SAĞLIK - 16 Temmuz 2018 Pazartesi 12:45

Lazerle, ağrısız ve kanamasız basur tedavisi

A
A
A
Lazerle, ağrısız ve kanamasız basur tedavisi

Hemoroid, halk arasında basur adı verilen hastalığın belirtileri, önlemleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Opr.

Hemoroid, halk arasında basur adı verilen hastalığın belirtileri, önlemleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Sedat Ocak, yapılan ağrısız ve kanamasız lazerli operasyonla hastaların kısa bir zamanda normal yaşantılarına döndüklerini belirtti.


Hemoroidin tanı ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Sedat Ocak, "Her sağlıklı insanda makat bölgesinde, dişli çizginin hemen üzerinde yastıkçıklar bulunur. Bunlar içinde damarlar, bağ dokusu ve düz kası barındırırlar. Ancak, sürekli kabızlık veya ishal, aşırı ıkınma, yanlış tuvalet alışkanlıkları veya hamilelik nedeniyle bu yastıkçıklar hemoroid şekline dönüşür. Önceleri ise hemoroid makat (anüs ve rektum) bölgesindeki toplar damarlarının genişlemesi veya varisi olarak tanımlanmaktaydı. Basur veya hemoroid, 50 yaş civarındaki her iki kişiden birinde belirlenir. Uzun süre oturmayı gerektiren meslekler; sekreterlik, mimarlık, mühendislik, bankacılık, bazı sporlar, vücut geliştirme, bisiklete binme, motosiklete binme, ata binme, ileri yaş, kronik kabızlık, kronik ishal, gebelik, lohusalık, dışkılama sırasında aşırı ıkınma, fazla laksatif (dışkı yumuşatıcı) veya lavman kullanımı, tuvalette uzun süre oturma alışkanlığı, tuvalette kitap okuma gibi durumlar basur veya hemoroid oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir" dedi.


Hemoroid şikayeti olan hastaların öncelikle bir kamera vasıtasıyla muayene edildiğini söyleyen Ocak, "Muayenenin ardından kesin tanı konur. Günübirlik bir işlem olan lazer teknolojisi ile ağrısız ve kolay bir tedavi uygulayarak, bu sağlık sorunundan kısa bir sürede tedavi edilmektedir. Son teknolojik aletle yapılan bu işlem, istirahat gerektirmiyor. Kişi aynı gün günlük hayatına dönüyor, işbaşı yapmasına olanak sağlıyor. Uygulama yapılan cihaz dünya da bilinen son teknoloji ürünüdür. Hemoroidten kurtardığımız bölgede diğer yöntemlere göre tekrarlama riskini minimuma indiriyoruz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu proje ile istilacı balık türlerinin popülasyonu azaltılacak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ çalışmaları başladı. Türkiye’de göl, baraj gölü, gölet ve akarsular genelinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda, istilacı balık türleri tespit edilmeye başlanmıştı. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren ise mevcut su kaynaklarında istilacı balık türlerinin popülasyon yoğunluklarının hızla arttığı görülmüştü. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çifteler ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’ndeki istilacı türleri önleyebilmek için ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje çerçevesinde 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle, Çifteler ilçesi sınırları dâhilinde bulunan Sakarya Nehri’nin Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık 12 kilometre ve su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen bölgede başladı. Çalışmalarına başlanan proje ile; Çifteler ilçesi Sakaryabaşı mevkiindeki istilacı ve doğal türlerin kompozisyon dağılımları belirleneceği, istilacı türlerin yaş, boy, ağırlık dağılımları; büyüme, kondisyon gibi temel parametreleri ile mide içeriği analizleri yapılacağı, balıkçılık biyolojisi açısından değerlendirilmesi gerçekleştirileceği ve istilacı türlere yönelik en verimli av aracı tespit edilerek, istilacı türlerin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında kullanımı sağlanacağı belirtildi. Proje sonunda istilacı türlerin popülasyonunu azaltmak, böylelikle mevcutta bulunan doğal türlerin beslenme, büyüme ve üreme şartları üzerindeki istilacı tür baskısının ortadan kaldırılacağının hedeflendiği açıklandı.