi.


Van’da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından Bapun ailesi Sakarya’nın Arifiye ilçesi Neviye mahallesine yerleşti. İnşaat işçisi olan baba Mehmet Emin Bapun akciğer kanserine yakalanıp kemoterapi görmeye başladı. 17 yaşındaki Eyüp Bapun ise lise birinci sınıfı bırakıp inşaatta çalışmaya başladı. Baraj inşaatında çalışan Emin Bapun, tespihe benzettiği bir maddeyi alıp evine geldi. Bir süre sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Bapun’un radyasyona maruz kaldığı belirtildi. Olay sonrası AFAD ekipleri Bapun’un bulunduğu ev ve sokağı karantina altına alarak, ‘İridyum 192’ isimli maddeyi TAEK’e teslim etti. Eyüp Bapun, Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde tedavi görmesinin ardından, GATA’ya sevk edildi. Yaklaşık 6 aydır tedavi altında tutulan Bapun’un sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.



“Tedavisi ne zamana kadar sürecek meçhul”


Radyoaktif maddeye maruz kalarak GATA’da tedavi altına alınan Eyüp Bapun’un tedavisinin ne kadar süreceğinin belli olmadığını belirten baba Mehmet Emin Bapun, “Van depreminde buraya geldik, buraya yerleştik. Bir daha geri dönmedik, çocuklarım burada çalışmaya başladı. Kendimde rahatsızım, akciğer kanseriyim tedavi görüyorum. Rahatsızlığımdan dolayı oğlum Eyüp okulunu bıraktı, baraj inşaatında çalışmaya gitti. İlk gün çalıştı ve ikinci gün ise bu olay meydana geldi. Orada tespih gibi bir şey bulduklarını söyledi arkadaşlarıyla birlikte. Tespih sanarak eve getirdiği cisim radyoaktif madde çıktı. Madde ile yakın temas olduğundan dolayı vücudunda yanıklar ve yaralar oluştu. Şuanda GATA’da tedavi görüyor, beşinci ayı bitmek üzere. Tedavisi devam ediyor, yürüyebiliyor ama tedavi ne zamana kadar sürecek oda meçhul. Bu olay daha önce Türkiye’de olmadığı için genel olarak buradaki doktorlar bu olayı bilmiyor. Amerika’dan bilgi alıp ona göre tedavi uyguluyorlar” dedi.



“Amerika’daki doktorlara soruyorlar”


GATA’daki doktorların tedavi ile ilgili Amerikalı doktorlardan bilgi alarak tedaviyi sürdürdüklerini ifade eden Amca Tahir Bapun ise “Bu radyasyon olayından dolayı kardeşim mağdur oldu. Ben kendi imkanlarımca yardımcı oluyorum. Hükümetimiz ve devletimizin çıkardığı kanun sayesinde çocuğumuz tedavi görüyor. Eğer bu kanunda olmasaydı acaba halimiz ne olurdu. Çocuğumuzun mağdur olmasına rağmen ne gelip ilgilenen var şirketten, ne ilgili firmadan cihazın firmasından gelip ilgilenen yok. Üç ay ben yanında kaldım, şuanda annesi yanında, altıncı aya giriyor tedavi süreci Ankara’da. Babası mağdur, akciğer kanseri. Keşke böyle olmasaydı mağduriyet giderilseydi en azından bir hal hatır sorulsaydı, bu çocuğun ileride sorunları olabilir doku kanseri olabilir. Üç ay ben GATA’da kaldım doktorlar çaresiz kalıyor, diyorlar ki Türkiye’de böyle bir şey gelmedi başımıza, nasıl tedavi edileceğini yaraya ne süreceğimizi bizde bilmiyoruz diyorlar. Doktorların ilgilenmeleri çok mükemmel ama böyle bir şey başlarına gelmedikleri için tedaviyi tam bilmiyor, Amerika’da ki doktorlara soruyorlar ve onlarla irtibat halindeler. İnşallah ileride iyi olur, ne zamana kadar kalacağını bilmiyoruz. Radyoaktif madde vücudunu çok tahrip etmiş ve kemiklere kadar yakmış” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.