EĞİTİM - 18 Ocak 2018 Perşembe 13:58

SATSO 2018-2021 stratejik plan çalışmalarına başladı

A
A
A
SATSO 2018-2021 stratejik plan çalışmalarına başladı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2018-2021 yılları arasında yol haritasını belirlemek için “Stratejik Plan” çalışmalarına başladı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2018-2021 yılları arasında yol haritasını belirlemek için “Stratejik Plan” çalışmalarına başladı.


SATSO, 2018-2021 yılları arasındaki yol haritasını belirlemek amacıyla, kurum içi Stratejik Plan Eğitim Çalışması düzenledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışmanı Dr. Türkay, kısa eğitim öncesi SATSO Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelerek, Stratejik Planlama Süreci’ni paylaştı.


Türkay Kısa, ardından SATSO personeline iki grup halinde eğitim verdi. Eğitimde, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği oda/borsa akreditasyon sistemi, stratejik planlama, durum analizi, kurumsal kimliğin tanımlanması, stratejik amaçların belirlenmesi, hedeflerin belirlenmesi, iş planlarının hazırlanması, izleme ve değerlendirme gibi başlıklar ele alındı. Türkay, kısa yaptığı sunumda, TOBB Oda Borsa Akreditasyon Sistemi ve standardın işleyişine ilişkin temel yeterlilik ve temel hizmetler konularında bilgiler vererek, 2018-2021 yılları arasını kapsayacak stratejik planlama sürecinin detaylarına değindi. Dr. Kısa, “Stratejik plan, kurumun, ‘neredeyiz?’, ‘nereye gitmek istiyoruz?’, ‘gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz’ ve ‘başarımızı nasıl takip eder ve değerlendiririz’ başlıklarında dört temel ihtiyacı karşılar. Yani stratejik planlama, kuruluşun bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu tarif eder” dedi.


Stratejik çalışmalarla ilgili konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Odamız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 2001 yılından itibaren yürütmeye başladığı ‘Oda Akreditasyon Sistemi’ içinde akredite olan ilk 10 oda arasında yer alıyor. 2018-2021 yol haritamızı belirlemek adına, bu günün verilerinden yola çıkarak, kurumumuzun hedeflerini, yani gelecek zaman diliminde nerede olacağımızı ortaya koyarak, geleceğimizi planlamak için çalışmalara başladık. Üyelerimizin beklentilerine ve ihtiyaçlarına uygun hizmet sunmayı planlarken, onların değişen ve hızla gelişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmelerinde, kendisini sürekli geliştirmesini de destekleyen projeler üretmeyi hedeflemekteyiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.