SAĞLIK - 07 Ekim 2015 Çarşamba 10:01

Kasapoğlu: "Meme Kanserinde Erken Tespit Hayat Kurtarır"

A
A
A
Kasapoğlu: "Meme Kanserinde Erken Tespit Hayat Kurtarır"

Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski olduğunu belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, erken dönemde tespit edilen meme kanserlerinin yüzde 98 oranda iyileşme şansı olduğunu söyledi.
Ekim ayının dünyada meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olması sebebiyle açıklamalarda bulunan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu meme kanserinde erken tespitin önemine vurgu yaptı. Kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu söyleyen Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almakta olup, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle, iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Meme kanserinde erken teşhisin öneminin ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 2004 yılından beri Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir" dedi.
ERKEN TESPİT
Meme kanserinin, erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Kasapoğlu, "Erken dönemdeki tespit durumunda iyileşme şansı yüzde 98’dir. Erken tanı için kadınların 20 yaşından sonra, her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl doktor tarafından meme muayenesi yaptırmaları ve 40-69 yaş aralığındaki her kadının iki yılda bir mamografi (meme röntgen filmi) çektirmesi gerekmektedir. Kendi kendine meme muayenesi, menopoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7-10’uncu günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde yapılmalıdır. Mamografi çekimi için en uygun zaman ise meme dokusunun en hassas olduğu, adet dönemini takip eden ilk haftadır. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır" şeklinde konuştu.
“KANSER TARAMA MERKEZLERİNE BEKLİYORUZ”
Kanserde erken tanının imkansız olmadığını ifade eden Kasapoğlu, "Bu amaçla ilimizde İlkadım ve Çarşamba ilçelerinde kurulan KETEM’ler (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) olmak üzere tüm Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla meme kanseri ile birlikte rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramaları da ücretsiz olarak yapılmaktadır. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; 40-69 yaş arası kadın iseniz meme kanseri tarama programına, 30-65 yaş arası kadın iseniz rahim ağzı kanseri tarama programına, 50-70 yaş arası kadın veya erkek iseniz kalın bağırsak kanseri tarama programına katılmak üzere başta KETEM’ler olmak üzere Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.