SAĞLIK - 19 Ocak 2018 Cuma 17:02

Ödeme karşı dengeli beslenme

A
A
A
Ödeme karşı dengeli beslenme

Diyetisyen Aysun İpek, dengeli beslenme ile ödemlerden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Diyetisyen Aysun İpek, dengeli beslenme ile ödemlerden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.


Ödeme yol açan nedenler hakkında bilgi veren Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniğinden Diyetisyen Aysun İpek, “Gün içinde elinizde, ayağınızda, vücudunuzda hissettiğiniz şişliklerin, 1 -2 kg fazlalık olarak tartıya yansıdığı kiloların sebebi genellikler ödem problemidir. Ödem bir hastalık olmamakla birlikte birçok hastalığın belirtisi olabilir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, alerjiler, romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı, hipotroidi gibi bazı hormonal dengesizliklere bağlı olarak ödem problemi yaşayabilirsiniz. Ödeminiz varsa mutlaka bu yönden de değerlendirilmeniz gerekmektedir. Bunun dışında hastalığa bağlı olmayan yanlış beslenme şekline bağlı olarak gelişen ödemler de mevcuttur” dedi.



Hangi durumlarda ödem oluşur?


Diyetisyen İpek, “Sorunu doğru tespit etmek, çözmek adına en önemli adımdır. Bu nedenle bazı durumlardan herhangi birine sahip olmanız ödem problemi yaşamanıza neden olabilir; yetersiz sıvı tüketimi, uzun süren yorgunluk, aşırı tuz tüketimi, fazla kilolu olma, aşırı sıcak ve nem, adet ve menopoz dönemi, hamilelik dönemi gibi” diye konuştu.



“Dengeli beslenme ile ödemlerden kurtulun”


Dengeli beslenerek ödemden kurtulunabileceğine değinen İpek, “Dengeli beslenme birçok hastalığın medikal tedavisi ve direkt tedavisinde oldukça önemli bir basamak veya başlangıç. Bu nedenle yaşadığınız problemleri ilk anda beslenme bozukluğunuzu ortadan kaldırarak değerlendirmeniz gerekir. Düzenli bir beslenme programı takip eden kişiler ilk haftalarda yüksek miktarda kilo kayıpları yaşarlar. Bunun en önemli sebebi düzenli su tüketimine bağlı vücuttan eksilen ödem miktarıdır. Vücudumuzun yüzde 50-60 ı sudan oluşur. Dışarıdan yeterince sıvı alamayan vücut ihtiyacı olan suyu dokular arasında biriktirecektir. Bu çeşit bir ödemden yeterli sıvı tüketimi ile kurtulabilmek mümkündür. Günde kg başına 30 ml su tüketmeniz yeterli olacaktır. Fazla miktarda karbonhidrat alımı ödemin önemli sorumlularından. Karbonhidrat sindirim sürecinde gerekli olan suyun karşılanması için yeterli sıvı alınması çok önemli. Fazla miktarda ekmek, bulgur, pirinç, makarna, hamurdan yapılan ürünler, şeker, tatlı tüketimi ödem sorunu yaşamanıza neden olabilir, kısıtlanması gereklidir. Ödem söktürücü gıdaların tüketimini artırabilirsiniz. Bunlar, maydanoz, salatalık, kabak gibi sebzeler ve ananas, kivi, nar gibi meyvelerdir. Bazı bitki çaylarının ödem atma üzerindeki etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bunlar; mısır püskülü, defne yaprağı, kiraz sapı, yeşil çay, ada çayı olabilir. Hamilelik ve emziklik döneminde yaşadığınız ödem problemi için diğer çözüm yolları daha iyi alternatifler olacaktır. Posa tüketiminizi artırın. Posalı gıdalar bağırsaklardan sıvı alımını destekleyeceğinden ödem atmanıza yardımcı olacaktır. Sebze, meyve, tam buğday ürünleri tüketimine beslenmenizde mutlaka yer verin. Hareketsizlik yani sedanter yaşam dolaşım bozukluklarına paralel ödem oluşumuna sebep olabilir. Bu ödemden kurtulmanın yolu haftalık düzenli egzersizler veya fiziksel aktivite adına ılımlı yaşam tarzı değişiklikleridir. Dolaşım bozukluklarına masaj da iyi bir çözüm olabilir. Alkol dehidratasyona (su kaybı) sonucu ödeme sebep olmaktadır. Alkol alınacağı günlerde yeterli miktarda su tüketiminin sağlanması gerekir” şeklinde konuştu.


Diyetisyen İpek açıklamasını şöyle tamamladı: “Tüketilen tuz miktarının azaltılması ödem sorununun ortadan kaldırılması için sudan sonraki ilk adım olmalı. Yüksek oranda alınan tuz böbreklerden yeterince atılamadığından ödem oluşuma neden olacaktır. Tuz sadece yemeklere eklenti şeklinde değil birçok paket gıda, tuzla kavrulmuş atıştırmalık besinlerde, işlenmiş et ürünlerinde, hazır soslarda bulunmaktadır. Bu gıdaların tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Ödem söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız potasyumdan zengin beslenmeniz gerekir. Sıvı elektrolit dengesinin korunması açısından potasyum zengini koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar, muz, yoğurt, avokado, patates vb gıdalara beslenmenizde daha çok yer vermeniz önerilir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.