YEREL HABERLER - 22 Mart 2017 Çarşamba 14:09

400 aile hekimine eğitim

A
A
A
400 aile hekimine eğitim

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk defa aile hekimlerine "temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon" konularıyla ilgili eğitim veriliyor.

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk defa aile hekimlerine "temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon" konularıyla ilgili eğitim veriliyor.


Özel bir otelde gerçekleştirilen eğitim programı 3 hafta boyunca sürecek. Eğitim öncesinde konuşan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; Türkiye’de ilk defa Samsun’da görev yapan aile hekimlerimize yönelik temel yaşam desteği, çocuk-ergen-travma yaklaşımı, EKG okuma, defibrilatör kullanımı, kardiyoversiyon, konularıyla ilgili olarak teorik ve pratik eğitimlere başlanmış olup Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı desteği 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğimizin de lojistik destekleri ile başlanmıştır. Bu eğitimin ilimizde temel yaşam desteği hakkında farkındalığı arttırması ve doğru müdahalelerin yapılmasını sağlaması bakımından çok önemli olduğu düşünülmektedir. Eğitimlerimiz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Baydın, Doç. Dr. Latif Duran ve Doç. Dr. Celal Katı tarafından verilmektedir” dedi.


Projenin aile hekimleri açısında çok verimli olacağını vurgulayan Kasapoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Aile hekimlerimizin tamamı bu eğitimleri değişik periyotlarla alarak bilgilerini pekiştirecektir. Bu eğitimler acil durumlarda aile hekimlerimizin en kısa sürede hızlı bir şekilde hastaya uygun tedavinin yapılma kalitesini arttıracaktır. Gerek ilk yardım, gerekse temel yaşam desteği hayati öneme sahiptir. Çünkü ilk anda yapılmayan bu müdahaleler yaşam kaybına kadar giden bir sürece yol açmaktadır. Bir insanın kalbi durduktan sonra 4-10 dakika içinde müdahale edilmezse beyin ölümü gerçekleşmekte ve bundan sonra yapılacak müdahalelerin faydası olmamaktadır. Amacımız aile hekimlerimizin en iyi şartlarda bilgilerini pekiştirerek daha bilgili donanımlı olarak hizmet vermelerini sağlamaktır.”


Proje kapsamında Samsun’da görev yapan 400 aile hekimine eğitim verilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlendi. Yönetmelik, 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 6’ncı maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 292/A maddesine dayanılarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre cemevi, il müdürlüğüne Alevilerin ve Bektaşilerin cem erkanı yürüttükleri meydan adlı bölüm başta olmak üzere; kurban kesim yeri, aşevi, morg, gasilhane, görevli odası, taziye salonu ve diğer bölümlerden oluşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından tespiti yapılan cemevlerinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için yazılı talepte bulunacak. Cemevinin aydınlatma amaçlı enerji tüketimi ile diğer amaçlara yönelik enerji tüketiminin sayaç tefriki yapılmak suretiyle ayrılması zorunlu olacak. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılacak. Yönetmelikte aranan koşulların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderinin fatura ibrazına bağlı olarak ödeneceği il müdürlüğünce cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen cemevleri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl yerinde kontrol edilecek. Cemevi dışında kaldığı tespit edilen ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Başkanlık sorumlu olmayacak. Yapılan kontroller neticesinde fazla ödenen tutarın tespit edilmesi halinde fazla ödenen tutar, il müdürlüğünce yapılan ödeme tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçen süre için 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan faiz uygulanarak geri alınacak.