YEREL HABERLER - 23 Temmuz 2016 Cumartesi 10:33

Başkan Yılmaz: “Köylerimizi bir bir ihya edeceğiz”

A
A
A
Başkan Yılmaz: “Köylerimizi bir bir ihya edeceğiz”

İlçelerde devam eden çalışmaları inceleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Terme ilçesini ziyaret etti.
Köyleri küçük bir kentten farksız yapma hedefine son sürat devam eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentlerde bile eşine az rastlanan yol çalışmalarından birini daha Terme ilçesi Kocaman ve Bazlamaç Mahallerinde hayata geçirdi. Çalışmaların tamamlandığı yol, otoban kalitesinde hizmet vermeye başladı.
17 ilçenin tüm köylerine hizmet için gece gündüz koşturduklarını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Yolu yap bir dahaki sene yeniden bozulsun dönemi artık yok. Tekrar bozulmayacak yollar yapıyoruz. Yavaş ilerliyoruz ama işimizi sağlam yapıyoruz. Samsun’u yol, alt yapı ve kanalizasyon alanında Türkiye’nin diğer şehirlerinden farklı bir standarda getirme çabasındayız. Bizim derdimiz hizmet. Vatandaşımıza ne pahasına olursa olsun hizmet götürmek için söz verdik. Köylerimiz bir bir ihya olacak vatandaşımıza ne söz verdiysek yerine getiriyoruz. Bu nedenle gecemiz yok gündüzümüz yok daha fazla nasıl hizmet ederiz derdindeyiz" diye konuştu.
Başkan Yılmaz, daha sonra Kocamanbaşı Mahallesi’ne giderek vatandaşlarla bir süre sohbet etti ve sorunlarını dinleyerek çözülmesi yönünde talimat verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.