GENEL - 17 Nisan 2018 Salı 19:36

Rektör Bilgiç KÜSİ İl Heyetini konuk etti

A
A
A
Rektör Bilgiç KÜSİ İl Heyetini konuk etti

Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) İl Heyeti; Samsun genelinde yaptıkları çalışmalar, bu yönde kat edilen mesafe ve bu doğrultuda atılacak adımlara ilişkin Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.

Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) İl Heyeti; Samsun genelinde yaptıkları çalışmalar, bu yönde kat edilen mesafe ve bu doğrultuda atılacak adımlara ilişkin Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ile fikir ve görüş alışverişinde bulundular.


Rektörlük makamındaki ziyarete; Rektör Yardımcısı ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy ve aynı kurumdan Ali Kemal Kara, KOSGEB İl Müdürü Nebahat Livaoğlu, KÜSİ İl Temsilcisi ve Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Kurgan, Samsun Teknopark Müdürü Buğra Çolak ile OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş katıldı.



“OMÜ sanayi ve reel sektörün her zaman hizmetinde”


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Bilgiç, üniversitenin akademik personeli ile OMÜ araştırma merkezleri ve birim laboratuvarlarının, her zaman sanayi ve sektörün hizmetinde olacağının altını çizdi.


Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da hazırlanacak üniversite-sanayi iş birliği projelerinde akademik dokunuşun gerekliliğine dikkat çekerek, bu sürece OMÜ olarak daha fazla akademisyeni katmaya gayret gösterdiklerini ve Samsun Teknopark ve OMÜ TTO olarak desteklerinin süreceğini belirtti.



“Samsun’da sanayinin sektörel payını arttırma çabası içerisindeyiz”


Ziyarette sanayi eylem planlarına dair detaylar aktaran Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy ise Samsun’da hizmet sektörünün yüzde 75 düzeyinde ön plana çıktığını, sanayi sektörünün ise ancak yüzde 10-15 civarında payı olduğunu belirtti. Müdür Altunsoy konuşmasının devamında, “Sanayinin mevcut sektörel payını yükseltmek için kamuoyunun da görüşü alınarak sanayi eylem planları hazırlanıyor. Bizler kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin gerekliliğine inanıyoruz ve bu yönde farkındalık oluşturmak adına ildeki büyük ve orta ölçekli firmalara KÜSİ ziyaretleri gerçekleştiriyoruz” dedi.



“Akademik danışman ve girişimcilere ihtiyaç var”


KOSGEB İl Müdürü Nebahat Livaoğlu da kurum olarak teknoyatırım ve stratejik ürün destek programlarının sanayiciler için birçok avantajı olduğuna vurgu yaparak bu süreçte akademik danışman ve girişimcilere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.


KÜSİ İl Temsilcisi ve Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı ise KÜSİ’nin periyodik faaliyetlerde bulunduğunu söyleyerek Samsun’da yeni Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri açacak olan işletme ve OSB firmaları hakkında Rektör Bilgiç’e bilgi verdi.


Ziyaret iyi dilek ve temennilerle sona ererken Rektör Prof. Dr. Bilgiç önümüzdeki haftalarda üniversite-sanayi-sektör iş birliğini dinamik tutmak bakımından OSB ziyaretleri planladıklarını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.