- 18 Ocak 2017 Çarşamba 17:43

OMÜ’lü öğrenciler Elif’in anısına roket fırlattı

A
A
A
OMÜ’lü öğrenciler Elif’in anısına roket fırlattı

Ankara’daki patlamada şehit olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi Elif Gizem Akkaya’yı unutmayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) öğrencileri, Akkaya için roket fırlattılar.
OMÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri, 13 Mart 2016’da Ankara’da düzenlenen bombalı terör saldırısında otobüs beklerken şehit olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Elif Gizem Akkaya’yı unutmadı. Elif Gizem Akkaya’nın isminin verildiği Türkiye genelinde lise öğrencilerini, mühendislik alanında bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak için bir proje başlatıldı. Projenin adı Elif Gizem Akkaya(EGAP) projesi. OMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü(IEEE) ve Uçak ve Uzay Mühendisliği Kulübü(UUMK) öğrencileri 19 Mayıs Lisesi öğrencilerine roket eğitimi vererek eğitimin sonunda lise öğrencileriyle hazırlanan model roket atışı yapıldı.

Projeyle ilgili bilgi veren IEEE ve UUMK üyesi öğrenciler, "Bunun için kulüp üyeleri, Ondokuz Mayıs Anadolu Lisesinde okuyan uzay alanına ilgisi olan on ve on birinci sınıflardan on beş öğrenciyi OMÜ-Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde dört gün boyunca belirlenen saatlerde model roket eğitimi vermek üzere ağırladılar. Model roket ve proje hakkında bilgi vermek amacıyla lise öğrencilerine sunumlar yapıldı ve fakültenin model roket atölyesinde gruplar halinde eğitim verildi. Lise öğrencileri tüm aşamaları özenle yerine getirdiler. Yoğun geçen eğitim sürecinin sonunda, Ballıca Kampüsünde bulunan UZAYTEM Hangarları gezdirildi ve tanıtıldı. Yine Ballıca Kampüsünde bulunan model roket atış sahasında zorlu hava koşullarına rağmen model roket atışları mükemmel bir şekilde gerçekleştirildi. Bulutlarla buluşan model roketler paraşütlerini açıp sağlıklı bir şekilde iniş yaptılar. Oylama ile tasarımı en güzel model roket ve verilerle en yükseğe ulaşan model roket sahipleri kulüp üyeleri tarafından ödüllendirildi. EGAP kapsamında THK Üniversitesinde yapılacak sergide 19 Mayıs Anadolu Lisesi öğrencileri yapmış oldukları model roketleri sergileyecekler. Türkiye’nin dört bir yanındaki liselerde okuyan öğrenciler ve hazırlamış oldukları projeler bu sergide bir araya gelecek. Çeşitli mühendislik bölümlerinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin yapmış oldukları eğitim ve bilinçlendirmeler daha geniş kitlelere ulaşıp daha güçlü farkındalıklar oluşturabilecek. Onlar birer mühendis adayı olarak kendi mühendislik alanlarına ilginin arttığını, problemlere çözüm odaklı yaklaşan üretken beyinlerin varlığını görmek istiyorlar. IEEEOMÜ’ye, Uçak ve Uzay Mühendisliği Kulübü’ne ve onun gibi birçok topluluğa, böyle farkındalıklar oluşturdukları için teşekkür ederiz. Elif Gizem Akkaya’yı rahmetle anıyoruz. Ona en güzel teşekkürü borç biliyoruz" açıklamasında bulundular.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenler’de Filistin’de yaşanan soykırıma sanatla dikkat çektiler Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde Filistin’de yaşanan soykırıma “Sanatın Evrensel Dili Susturulan Çocuklar İçin Konuşuyor” adlı tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri ile dikkat çekti. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi. Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde, Gazze’de devam eden soykırımlara dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, müzik konserti ve sergi düzenledi. “Sanatın Evrensel Dili Susturulan Çocuklar İçin Konuşuyor” sloganıyla Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi bahçesinde düzenlenen etkinlikte, yaşanan vahşet ve zulme karşı toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla kanlı çocuk ayakkabıları sergilendi. Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV)’nde konservatuarı kazanıp mezun olan eğitmenler, sevilen şair ve sanatçıların Kudüs, Filistin temalı şarkılarını seslendirdi. Tiyatro gösteriminde ise ESEV dramı öğrencileri, bir anne ve babanın çocuklarını kaybettiği andaki acısını ve çaresizliğini sahneye taşıdı. “Umarım bu etkinlikler insanlarımızda bir bilinç oluşturur” Tiyatro gösteriminden etkilendiğini kaydeden Fatma Kara, “Tüylerim ürpererek izledim tiyatro gösterimini. Biz burada belki bir tiyatro oyunu izledik ama Gazzeli kardeşlerimiz tüm yaşananları çok acı bir şekilde tecrübe ediyorlar. Onların neler yaşadığını hiçbir zaman anlayamayacağız. Umarım bu etkinlikler insanlarımızda bir bilinç oluşturur. En azından kararlı bir şekilde boykota devam etmeliyiz” şeklinde konuştu. “Gazze’de yaşananlar içimizi parçalıyor” Sanatın birleştirici bir unsur olduğunu söyleyen Atilla Güneş ise, “Çok iyi hazırlanmış bir etkinlik. Hepimiz çok duygulandık. Gazze’de yaşananlar içimizi parçalıyor. Hiçbir suçu olmayan masum insanlar vahşice katlediliyor. Bu tür etkinliklerle Gazze hassasiyetimizi diri tutmalıyız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Malatya Malatya’da Turizm Haftası kutlanıyor Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası açılışı Mehmet Ali Aydınlar Fen Lisesinde yapıldı. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile aziz şehitlerimiz hatırasına bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunarak açılış töreni başladı. İl Kültür ve Turizm Yardımcısı Ali Cengiz, 48. Turizm Haftasının Mehmet Ali Aydınlar Fen Lisesinde yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Okul Müdürü Mehmet Ali Tunç ile Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve Müdür Yardımcısı Sümeyra Şahin’e katkı ve desteklerinden ötürü teşekkür etti. Cengiz, Malatya turizminin temel dayanağını oluşturan tarihi eserlerin 6 Şubat depremlerinde zarar gördüğünü hatırlatarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının yıkılan veya hasar gören eserleri ayağa kaldırmak için büyük bir hız ve özveriyle çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapılan İl Halk Kütüphanesine değinen Cengiz, “Kütüphanemiz ülkemizin en güzel kütüphaneleri arasında yer alıyor. Öğrencilerimize hem kaynak hem çalışma alanları sunuyor. Sizleri sık sık kütüphanemizde görmek istiyoruz” dedi. Ardından Turizm Araştırmacısı Bülent Korkmaz Malatya Turizm Destinasyonları konulu bir sunum yaptı. Hafta Boyunca başka etkinlikler de gerçekleştirilecek. 17 Nisan 2024’te Darende ilçesinde Darende Destinasyonları Gezisi ve Sunumu, 19 Nisan’da Turgut Özal Üniversitesi Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksek Okulunda Dünya Mutfakları Yemek Yarışması etkinlikleri yapılacak. 20 Nisan Cumartesi günü Malatya’ya uğrayacak olan Mezopotamya Treni karşılanıp misafirlerle gezi yapılacak.