YEREL HABERLER - 02 Eylül 2015 Çarşamba 14:10

Medıcal Park Biyokimya Laboratuvarından Uluslararası Başarı

A
A
A
Medıcal Park Biyokimya Laboratuvarından Uluslararası Başarı

Medical Park Samsun Hastanesi, Biyokima Laboratuvarı her sene olduğu gibi 6. yılında da "Uluslararası External Kalite Kontrolü Başarı Belgesi"ni aldı.
External Kalite Kontrolü; programa katılmış olan laboratuarlar arasında, uluslararası bir organizasyon olarak düzenleniyor. Katılan laboratuvarlara gönderilen verilerin analizleri hatasız olduğu takdirde başarı belgesi veriliyor.
Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Muhlise Alvur, “Her biyokimya laboratuvarının çalışma prensipleri içinde internal (iç) ve external(dış) kalite kontrollerinin yapılması şarttır. Bu durum hasta numunesinin analizinin doğru yapılmasına katkı sağlar. İnternal kalite kontrolü sabah ve akşam olmak üzere 24 saatte iki kez yapılmalıdır ve bu yapılan kalite kontrolü elektronik ortamda ve-veya belgesel ortamda muhafaza edilir, denetimlerde kullanılır. External kalite kontrolü ulusal veya uluslararası bilinmeyen numune, laboratuvara gönderilir. Bu numuneden analizler yapılır. Bulunan sonuçlar numunenin geldiği yere gönderilir, toplanan veriler ne ölçüde doğru çalışıldığı istatistiki olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu bir yıl süre ile takip edilir. Eğer doğru çalışma yapıldı ise başarı belgesi elde edilir” dedi.
Prof. Dr. Muhlise Alvur sözlerini şöyle tamamladı: “İnternal kalite kontrolünde bizim laboratuvar daima 1 SD(doğruluktan sapma) bölgesinde çalışmakta olduğundan external kalite kontrollerimiz altıncı yılın bitiminde de başarılı bir şekilde sonuçlanmış oldu. Gerçekte 3 SD’ye kadar çalışmak mümkün ama hata ölçüsü o denli artmaktadır. Bu riski düşünerek daima 1SD’de çalışmaktayız.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir