GENEL - 20 Temmuz 2016 Çarşamba 15:40

Samsun Emlakçılar Odası’nın ‘belge’ yorumu

A
A
A
Samsun Emlakçılar Odası’nın ‘belge’ yorumu

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Halk Eğitim Merkezlerinden alınan ‘emlakçı’ belgelerinin bir anlam ifade etmediğini söyledi.
Kursu düzenleyen Atakum Halk Eğitim Müdürü Hasan Tanrısever ise bu belgeleri verirken kimseye ‘iş yeri açabilirsiniz’ demediklerini açıkladı.
Emlakçılar Odası Başkanı Oral, Halk Eğitim Merkezleri tarafından açılan ‘emlak danışmanlık kursları’nın bilgi edinmek dışında iş yeri açma konusunda yardımcı olamayacağını belirterek, kimsenin bu kurslara katılmamasını istedi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tanrısever de belgeleri verirken kimseye ‘iş yeri açabilirsin’ garantisi vermediklerinin altını çizdi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Mevlüt Oral, “Emlak Müşavirlik Yasası çıkmak üzere. Bununla ilgili Türkiye’de kurs açmayan tek oda biziz. Çünkü bu kurslardan verilen sertifikalar, yasa çıktıktan sonra hiç bir geçerlilik kazanmayacak. Maalesef yine de böyle çalışmalar oluyor. Halk Eğitim Merkezleri kurs açıyorlar. Açabilirler, yasal olarak bir engel yoktur. Böyle bir kurs açılırken odalardan da bilgi ve destek alınabilirdi. Kursa katılan arkadaşlar, ‘ben bu belgeyle emlakçı dükkanı açarım’ diye düşünüyorlarsa bedavaya günlerini gün etmesinler. Kesinlikle o almış oldukları belgelerin hiçbir geçerliliği yoktur. Eğer geçerli olsaydı biz oda yönetimi olarak bir toplantı yapar, insanları bilgilendirirdik. Eğer emlakçılık yapmak isteyen kişiler varsa, vergi mükellefi olsunlar, sicil kaydı ile oda kaydını yapsınlar, dükkan açmak için hiçbir belgeye ihtiyaçları yoktur” dedi.
Asıl sıkıntının yasa çıktıktan sonra başlayacağını iddia eden Oral, “Bu tür işlerde yasa çıktından sonra sıkıntılar çıkacak. Emlak Müşavirlik Yasası çıkınca emlakçı olmak isteyen vatandaşlar, en az lise mezunu olacak. En az 1 yıl emlakçının yanında çalışmış olacak. Sınavda başarılı olacak. 3 seferden sonra sınavı geçemeyenler emlakçı olamayacak. Bu şartları yerine getirenler emlakçı olabilecek. Samsun’da 2 bin 500 tane belge alan kişi var. Bu yasa çıkınca Samsun’da 2 bin 500 tane emlakçı mı olacak? Burada insanlar işgüzarlık yapıyor. Vatandaşlar emekliliklerine yakın ‘elimde bir belge olsun’ diye böyle şeyler yapıyorlar. Bizim meslek emeklilerin ve işsizlerin barınacağı bir meslek değildir. Emlakçılık, zor ve saygın bir meslektir. Emlakçılar donanımlılık gerektiren bir meslek. Sertifika ile ilgili biz oda olarak hiçbir kurs açmıyoruz. Biz bu sertifikaları verdiğimizde iş yeri açamayan sertifikalılar ‘bize bu belgeyi niye verdiniz’ diye soramayacak. Hiçbir vatandaşın bu kurslara katılmasını arzu etmiyorum. ‘Belge aldım dükkan açacağım’ düşüncesine girmesinler. Ama eğitim amaçlı katılan olursa onlara saygı duyarım” diye konuştu.
“Bu kursa gelenlerin çoğu emlakçılar”
Kimseye ‘iş yeri açabilirsiniz’ diye belge vermediklerini belirten Atakum Halk Eğitim Müdürü Hasan Tanrısever ise, “Emlak Danışmanlık Kursu’nu zaman zaman açıyoruz. Şu anda 2 kurs birden açtık. Biz kurs sonrası alınan belgelerle ne yapılacağı konusunda değiliz. Bizim belgelerimiz eğitim aldıklarına dair bir belge. Bu belgelerle iş yer açılması konusunda bizim dışımızda gelişen bir konu. Birçok emlakçı da bir belge yok ama iş yeri açıyorlar. Bu kursa gelen vatandaşlarda çoğu da emlakçılık yapan insanlar. Bizim belgelerimiz eğitim aldıklarına dair verilen belgeler, biz kimseye ‘bu belgelerle iş yeri açılacak’ diye bir garanti vermiyoruz. Bu kurslar odalar tarafından paralı olarak