EĞİTİM - 19 Şubat 2018 Pazartesi 16:38

Söğütlü MYO’nun temeli atıldı

A
A
A
Söğütlü MYO’nun temeli atıldı

Söğütlü Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) temel atma töreni yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Söğütlü Meslek Yüksekokulu’nun (MYO) temel atma töreni yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.


11 bin 460 metrekarelik alan üzerine yapılacak olan Sakarya Üniversitesi Söğütlü Meslek Yüksekokulu’nun temel atma töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Düzenlenen törene; Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Söğütlü İlçe Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç, belediye başkanları, daire amirleri, öğretmen ve vatandaşlar katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç, 340 gün içerisinde tamamlanacak meslek yükseokulunda 24 dersliğin olacağını ve 5 farklı program dalıyla hizmet vereceğini söyledi. Projedeki inşaat süresinin 340 gün olduğunu belirten Genç, “Şuanda burada 11 bin 460 metrekare bir alanımız var. Tabanı bin 115 metre olan yüksekokulumuz, toplamda 3 bin 350 metrekare. Okulumuzda 24 derslik olacak. İnşallah burada da 5 program üzerinde programlama yapıldı. Sakarya’da ihtiyaç duyulan özellikle Söğütlümüzün bulunduğu bölgede OSB’nin çoğalması ile birlikte ihtiyaç olacak olan bölümleri tespit ettik. Okulumuz da öncelikle 3 program olacak; Elektrik-Elektronik, Mekatronik ve Makine olmak üzere. Daha sonra da Resim Konstrüksiyon ve Otomotiv üzerinde toplam 5 program açılacak. İnşaatımızın süresi 340 gün, inşallah 340 gün sonra burada hep beraber açılış törenini de gerçekleştireceğiz. Söğütlümüz için meslek yükseokulu geç kalmış bir sevdadır. İnşallah bu sevdamıza kavuşacağız” dedi.


Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise, “Bugün temelini atacağımız yükseokul projesi, Söğütlü Belediyemizin tamamen kendi imkanları ve kendine ait bir proje. İnşallah bu proje, başkanımızın da ifade ettiği gibi süresi içerisinde tamamlanır ve Söğütlü’lü hemşerilerimizin hizmetine sunulur, temennimiz budur. Ben tekrar bu projenin şehrimize ve Söğütlümüze hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’da, açılacak meslek yüksekokulunun bölgedeki sanayi kuruluşlarında ara ve teknik eleman ihtiyacına da cevap verebilecek kapasitede olduğunu ifade ederek, “Anlamlı bir temel atma törenindeyiz. Meslek yüksekokulu bölgeye her açıdan hareket getirecektir. Ayrıca Sakarya hızla sanayileşen bir il. Genelde insanımız maalesef yeterli niteliğe sahip değil. Bu okulda açılacak bölümler ile orada ki insan gücü, ara elaman, teknik eleman ihtiyacına da cevap verecektir. Bu okullarda açılacak bölümler son derece kıymetli ve önemli. Bölgede ki açılacak yeni sanayi kuruluşlarına eleman yetiştirecek olması da cazibesini artıracaktır inşallah. Tam yerinde kurulmuş bir okul ve inşallah hayırlara vesile olur” şeklinde konuştu


Tören, konuşmaların ardından yapılan ikram ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.