SAĞLIK - 21 Mayıs 2018 Pazartesi 16:38

Asi çocukla baş etme yolları

A
A
A
Asi çocukla baş etme yolları

Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr.

Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, asi ve karşı gelen çocuğa karşı sakin, işbirlikçi ve tutarlı davranışın daha etkili olduğunu söyledi.


Liv Hospital Samsun Çocuk Psikiyatri Kliniğinden Uzm. Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, asi ve karşı gelen çocuklar için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Dr. Yıldırım, “Zaman zaman çoğu çocuk ebeveynlerinin isteklerine karşı gelebilir. Bunun amacı ebeveynlerinin beklenti ve sınırlarını test etmektir. Aynı zamanda çocukların kendi benliklerini öğrenmeleri ve keşfetmeleri, bireyselliklerini ifade etmeleri ve özerklik duygusu kazanmalarının da bir yoldur. Bağımsızlık kanatlarını açıp ebeveynlerinin kurallarının ve kendi öz kontrollerinin sınırlarını keşfederler. Ancak bazen bu çatışmalar oldukça sık olmaya başlar ve bir süre sonra ebeveyn çocuk iletişiminin tek yolu haline gelir ve ebeveynler çocukları ile çatışma yaşamadıkları tek bir etkileşimde bulunamazlar. Karşı gelmeler çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazen, gerçekçi olmayan ebeveyn beklentilerinden kaynaklanabilirler. Bazı durumlarda ebeveynler arası çatışmalar, aile içi stres faktörleri, çocuğun okulda yaşadığı sorunlar karşı gelme davranışlarını tetikleyebilir. Bazen de çocuğun mizacı ile ilişkili olabilir” dedi.



“Ailenizin durumunu yakından değerlendirin“


Zeynep Yıldırım şu bilgileri verdi: “Süreğen olarak karşı gelmeleri olan bir çocuğunuz varsa; onun iç kargaşasının ve isyankarlığının olası nedenlerini gözden geçirin. Özellikle ailenizin durumunu yakından değerlendirin. Aile üyeleri birbirlerine ne kadar saygı gösteriyor? Birbirlerinin mahremiyetine, fikirlerine ve kişisel değerlerine saygı duyuyorlar mı? Anlaşmazlıklar ailenizde nasıl çözülüyor? Karşılıklı konuşmalar ile sorunlar çözülebiliyor mu, yoksa aile üyeleri düzenli olarak şiddetle tartışıyor ya da şiddete başvuruyor mu? Çocuğunuzu nasıl disiplinize ediyorsunuz? Sorunlarınızı demokratik yollarla çözebiliyor musunuz? Çocuğunuza bağırıyor, hakaret ediyor veya şiddete başvuruyor musunuz? Aileniz stresli bir dönemden mi geçiyor? Çocuğunuz okulda başarılı olmak veya arkadaşlıklar geliştirmekte zorlanıyor mu? Çocuğunuzun karşı gelme davranışları yakın zamanda başlamışsa, onunla konuşarak davranışlarında son dönemde bir değişiklik olduğunu fark ettiğinizi ve bunun onun mutsuz olmasından veya zorlanmasından kaynaklandığını hissettiğinizi söyleyin. Çocuğunuzun yardımı ile hayal kırıklığının, karşı gelmelerinin özel nedenini belirlemeye çalışın. Çocuğunuzun davranışını değiştirmesine yardımcı olmanın ilk adımı budur“ diye konuştu.



“Tepkileriniz önemli”


Tutum ve davranışın önemine değinen Yıldırım, “Sizin tutum ve davranışlarınızın da karşı gelmelerin hem ortaya çıkmasında hem de sürmesinde rol oynadığını unutmayın. Eğer çocuğunuzun karşı gelmelerine öfkelenip kontrolünüzü kaybederek, bağırıp çağırarak tepki verirseniz o da size saygısızlık ve daha fazla itaatsizlik ile karşılık verecektir. Aksine, sakin, işbirlikçi ve tutarlı kaldığınızda daha uyumlu olacaktır. Kendisine ve başkalarına karşı saygılı olmanız halinde saygılı olmayı öğrenecektir. Eğer çocuğunuz kontrolden çıkarsa, sakinleşene ve kendi kendini kontrol edene kadar mola verin. Çocuğunuzun söz dinlediği, inatlaşmadığı durumlarda onu övmeyi unutmayın. Olumlu davranışları övmek her zaman olumsuz davranışları cezalandırmaktan daha etkilidir” diye konuştu.



Ne zaman yardım alınmalı?


Ne zaman yardım alınması gerektiğinden bahseden Uzm. Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım şunları söyledi: “Bazı durumlarda karşı gelmeleri olan çocuklar için, bir çocuk ve genç psikiyatristinden profesyonel bir görüş almanız gerekebilir. Yardım almanın gerekli olduğu bazı durumlar şunlardır: Eğer çocuğunuz hem okulda hem de evde karşı gelme tutum ve davranışları nedeniyle sorun yaşadığı süreğen bir durum varsa; çocuğunuzun olumsuz duygularını anlamak ve bunları doğru yollarla ifade etmesini sağlamak için sergilediğiniz tüm çabaya rağmen çocuğunuz aynı şekilde davranmaya devam ediyorsa; çocuğunuzun karşı gelmelerinin ve / veya saygısızlığının yanında saldırgan davranışları da varsa; eğer bir çocuğunuz genel olarak mutsuzluk belirtileri gösteriyorsa-üzgün, mutsuz, isteksiz hissetme, sevilmediğini düşünme, hatta ölmek istediğini ifade etme, vb.; eğer ailenizde anlaşmazlıklar duygusal olarak örselenme veya şiddet ile çözülmeye çalışılıyorsa; siz veya eşiniz veya çocuğunuz çatışmalarla ve stresle başa çıkmak, ve/veya daha iyi hissedebilmek için alkol veya başka ilaçlar kullanıyorsa profesyonel yardım almanız uygun olacaktır. Küçük yaşlarda bu problemleri çözmek çocuklarınız ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek daha ciddi sorunların en aza indirilmesi ve hatta önlenmesini sağlayacaktır. Erken teşhis ve tedavinin önemi unutulmamalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.