açılıyordu. Bizim kurslarımızdan sonra bu kurslara bir talep olmadı. Ben belge verirken, hiç kimseye ‘şununla şu işyerini açacaksın’ diye vermiyorum. Belge bu insanların ne işine yararsa, bu kişiyle makamlar arasında olan bir şeydir. Belgeyi kabul ederler veya etmezler. Orası kişiler ile kurumları bağlar” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da muhteşem 23 Nisan gösterileri sahnelendi Bolu’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda öğrencilerin sergilediği oyunlar güzel görüntülere sahne oldu. 1453’ten, 23 Nisan 1920’e kadar Türk milletinin yaşadığı tarihi anları sahneleyen öğrencilerin gösterisi büyük beğeni topladı. Bolu’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Karaçayır’da bulunan 3 bin kişilik kapalı spor salonunda coşkuyla kutlandı. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin sergilediği gösteriler güzel anlara sahne oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için düzenlenen etkinlikte vatandaşlar salonu hınca hınç doldurdu. Etkinliğe Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Mehmet Avcı, STK temsilcileri ve vatandaşlar katılım sağladı. Mehter Marşı ile başlayan etkinlikte ilkokul ve ortaokul öğrencileri de koro, tiyatro, halk oyunları ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. İlkokul öğrencilerinden oluşan koro ekibi Cumhuriyet’in 100. Yılı için bestelenen Parla şarkısını söyledi. Salonu dolduran vatandaşlar, öğrencilere telefon ışıklarıyla eşlik etti. İzzet Baysal 50.Yıl İlk ve Ortaokulu öğrencileri, 1453’ten 23 Nisan 1920’e kadar Türk milletinin yaşadığı tarihi anları sahneledi. Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütme anını, Atatürk’ün Samsun’a çıkışını, Kurtuluş Savaşı’nda fedakarlık yapan kadınları ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ilan edilmesine kadar tarihi anları sahneleyen öğrencilerin performansı büyük beğeni topladı. Salonu dolduran vatandaşlar dakikalarca alkışladı.
Şırnak Şırnak’ta “Hayalet Ağ” temizliği yapıldı Şırnak’ın Uludere ilçesinde barajlarda hayalet ağ temizliği yapıldı. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Şırnak İli Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” kapsamında Uludere ilçesinde öğrencilere eğitim varidi. Eğitimin ardından Uludere Barajı’nda hayalet ağ temizliği etkinliği yapıldı. Vali Cevdet Atay, barajlar ve suların ne kadar temiz tutulursa karşılığının o kadar hızlı alınacağını söyledi. Bütün meselenin insana dayandığını belirten Vali Atay, "İnsan, bir yerden karşılık alıyorsa orayı kollamak korumak zorundadır diye düşünüyorum. Şu an aramızda olan öğrencilerimiz bu bilinçle yetişecek, bizim avcılarımız bu bilinçte olacak, balık üreticilerimiz bu bilinçte olacak. Avladıktan sonra av malzemelerini oraya bırakmayacaklar. Bunlar canlılar için bir tehlike arz ediyor. Öncelikle üzerinde durmamız gereken balıkçılarımızın, avcılarımızın insanımızın bizi doyuran denizlere, barajlara sulara iyi bakmak ve kirletmemeleri. İnşallah gençlerimiz bu farkındalık projesinden örnek alırlar. Balıkçılarımız da aynı şekilde buna riayet ederler” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin ise ilde 32 farklı balık türünün yaşadığını ifade etti. Sezgin, nesli tükenme tehlikesi altında olan Leopar Sazan’ının da Dicle Nehri’nde bulunmasıyla birlikte iç su balıkların biyo-çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla farkındalık eğitimleri düzenlendiğini, hayalet ağları ve av araçlarını sulardan temizlediklerini dile getirdi. Programa, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut ve İl Emniyet Müdürü Celal Dalman’da katıldı.