YEREL HABERLER - 01 Mayıs 2016 Pazar 18:07

Başkan Togar'dan Tekkeköy'e Küçük Sanayi Sitesi Müjdesi

A
A
A
Başkan Togar'dan Tekkeköy'e Küçük Sanayi Sitesi Müjdesi

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar "Tüm oto sanayicilerimizi bir çatı altında toplayacağımız küçük sanayi sitesi oluşturmak için çalışmalara başladık" dedi.
Tekkeköy Çay Mahallesi’nde binaların altlarında ana yola cephe olarak çalışan, trafiğe engel olmasının yanında kendileri ve çevresindekiler için tehlike oluşturan oto sanayicileri bir çatı altında toplayacaklarını söyleyen Başkan Togar, "Oto sanayicilerimizin rahat bir ortamda çalışabilecekler küçük oto sanayi sitesi kurmak için gerekli işlemleri başlattık. Amacımız, sanayi esnafımıza çok daha iyi yerlerde, daha verimli, daha nezih bir çalışma ortamı sağlamaktır. Aynı zamanda yol üzerindeki trafik sıkışıklığı giderilecek ve herhangi bir kazanın oluşması engellenmiş olacak. Bunun yanında şehrin merkezinde kalmış oto sanayi güzel bir siteye taşıyarak görüntü kirliliği de ortadan kalkmış olacak. Görüntü kirliliğinin giderilmesinin yanında ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın oto tamir, bakım, yedek parça gibi tüm oto işlemlerinin aynı tesiste yapılabilmesi hem sanayici hem de ondan hizmet alacak kişilerin yönünden birçok avantaj sağlayacak" şeklinde konuştu.
"MEVCUT OTO TAMİRHANELERİ İHTİYACA CEVAP VEREMİYOR"
Mevcut oto tamirhanelerinin şehrin ortasında kalması, gelişen ve değişen şehir ortamında hem yetersiz, hem de çeşitli sıkıntılara sebep olduğunu ifade eden Başkan Hasan Togar, "Mevcut tamirhaneler yerleşim yerinde evlerin hemen altında faaliyet göstermesi bölgedeki binalarda yaşayan vatandaşları da rahatsız etmeye başlamıştı. Yerleşim yeri ile sanayinin iç içe olması kabul edilemeyecek bir duruma dönüştü. Tamir için gelen araçlar yer sıkıntısı nedeniyle yolu aksatmanın yanı sıra yaya trafiğini engelliyor ve kaldırımları işgal ediyor. İlçenin trafik yönünden en işlek caddesinde hareketliliğin artması, yeni binaların ve işyerinin yapılması sebebiyle tamirhaneler artık ihtiyaca cevap veremez hale gelmiştir. Daha sağlıklı çalışma ortamına ve daha verimli bir yer için Sanayi Sitesi projesine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Mevcut dükkanların en büyüğü 60 metrekare oturum alanına sahip, hem bodrum hem de asma kat avantajından mahrum olarak faaliyet göstermekte. Ayrıca araçların park problemleri ve muhafazası ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Genel olarak bu dezavantajlar esnaflar için verim kaybına neden olmanın yanında bize de sorun çıkartmaktadır" diye konuştu.
"YENİ OTO SANAYİ SİTESİ İÇİN ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR"
Başkan Togar, "Sanayi esnafının yaşadığı zorluklar bizi çeşitli arayışlara itti ve sonunda küçük oto sanayi sitesi yapmaya karar verdik. Belediyemize ait uygun olan arsalardan birisinde düzenlemeler yaparak yaklaşık 5 bin metrekarelik bir alana sanayi sitesini kuracağız. Mevcut dükkanlarının 40-60 metrekare olması nedeniyle artan talebe cevap verememesini görerek yeni sitede dükkanlar 80 ile 120 metrekare oturumlu, bodrum ve asma katlı olmak üzere planlıyoruz. Yapmayı planladığımız sitemizde yönetim binası, mescit, toplantı salonu, yeşil alan ve spor alanları, araç parkı gibi birçok detayında planlanması yapıldı" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.