ASAYİŞ - 11 Şubat 2016 Perşembe 12:58

19 Yıl Önceki Cinayeti Ortaya Çıkardı Müebbet Hapis Aldı

A
A
A
19 Yıl Önceki Cinayeti Ortaya Çıkardı Müebbet Hapis Aldı

Samsun’da 19 yıl sonra ortaya çıkan cinayetle ilgili cinayeti ortaya çıkartan şahıs ile ağabeyi müebbet hapis cezasına çarptırılırken, ölenin karısı ise beraat etti.
Samsun’un Tekkeköy ilçesi Kutlukent Çırakman Mahallesi’nde 19 yıl önce çobanlık yapan 3 çocuk babası 31 yaşındaki Şaban Bayri’nin ailesi, öldürüldükten 1 yıl sonra 30 Ekim 1996 tarihinde Bayri’nin kaybolduğuna dair jandarmaya müracaatta bulundu. Kayıp başvurusundan sonra geçen 18 yıl içinde Şaban Bayri’den bir daha haber alınamadı. Bayri’nin eşi Habibe (49), daha sonra aynı mahallede ikamet eden Mehmet E. (46) ile evlendi. Tekkeköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ise olayın peşini bırakmadı. Jandarma, olayın cinayet olma ihtimali üzerinde durarak soruşturmayı derinleştirdi. Habibe ile evlenen Mehmet E.’nin kardeşi Musa E. (42), jandarmanın da sıkıştırması üzerine vicdan azabı çektiğini söyleyerek, Şaban Bayri’yi olay günü eşi Habibe’nin evden dışarı gönderdiğini anlatarak, "Ağabeyim Mehmet E. ile Şaban Bayri’yi otomobile aldık. Ben aracı kullanırken, ağabeyim de Şaban Bayri’yi eliyle boğarak öldürdü. Daha sonra Mehmet yaktı ve birlikte mısır tarlasına gömdük. Eşi Habibe’nin de bu olaylardan bilgisi vardı" iddiasında bulundu.
Olayla ilgili Habibe E., Mehmet E. ve Musa E., Tekkeköy İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gözaltına alındı. Musa E.’nin gösterdiği mısır tarlasında iş makinesi ile yapılan kazıda 19 yıl önce öldürülerek gömülen Şaban Bayri’nin cesedi bulundu. 12 Kasım 2014 tarihinde Samsun Adliyesi’ne sevk edilen Habibe E., Mehmet E. ve Musa E. tutuklanarak Samsun Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 3 kişi hakkında Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Uzun süre tutuklu kalan Habibe E. yargılama aşamasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.
Bugün görülen davanın son duruşmasında tutuklu sanıklar Mehmet E. ve Musa E. duruşmada hazır bulunurken, tutuksuz olarak yargılanan Habibe E. ise duruşmaya katılmadı. Habibe E.’nin son savunmasını avukatı yaptı. Mehmet E., "Musa gerçekleri söylemiyor. Suçsuzum, beraatımı talep ediyorum" dedi.
Musa E. ise, "Bu olayı ben canım, çoluk çocuğumun hayatını tehlikeye atarak aydınlattım. Söyleyeceklerim bu kadar. Beraatımı istiyorum" diye konuştu.
Mahkemeye heyeti, Musa E. ve Mehmet E.’yi "iştirak halinde tasarlayarak adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırırken, "cinayeti azmettirmek" suçundan yargılanan Habibe E.’nin ise beraatına karar verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.