YEREL HABERLER - 25 Kasım 2014 Salı 15:40

Omü Milli Satranççı Barış Esen'i Ağırladı

A
A
A
Omü Milli Satranççı Barış Esen'i Ağırladı

Ünlü milli satranççı Barış Esen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde öğrencilerle ve satranç sevenlerle bir araya geldi.
OMÜ Satranç Kulübü’nün düzenlediği etkinliğe katılan Barış Esen, “Ülkemizde Satrancın Yeri” başlıklı bir konuşma yaptı. Etkinliğe OMÜ Satranç Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. İrfan Şaka, Topluluk Başkanı Yusuf Kemal Eren ve öğrenciler katıldı.
“İLK ZAMANLAR YARIŞMALARDAN KÖTÜ SONUÇLAR ELDE ETTİM”
Konuşmasına satrançla nasıl tanıştığını anlatarak başlayan Barış Esen, “Satrancı ilkokul 3. sınıfta ilk olarak babamdan öğrendim. Kendimi biraz ilerlettikten sonra il çapında yarışmalar olduğunu fark ettim. İlk zamanlar yarışmalarda kötü sonuçlar elde ettim ve bu sonuçlar karşısında daha da hırslandım. Bu konuda kitapları takip etmeye başladım. Kendimi geliştirmek için ilimizdeki satranç kulübüne üye oldum” dedi.
“HER GÜN BÜYÜK BİR DİSİPLİNLE ÇALIŞTIM”
Hemen her gün belirli bir disiplinle satranç çalışmaya devam ettiğini anlatan Esen, bu sayede 15 yaşında kendi yaş kategorisinde Türkiye 1.’si olduğunu belirtti. Böylece Avrupa Şampiyonası’na da katılmaya hak kazandığını söyleyen Esen, çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Dünya Satranç Şampiyonası’na gidebilme yolunun kendisine açıldığını ifade etti.
Satrancın Türkiye’ deki yerine de değinen Esen, satrancın okullarda seçmeli ders olarak okutulmasının bu sporun gelişiminde büyük bir adım olduğunu söyledi. Esen, “Satrancın okullara seçmeli ders olarak girmesi çocukların satrançla tanışmasını kolaylaştırdı. Bu sayede yetenekli çocuklar keşfedildi ve doğru yönlendirilme şansları oldu” ifadelerini kullandı.
Satrancın gelişmesinin, o ülkenin kültürünün bu spora yatkınlığıyla da ilişkili olduğunu söyleyen Esen, Gürcistan ve Bulgaristan’dan örnekler verdi. Esen, “Bu iki ülke satranç konusunda son derece önemli ustalara sahipler. Çünkü bu ülkelerin Rusya’dan kendi kültürlerine taşıdıkları uzun bir satranç geçmişleri bulunuyor” şeklinde konuştu.
SATRANÇ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVENİ GELİŞTİRİYOR.
Satrancın çocukların gelişimi üzerindeki olumlu etkisine de değinen Esen, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir konuya uzun süre odaklanabilme, strateji oluşturabilme, oluşturduğun stratejinin sonuçlarına katlanabilme özelliklerini kazandıran satranç çocuklarda özgüveni de geliştiriyor.”
Söyleşi, öğrencilerin Barış Esen’e yönelttiği soruların cevaplanmasıyla sona erdi. Esen ertesi gün de, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde öğrencilerle birlikte çoklu masa gösterisi yaptı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Tobias Andresen: "İlk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum" 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unun 137,9 kilometrelik Marmaris-Bodrum etabını kazanan Tobias Andresen, "DSM-Firmenich-PostNL takımı adına ilk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum" dedi. 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unun 137,9 kilometrelik Marmaris-Bodrum etabını DSM Firmeneich takımından Tobias Andresen 3 saat 29 dakika 42 saniye ile kazandı. Yarışların ardından Tobias Andresen açıklamalarda bulundu. Andresen, "DSM-Firmenich-PostNL takımı adına ilk profesyonel galibiyetimi aldığım için gerçekten mutluyum. Ayrıca Giro d’Italia hazırlıklarımızı tamamlamak ve öne geçme antrenmanı yapmak için de buraya geldik. Hollanda’da bir sprint antrenman kampımız vardı. Fabio ve ben birlikte çok çalıştık. Gerçekten Giro’ya uçmak için video analizimiz var ama açıkçası burada kendimizi kanıtlamak istedik. Fabio ilk galibiyetinden sonra çok mutluydu. İnanılmaz hızını gösterdi. Burada bazı galibiyetler almak istedik ve bu, Giro’ya giden sürecin bir parçası. Sprintlerde önceliğimiz her zaman Fabio’dur ve ben onun son önde gelen adamıyım. Henüz 21 yaşındayım, bu benim için büyük bir iş ama böyle günlerde bana genellikle önde kalmam söylenir. Yani eğer Fabio başaramazsa şansımı deneyebilirim. Ama eğer aşılırsa öncelik kendisinde kalacak. Rüzgar bugün ya da sadece son inişte bizi pek etkilemedi ama ben risk almamak için direkt gittim" dedi. "Belçika ya da Hollanda’da yarışmaktan daha güzel" 20 kilometrede iki bisiklet değişikliği yaptığını da söyleyen Andresen, "Bitime 10 km kala pelotona yeni döndüm, bu yüzden kaçışı yakalamaya ne kadar yaklaştığımızın farkında değildim. Onları bu kadar geç yakalamamız biraz sürpriz oldu ama şans eseri Astana orada bir sürü yardımcıyla birlikte oradaydı. Bazen diğer takımların aradaki farkı kapatması konusunda da kumar oynamanız gerekir. Bu benim Türkiye’ye ilk gelişim. Gerçekten hoş ve sıcak. Güzel bir ülke keşfediyorum, şu anda Belçika ya da Hollanda’da yarışmaktan daha güzel. Her gün sahilde kalıyoruz. Bugün yollar biraz zorluydu ama aynı zamanda yarışı daha güzel hale getirdi. TUR aslında yapılması çok güzel bir yarış. Tüm bir günlük yarışlardan sonra, tekrar en iyi şeklinize dönmek için bu tür bir haftalık bir yarışa ihtiyacınız var. Bu etap yarışı zihniyetine geri dönmek güzel. Her gün zor olduğundan iyi bir şekil verir. Dört gün içinde dördüncü yarış lideri olmam da bunun zorlu bir yarış olduğunu gösteriyor. Çok açık. Her gün aynı sürücünün turkuaz formayı giymemesi ve aynı takımın çekiş yapmaması gerçekten güzel, bu yarış için iyi bir şey" ifadelerini kullandı.