GENEL - 17 Ağustos 2018 Cuma 14:46

Sakarya’da depreme hazırlık çalışmaları konuşuldu

A
A
A
Sakarya’da depreme hazırlık çalışmaları konuşuldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Deprem Gerçeği ve Sakarya’da Şehircilik’ konulu toplantıda Sakarya’da yürütülen çalışmalar ve depreme hazırlık açısından yapılan çalışmalar konuşuldu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Deprem Gerçeği ve Sakarya’da Şehircilik’ konulu toplantıda Sakarya’da yürütülen çalışmalar ve depreme hazırlık açısından yapılan çalışmalar konuşuldu.



Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Ağustos depreminin 19. yıldönümünde ‘Deprem Gerçeği ve Sakarya’da Şehircilik’ konulu toplantı Best Western Premier Otel’de gerçekleştirildi. Programda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 99 depreminin ardından Sakarya’da yürütülen çalışmalar, şehircilik anlayışı ve depreme hazırlık açısından yapılan çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Programa, Vali Vekili Bekir Dınkırcı, İlçe belediye başkanları, İlçe başkanları, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, SESOB Başkanı Hasan Alişan, İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar, Mimarlar Odası Başkanı Sami Kafadar, iş, siyaset, spor ve eğitim camiasından katılımcılar, şehir eşrafı, kanaat önderleri, Büyükşehir ve SASKİ Bürokratları ile basın mensupları katıldı.



İhsaniye Cami İmam Hatibi Suat Tekeoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından söz alan İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Mustafa Deverenli, “17 Ağustos 1999’u hiçbir zaman unutmadık ve o günü hatırlayarak hizmetlerimizi şekillendirdik. Bu görevde en ufak bir hatanın çok büyük sorunlara yol açabileceğini biliyoruz ve bu sorumluluğu üzerimizde taşıyoruz. Hiçbir şey insan hayatından önemli değildir. Büyükşehir Belediyesi olarak yatay mimariyi benimsiyor ve ülkemize örnek teşkil ediyoruz. Bu vesileyle 17 Ağustos şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.



99 depreminin ardından Sakarya’da yürütülen çalışmaları katılımcılar ile paylaşan Başkan Toçoğlu, “Öncelikle 17 Ağustos 1999 depreminde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Sakarya aktif fay hatları üzerine konumlanmış bir şehirdir. Son yüzyılda 3 büyük deprem yaşadık. 25-30 yıl aralıkla şehrimiz deprem görüyor. Bu tabloya baktığımızda yeni bir depremin yaklaştığını hepimiz söyleyebiliriz. Depremi unutmamak ve hazır halde bir şehir yapmak için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. 99 depreminde büyük kayıplar yaşadık. 17 bin 840 vatandaşımız hayatını kaybetti. Sakarya’da ise 3 bin 891 vatandaşımızı kaybettik ve 5 bin 180 kişi de yaralandı. 81 bin 702 konut hasar gördü. Tüm bölgelerden çıkarılan 5 milyon ton molozun sadece 2,5 milyon tonu Sakarya’dan çıktı. 99 depremi bizlere zemin ve yapı ilişkisinin önemini gösterdi” dedi.



