YEREL HABERLER - 22 Mart 2017 Çarşamba 10:00

Kırcalı, Bafra’da yeni sistemi anlattı

A
A
A
Kırcalı, Bafra’da yeni sistemi anlattı

AK Parti Samsun Milletvekili Av.

AK Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı, AK Parti Bafra Gençlik Kolları Başkanlığı’nın düzenlediği "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konferansında Bafra’da vatandaşlarla buluştu.


Konferans Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunulması ile İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. AK Parti Bafra Gençlik Kolları Başkanı Adnan Günal’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin birer konuşma yaptı.


Konuşmalardan sonra kürsüye gelen AK Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptı. Kırcalı konuşmasının başında Almanya Hollanda ve bazı Avrupa ülkelerinin Türkçe yayın yaparak, gazeteler çıkartarak ‘Hayır’ yönünde kampanya yaptıklarını ve Türk vatandaşlarının üzerine köpek saldıklarını ifade ederek bu davranışları şiddetle kınadı.



“ ‘Meclis kapanıyor’ diyorlar, bu çok çirkin bir yalandır”


Daha sonra Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Orhan Kırcalı, “’Meclis kapanıyor’ diyorlar. Bu çok çirkin bir yalandır. Milletimizin zekası ile alay etmektir. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor. Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e iniyor bu maddeler bile TBMM’nin kapanmadığının en açık delilidir. Hem bu maddelere itiraz ediyorlar hem de ‘Meclis kapanmaktadır’ diyorlar. Bu yalan olduğu gibi aksine değişen diğer maddelerle Meclis güçlenmektedir. Bu değişikliklerle kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor, kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkmaktadır. Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları korunuyor, meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yöntemleri geçerliliğini aynen sürdürüyor, yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi anayasal hüküm haline getiriliyor, Meclis’te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanının geri göndermesi durumunda da son söz Meclis’in oluyor. Meclis kanunu salt çoğunlukla aynen kabul edip tekrar gönderebiliyor. Güçlü meclis güçlü temsil imkanı sağlanıyor” dedi.



“Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi çok kısıtlıdır ve Meclis iradesi öndedir”


Cumhurbaşkanının yeni sistem ile her kararnameyi çıkartamayacağını vurgulayan Kırcalı, “Bunlar vatandaşlarımızı yanıltmak için uydurulmuş darbe anayasasını savunanların görüşleridir. Vatandaşlarımız her şeyin farkında bir kez de bizden dinlemek istiyor. Biz de açık ve şeffaf olarak halkımızla paylaşıyoruz. Çünkü bizim halkımızdan saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Biz ülkemiz ve milletimizin yararına olan bir değişiklik yaptık. Gerçek şudur: Temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkaramıyor. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramıyor. Kararname ile kanunlar çeliştiğinde, kanun hükümleri uygulanıyor. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale geliyor. Kararnameler Meclis’in ve Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi oluyor. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi çok kısıtlıdır ve meclis iradesi öndedir. Tüm bu gerçekleri halkımızla paylaşıyoruz. Biz yalanlarla halkımızın karşısına gitmiyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 11 Ukraynalı kadının hazırladığı ‘Sanatçıların Gözünden Alanya’ sanat sergisi açıldı Ukrayna’nın farklı şehirlerinden 11 kadın sanatçının eserlerinden oluşan “Sanatçıların Gözünden Alanya” sanat sergisi Kızılkule’de açıldı. Serginin açılışına Alanya Belediye Başkan Vekili Murat Levent Koçak katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Alanya Belediyesi ve Alanya Müze Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen sergide, Alanya’nın doğal güzelliklerinin yorumlandığı eserler yer alıyor. Sergiyle ilgili Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği aracılığı ile Ukrayna’nın farklı şehirlerinden gelerek bir süre Alanya’da yaşayan sanatçılar önce Alanya’nın doğal güzelliklerini ve sosyal hayatını gözlemlediler, daha sonra gözlemlerini tuvale işlediler. Bahse konu sanatçıların Alanya’mıza dair gözlemlerinin eserlerinden oluşan sergi bugün saat 16.00’da Kızılkule’de açıldı. 2 gün devam edecek serginin, Haziran ayında Kiev Büyükelçiliğimizin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği aracılığı ile Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de tekrarlanması planlanıyor. Her iki serginin de Ukrayna’da Alanya’nın tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz” denildi. "Sanatçıların Gözünden Alanya" sanat sergisi ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Gümüşhane Gümüşhane’de toz bulutu etkili oldu Gümüşhane’ye dün akşam saatlerinden itibaren Mısır ve Libya üzerinden gelen çöl tozları kenti adeta kızıla boyadı. Ülke genelinde etkili olan toz taşınımı Gümüşhane’de de etkisini gösterirken, sabah saatlerinde yoğun olan toz bulutu nedeniyle bazı vatandaşlar nefes almakta güçlük çekti. Görüş mesafesinin azaldığı kent merkezinde yaşayan Mustafa Akbulut, hemen her yıl gerçekleşen ama bu yıl etkisi daha fazla görülen toz taşınımının çocuk ve hasta olan yaşlıları rahatsız ettiğini söyledi. Sabah kalktıklarında gökyüzünün kızıla boyandığını ve bir toz bulutunun gökyüzünü ve şehri kapladığını anlatan Akbulut, “Dün akşam ay ışığını net göremiyorduk. Sabah kalktığımızda gökyüzünün kızıla boyandığını gördük. Araştırdığımızda Afrika üzerinden gelen toz taşınımının şehrimizin üzerini kapladığını öğrendik. Toz bulutunun bereket olduğu da söyleniyor. Bunun için yağmur olması lazım. Yağış olmayınca şehrin üzerinde bayağı kaldı ve hala da var. Umarız yakın zamanda bereketli bir yağmur yağar ve bu toz taşınımı topraklarımızı bereketlendirir. Bu durum başta astım hastaları olmak üzere akciğer hastalarının düşmanı. Bu tür havalarda çocukların ve yaşlıların, astım hastalarının dışarı çıkmamaları gerekiyor. Umarız yaşlılarımız rahatsız olmamıştır” dedi. Cuma gününden itibaren etkisini kaybedeceği tahmin edilen toz bulutu nedeniyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü de uyarı yaparak, toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.