GENEL - 13 Eylül 2018 Perşembe 16:07

Rektör Bilgiç traktörle hasat yaptı

A
A
A
Rektör Bilgiç traktörle hasat yaptı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri olan Bafra Ovası’ndaki OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde (OMÜ-TUAM) traktörle mısır hasadı yaptı.


OMÜ Ziraat Fakültesinin Bafra’daki Araştırma Merkezinde geçen yıl hayata geçirilen modern sulama sistemleri ile yetiştirilen silajlık mısırların hasat ve paketlenmesine başlandı. Mısır hasadında Rektör Bilgiç’e; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Üniversiteler Birliği (ÜNİ-DOKAP) Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Demir, Uzaktan Eğitim Müdürü (UZEM) Prof. Dr. İzzet Akça, OMÜ-TUAM Müdürü Doç. Dr. Eyüp Selim Köksal, Ziraat Fakültesi ve Turizm Fakültesinden öğretim üyeleri ile teknik personel eşlik etti.



Rektör Bilgiç traktörün direksiyonuna geçti


Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve OMÜ-TUAM tarafından gerçekleştirilen organizasyonda, bahçe traktörünün direksiyonuna geçen Rektör Bilgiç, kendisine rehberlik eden OMÜ-TUAM Müdürü Doç. Dr. Eyüp Selim Köksal ile birlikte mısır tarlalarını gezip üretime yönelik yapılan çalışmalara ve hasat işlemlerine tanık oldu. Rektör Bilgiç ayrıca, Araştırma Merkezinde bulunan meyve bahçelerinde Dekan Demirsoy ile incelemelerde bulundu ve damla sulama alt yapısından yararlanan kiraz, şeftali, armut bahçeleri ve üzüm bağlarını yerinde gözlemleyerek Dekan Demirsoy’dan bilgi aldı.



Drone ile takip


Sonrasında Rektör Bilgiç ve beraberindekiler, yetiştirilen bitkilerin izlenmesinde ve verim tahmininde kullanılan “drone”un (uzaktan kumandalı hava aracı) keşif gezisini takip etti. 2018 yılında kurulan modern sulama sistemleri ile Bafra’daki OMÜ-TUAM’ın çok yönlü işlevine dikkat çeken Rektör Bilgiç yaptığı açıklamada; bu merkezin öğrenciler için uygulamalı eğitim alanı, çiftçiler açısından yeniliklerin takip edilebileceği bir tesis ve akademisyenler bakımından da araştırma projelerinin yürütülebileceği bir saha durumuna geldiğini vurguladı.



Hareketli sulama sistemleri Samsun’da ilk defa kullanılıyor


OMÜ-TUAM bünyesinde Samsun’da ilk kez kullanılmaya başlanan hareketli sulama sistemleri sayesinde arazide 2018 yılında fiğ ve ardından silajlık mısır yetiştirildi. Sulama sistemlerine ek olarak çalışma kapsamında silaj hasat ve paketleme tesisi de kuruldu. Kurulan tesisler, araştırma çalışmalarının yanı sıra öğrenci uygulamaları ve bölge çiftçisinin gelişimi için büyük önem arz ediyor. Hareketli sulama sistemleri; uzun ömürlü olmaları, çok az iş gücü gerektirmeleri, bakım, onarım ve işletme masraflarının düşüklüğü, yüksek sulama randımanı, alanda eş su dağılımı ve bitkisel üretimde yüksek verim sağlaması gibi çeşitli avantajlara sahip olmasıyla öne çıkıyor. Kurulan tesisler ile birlikte OMÜ-TUAM, bölge tarımında sulama suyu yönetimi, gübreleme, tarımsal mücadele, yem bitkileri üretimi, meyvecilik ve tarımsal mekanizasyon gibi konular üzerinde araştırma, eğitim ve uygulama olanaklarına sahip olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başak Koleji’nde öğrenciler 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da büyük bir coşku ile kutlandı. Aydın’ın en köklü özel okullarından Özel Başak Koleji Ana Kampüsünde gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar 23 Nisan coşkusunu velileri ile birlikte yaşadı. Program çerçevesinde düzenlenen etkinlikler, şölen havasında geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlkokul Öğretmeni Sevda Çiçek günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı. 3.sınıf öğrencileri 23 Nisan konulu şiirlerini okudular. İlkokul öğrencileri hazırlamış oldukları oratoryoyu sergilediler. Dans öğretmeni tarafından koreografisi hazırlanan modern dans gösterileri ve 100 kişilik halk oyunları gösterisi ise davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. 23 Nisan konulu Resim Yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri Kampüs Müdürü ve İlkokul Resim Öğretmenleri tarafından takdim edildi. Okulun Türkiye Şampiyonu olan Korfbol takımının da ödüllendirildiği etkinlikte şampiyon öğrencilerin ödülleri Kampüs Müdürü tarafından takdim edildi. Müzik Öğretmeni tarafından hazırlanan Ritm Grubu, Koro ve İşaret Dil grubu performanslarının sergilendiği kutlamalarda Özel Başak Koleji ilkokul ve ortaokul ana kampüsünde bir araya gelen veliler, öğrenciler ve öğretmenler hazırlanan 23 Nisan töreni ve etkinliklerini ilgiyle izledi. Bayrak gösterisi ile 23 Nisan etkinlikleri sona erdi. Çocukları ile birlikte 23 Nisan coşkusu yaşayan veliler öğretmen ve okul idaresine teşekkür ettiler.