EKONOMİ - 08 Kasım 2018 Perşembe 15:36

Çeltik üreticileri TMO’nun alım yapmasını istiyor

A
A
A
Çeltik üreticileri TMO’nun alım yapmasını istiyor

Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Türkiye’nin en verimli ovalarından Bafra Ovası’nda çeltik hasadının sona ermesinin ardından üreticinin elinde 110 bin ton çeltik bulunduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bir an önce alımlara başlaması gerektiğini ifade etti.

Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Türkiye’nin en verimli ovalarından Bafra Ovası’nda çeltik hasadının sona ermesinin ardından üreticinin elinde 110 bin ton çeltik bulunduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bir an önce alımlara başlaması gerektiğini ifade etti.


Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptığı açıklamada, "2 bin 700 ailenin çeltikle uğraştığı bir ilçedeyiz. Bugün en verimli ovalarından en kaliteli üretimini yapan bir pirince sahibiz. Çeltik üreticisinin elinde bugün 110 bin ton çeltik var. Toprak Mahsulleri Ofisinin 2,70 ve 3 liranın üzerine çeltik alımını başlatması lazım. Çünkü üretici çok mağdur durumda. Üretici 30 Eylül’de çeltiğini emanete bırakmış, 3 liraya vermiş, şimdi işletmeci emanetteki malını ‘2 liraya alırım, parayı da yılbaşına bekleyeceksin’ diyor. Biz çeltik yapan bütün bölgelerde lisanslı depo istiyoruz. Yanımızda öyle arkadaşlar var ki çeltik yapmış elinde duruyor. Bankaya borcu var. Borcunu ödeyemiyor, çeltiğini satamıyor. Çeltiğini 2 liraya verse parayı alamıyor. İşletmeciye soruyorsun ‘pazarım yok, faiz çok alamıyorum.’ Markete gidiyorum pirinç 8, 9, 10 lira. 2,5 liraya satılamayan pirinç 10 liraya nasıl satılıyor. Çeltik üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi için derhal Toprak Mahsulleri Ofisinin beklemeden alımlara başlaması lazım” dedi.


400 dönüm çeltik ekimi gerçekleştirdiğini dile getiren Fener Mahallesi’nden üretici Bayram Halıcı, "Çeltik fiyatları düşmüş ama ben bile yiyecek pirincimi 5,5 liraya alamıyorum. Marketlerde 8-10 lira fiyatlar var. Gübre, ilaç, tohum fiyatları yüzde 100 zamlanmış. Her şey pahalı durumda, çifti mağdur durumda. Malını satıp borcunu ödemek istiyor ama öyle bir durum ortada yok” diye konuştu.


Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve çeltik üreticisi Burhan Ünyeli, "Bir an önce devletin TMO’yu açıp fiyat belirlemesi ve çiftçinin önünü açması gerekiyor. Şu anda çiftçinin malı elinde beklemekte, kimisinin bekleme sıkıntısı var. Deposu yok. Çok çiftçi mağdur bir durumda” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de ortaya çıktı, "dron" ile görüntülendi: Kızıl tuygun çiftçilerin dostu oldu Kırıkkale’de, nesli tükenme tehlikesi altında olan saz delicesi olarak bilinen yırtıcı kuş "kızıl tuygun", dron ile görüntülendi. Saz delicesinin görüldüğü bölgede çiftçilik yapan Emre Doğan, "Bize keyifli çalışma ortamı sunuyorlar, bize arkadaşlık ediyorlar. Bize burada moral motivasyon sağlıyorlar. Fareleri avlıyorlar. O yüzden bizim en büyük dostumuz" dedi. Kırıkkale’de ’saz delicesi’ olarak da bilinen yırtıcı kuş kızıl tuygun, Kızılırmak nehrinin beslediği Kapulukaya Barajı kıyısındaki tarım arazileri üzerinde dron ile görüntülendi. Nesli tükenme tehlikesi altında olan saz delicesi, genellikle sazlık ve sulak alanlarda görülüyor. Saz delicesi, tarım arazilerindeki sürüngen, böcek, fare ve küçük memeliler ve kuşlar dahil olmak diğer birçok etçil hayvan gibi leşle de beslenebiliyor. Tarım arazilerinde bulunan ve mahsullere zarar veren farelerle de beslenen saz delicesi, çiftçilerin dostu durumuna geldi. Karakeçili ilçesinde çiftçilik yapan Emre Doğan (30), İHA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım arazisinde çalışırken kendilerine moral ve motivasyon sağladığını belirterek, keyifli çalışma ortamı oluşturduklarını söyledi. Doğan, "Burası onların evi bizim de ekmek kapımız. Burada avlanıyorlar, besleniyorlar. Biz de burada çalışıyoruz, çalışırken de arkadaşlık ediyorlar. Biz de kendileri hakkında bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Bize keyifli çalışma ortamı sunuyorlar, bize arkadaşlık ediyorlar. Bize burada moral motivasyon sağlıyorlar. Fareleri avlıyorlar. O yüzden bizim en büyük dostumuz. Fareler mahsullerimize zarar veriyor, onlarda bize yardımcı oluyor. Doğanın dengesi gereği" dedi. Kırıkkale Valiliğinin teklifi ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün oluruyla, sulak alanların korunması yönetmeliği çerçevesinde 30 Ocak 2024 tarihinde mahalli öneme haiz Çeşnigir sulak alan olarak ilan edildiği bildirildi. Bin 213 hektar büyüklüğünde olan Çeşnigir sulak alanı, göçmen su kuşlarına da ev sahipliği yapıyor.