SAĞLIK - 25 Nisan 2015 Cumartesi 14:09

Saçın Ekim Olup Olmadığını Anlamak Artık İmkansız

A
A
A
Saçın Ekim Olup Olmadığını Anlamak Artık İmkansız

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, yıllar önce ekilen bir saçı anlamanın çok kolay olduğunu fakat günümüzde ekilen bir saçın saç ekimi olup olmadığını anlamanın artık imkansız hale geldiğini söyledi.
Kelliğin erkeklerde ciddi bir handikap oluşturduğunu belirten FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, “Saçların dökülmesi genellikle ergenlik döneminden itibaren bazen başlayabilir, bazen de daha ileriki dönemlerde yani 20’li, 30’lu yaşlarda başlayabilir. Genellikle 40’lı yaşlara kadar saç dökülmesi devam eder. Ondan sonra da çok nadiren saçlar dökülür ama bir nedenden dolayı saçların dökülmesi erkek üzerinde çok ciddi olumsuz tesir oluşturur ve özgüvenlerini kaybederler, kendilerini yaşlanmış hissederler. Arkadaşları arasında bazen alay konusu olurlar, bazen başkalarının sözlerinden olumsuz etkilenirler ve alınganlık gösterirler. O nedenden dolayı herhangi bir sebepten dolayı saçları dökülmüş bir erkekte saç ekimi tavsiye edilir” dedi.
EKİLEN SAÇI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Saç ekiminin günümüzde en başarılı tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Akbaş, “Günümüzdeki gelişen teknolojik yöntemlerle, metotların gelişmesiyle, tecrübenin artmasıyla saç ekimlerinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Saç ekimi, kelliğin tedavisindeki tek başarılı tedavi yöntemidir. Onun dışında diğer yöntemler ancak yardımcı ve destekleyici olabilir. Saç ekimi zor bir uygulama değildir. Günümüzde ağrısız bir şekilde rahat, konforlu bir ortamda, ameliyathane koşullarında rahatlıkla yapılabilir. Sonuçlar oldukça doğaldır. Yıllar önce ekilen bir saçı anlamak çok kolaydı. Çok basit bir şekilde ekim olduğu anlaşılırdı. Gerek planlamanın eksik olması, gerek saç ekimindeki o eksiklik ve deneyim yetersizliği saç ekimlerini belli ediyordu. Günümüzde bu hatalar çok daha iyi bir düzeye gelmiştir. Ekilen bir saçın saç ekimi olup olmadığını anlamak artık imkansız hale gelmiştir. Günümüzde bir insan saç ekimini deneyimli ve başarılı bir ortamda yaptırdığında ekim olduğunu anlamak imkansızdır. Bunun bir güzelliği de ekilen saçların dökülmemesi, normal uzaması, tıraş edilmesi, boyanması çok büyük bir avantajdır. Kel imajının ortadan kaldırılmasında da en başarılı tek tedavi yöntemidir. Saç ekimi ortalama 4 ile 8 saat civarında sürer. Saç ekimi yaptıran kişiler maksimum 1 hafta içersinde normal işlerine dönebilirler” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.