KÜLTÜR SANAT - 23 Kasım 2017 Perşembe 09:29

OMÜ’den Gürcistan’a sanat çıkarması

A
A
A
OMÜ’den Gürcistan’a sanat çıkarması

SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Gürcistan’ın Batum kentinde Batum Devlet Sanat Eğitim Üniversitesinin (Batumi Art State Teaching Üniversity) davetlisi olarak birkaç sanatsal etkinlik gerçekleştirdi.

SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Gürcistan’ın Batum kentinde Batum Devlet Sanat Eğitim Üniversitesinin (Batumi Art State Teaching Üniversity) davetlisi olarak birkaç sanatsal etkinlik gerçekleştirdi.


Batum Art State Teaching University ile OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği çerçevesinde; OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesinden 19 öğretim elemanına ait 31 sanat eserinin yer aldığı "karma sanat sergisi" ile fakülte öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Engin Güney’in 15 yağlı boya tablosunun yer aldığı "kişisel resim sergisi" açılışları gerçekleştirildi. Aynı gün OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Eker, Batumlu sanat öğrencilerine bir sunum ve konferans gerçekleştirdi.


OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi kafilesi sergi açılışları öncesi Batum Devlet Sanat Eğitimi Üniversitesi Rektörü Prof. Ermile Meskhıa’yı ziyaret ederek üniversiteleri hakkında bilgi aldı. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Eker ve Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Memduh Erkin, Rektör Meskhıa’ya hediye ve belge takdimlerinde bulundu. Meskhıa da, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarına hediye takdim etti. Daha sonra her iki serginin açılışına geçildi. Sergi açılışına; Batum Devlet Sanat Eğitimi Üniversitesi Rektörü, fakülte dekanları, öğretim elemanları, Batum Kültür Ateşesi ve öğrencilerin yanı sıra OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Eker, Prof. Dr. Memduh Erkin, Doç.Dr. Ali Tomak, Doç. Dr. Ali Seylan, Yrd. Doç. Dr. Sevinç Beşer, Yrd. Doç. Dr. Sadık Şener, Yrd. Doç. Dr. Tamer Aslan, Yrd. Doç. Dr. Tarık Yazar, Yrd. Doç. Dr. Engin Güney, Yrd. Doç. Dr. Fidan Tonza, Yrd. Doç. Dr. Özlem Ayvaz Tunç ve diğer misafirler katıldı.


Sergiler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Metin Eker; iki sergi, konferans ve tanıtım sunumlarından müteşekkil etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Ortak bir çalışma ile Batum Devlet Sanat Üniversitesini Samsun’da ağırlayacaklarını vurgulayan Eker, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin uluslararası işbirliklerinin başka ülke üniversiteleri ile de devam edeceğini dile getirdi. Prof. Dr. Metin Eker ayrıca; OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin yurt dışı etkinliğine sponsor olan ve katkı sunan şirkete ve yöneticilerine de şükranlarını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.