İmar planlarına sadık kalarak çalışmalarını yürüttüklerini belirten Başkan Toçoğlu, “Serdivan Belediye Başkanlığı döneminde deprem gerçeği ile yüzleştik. O dönemde yetki ve sorumluluklarımızın olduğunu ve kararları depreme göre vermek gerektiğini unutmadık. O gün aldığımız kararları bugün de aynı kararlılıkla sürdürüyoruz. Depremin zararları üzerinden ciddi çalışmalar yaptık, kararlar aldık. Konutlarda zemin üstü 2 kat dedik. Türkiye’de çok fazla plan yapılır fakat uygulamaya gelince sınırlı kalır. Biz deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak planlarımıza sadık kaldık. Gerek Serdivan Belediye Başkanlığı gerekse Büyükşehir dönemimde şehrimize kat sınırlaması getirdik ve bu planı uyguladık.2009 seçimlerinin ardından hasarlı binaların yıkımı ile ilgili çalışma başlattık. Hasarlı binalarla ilgili meclisten yetki aldık, yıkımını gerçekleştirdik. Orta hasarlı binaların yıkımını gerçekleştirerek Korucuk’ta TOKİ’yle 448 yeni konut inşa ettik ve vatandaşlarımızı bu konutlara yerleştirdik. Prefabrik yapıları kaldırdık. Depremin ardından zarar gören altyapıyı büyük oranda yeniledik. Şehirde sadece 1 adet arıtma tesisi vardı. SASKİ olarak ana isale hatlarımızı yeniden revize ederek çelik isale hatlarına dönüştürdük. Artık şehrimizde 100 yılı karşılayacak bir altyapı mevcut. 6 bin 500 kilometre içmesuyu, 2 bin 450 kilometre kanalizasyon, 308 kilometre yağmursuyu hattı inşa ettik. Şehrimizde 1 içmesuyu arıtma tesisi varken; 10’a çıkardık. Atıksu arıtma tesislerini şehrimize kazandırdık. Artık sularımız, denizlerimiz daha temiz. Bu sayede sahillerimiz Mavi Bayrak ile buluştu. 2009’da göreve gelir gelmez imar planlarını deprem gerçeğini önceleyen yaklaşımla hazırladık. Planlı büyüme anlayışını esas aldık. Serdivan Belediye Başkanlığım dönemindeki 18 uygulamaları bu anlayışın en önemli göstergesidir. Tarım, turizm, yeşil alan, park gibi tüm alanları planlarda belirledik. Tarım alanlarına zarar vermeyen bir anlayışla hareket ettik. Türkiye’de planlarını büyük ölçüde tamamlamış belediyelerden bir tanesiyiz” diye konuştu.



“Yeni yerleşim yeri Yenikent”


Başkan Toçoğlu sözlerinin devamında, “Depremin ardından Sakarya’nın sağlam zeminlere taşınması konusunda mutabakata varıldı. O günlerde Yenikent’te yapılaşma yoktu. Büyükşehir olarak bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek için yeni sosyal alanlar, eğitim, altyapı, ulaşım yatırımları ve birçok tesis inşa ettik. Yenikent Park, Yenikent Sosyal Tesisleri, Korucuk Park, Yaşayarak Öğrenme Macera Parkı, Karaman SAMEK, Meslek Yüksek Okulu, Korucuk SAMEK, Korucuk Duble Yolu, Sosyal Bilimler Yurt, Eğitim Araştırma Hastanesi’ne 55 dönüm arazi, Ayçiçeği Vadisi gibi yatırımları bölgemize kazandırdık ve kazandırmaya da devam edeceğiz.“Kat sınırlaması depreme hazırlık konusunda en önemli konulardan biri. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda hiç taviz vermedik. 3 kata bağlı kaldık. Gelişmişliğin sadece yüksek binalardan olmadığını gösterdik. Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize güzel ve güvenilir bir şehir bırakmak istiyoruz. Onların toprak ile gökyüzü ile iç içe olduğu bir şehir hayal ediyoruz. Yeni duble yollar açtık. Hem şehrin gelişmesi açısından hem de ulaşım konusunda çok önemli. 28 yeni modern köprü inşa ettik. Bütün yeni yapılarda kabloları yerin altına almaya çalışıyoruz. Betonlaşmadan değil, yeşilden yana olduk. Topraktan, doğadan, sanattan, kültürden ve hoşgörüden, herkesin kendi kültürünü özgürce yaşayabildiği, insandan yana bir şehir hayal ediyoruz. Bugün 81 vilayet arasından depreme en hazır şehir Sakarya’dır. Mevcut şehrcilik anlayışımızdan asla taviz vermeyeceğiz. Deprem bizim bir gerçeğimizdir ve bu gerçek ile yaşamayı öğreneceğiz. Üniversitemizle istişarelerde bulunacağız. Biz bu şehrin emanetçisiyiz ve bu şehre en güzel katkıyı vereceğiz. Bu şehir hepimizin. Gençlerimize, çocuklarımıza, geleceğimize güzel bir şehir bırakacağız” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.