YEREL HABERLER - 14 Ekim 2016 Cuma 15:26

Samsun ZMO’dan ‘Dünya Gıda Günü’ açıklaması

A
A
A
Samsun ZMO’dan ‘Dünya Gıda Günü’ açıklaması

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, “16 Ekim Dünya Gıda Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun, bu yıl Dünya Gıda Günü temasını “İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli” olarak belirlediğini ifade eden Tosun, “Açlık yeryüzünün ve bütün insanlığın en önemli sorunudur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak ilan etmiş, sonraki yıllarda da değişik temalarla kutlanmaya devam edilmiştir. Yapılan etkinliklerde, açlığın önüne geçilmesi, yeterli ve güvenilir gıdaya erişimin herkes için sağlanması konularına dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. FAO, bu yıl ‘İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli’ teması ile iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisi ile yaşanan ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağı öngörülen gıda yetersizliğine dikkat çekilmek istenmiştir” dedi.
“Açlık yeryüzünün ve insanlığın en önemli sorunu”
Her yıl bu tarihte, açlığı, açlıkla mücadeleyi, yetersiz beslenmeyi, kaynakların adaletsiz paylaşımını ve muhtemel çözüm yollarını gündeme taşıdıklarını belirten Hayati Tosun, “Dünyanın geri bırakılmış coğrafyalarında açlıktan insanlar ölmektedir ve açlık, yeryüzünün ve bütün insanlığın en önemli sorunudur. Dünyamız 7,5 milyar insana ev sahipliği yapıyor. Orman tahribatı küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 10-11’ine sebep oluyor, tarım arazilerinin yüzde 33’ü orta ve üst düzeyde toprak bozulumuna uğramış durumda, hava olaylarının neden olduğu kuraklık dünyayı olumsuz etkiliyor, yağışların azalması ve su kaynaklarının yanlış yönetimi nedeniyle temiz su sıkıntısı baş gösteriyor. Sonuç olarak sağlık sorunları ve göç giderek artıyor. İklim değişikliği ve küresel krizlerin önümüzdeki dönemde kırsal kesimi daha da yoksullaştırmasından kaygı duyuyoruz” diye konuştu.
Tarım ve hayvancılık toplumun güvencesidir
Gıdanın insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaç ve gıdaya ulaşımın bir insanlık hakkı olduğunu ifade eden Tosun, “Yaşadığımız çağda küresel bir silaha dönüşen su, gıda ve enerji bizim gibi ülkeler üzerinde en önemli hegemonya aracı haline gelmiştir. Bu siyasi ve ekonomik yaklaşım böyle gittiği sürece, dünya gıda fiyatları da artmaya devam edecektir. Kırsaldan şehirlere hızlı ve kontrolsüz göç, çarpık kentleşme, kent kültüründe bozulmalara ve yoksullaşma artışına neden olmaktadır. Üretimdeki artış hızımız, nüfus artış hızının altında kalmıştır. Ülkemizdeki hayvan varlığının azalmış, et üretimi düşmüştür. Açlık ve ithalata bağımlılığın bizim ülkemizin de en büyük sorunları arasında olması kaçınılmaz. Tarım ve hayvancılık toplumun gıda güvencesidir. Gıdanın ve dünyanın doğal kaynaklarının hegemonya aracı olarak kullanıldığı bir yaşam sürdürülemez” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 31 Mart Yerel Seçimlerine özel Ankara ve İstanbul’da basın merkezleri kuracak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerini takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul’da “Basın Merkezi” kurulacak. 31 Mart tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin Türkiye’nin yanı sıra uluslararası kamuoyunda da ilgi ile takip edilmesi bekleniyor. Başkanlık tarafından kurulacak basın merkezleri ile ulusal ve uluslararası basın mensuplarının seçime ilişkin gelişmeleri sağlıklı ve hızlı bir şekilde takip etmelerine katkı sunmak amaçlanıyor. Basın merkezleri gün boyunca, ulusal ve yerleşik uluslararası basın mensupları ile seçimleri izlemek üzere yurt dışından gelen uluslararası basın mensuplarının kullanımına açık olarak hizmet verecek. Basın mensuplarına seçim sonuçlarını anlık takip etme imkanının yanı sıra teknik altyapı, simültane tercüme ve canlı yayın imkânı sunulacak. Gün boyunca akademisyenler, kanaat önderleri, kamu kurum temsilcileri tarafından da ziyaret edilecek basın merkezlerinde, ulusal ve uluslararası basın mensupları konuklarla röportajlar yapabilecek. Öte yandan, basın merkezlerinde, Türkiye’nin geçmişten günümüze çok partili siyasi hayatı, demokrasi ve seçim tecrübeleri, seçim kampanyalarına ilişkin fotoğraf ve görüntüleri içeren “Türkiye’nin Seçim Tarihi ve Demokrasi Tecrübesi” temalı sergi yer alacak. Basın merkezleri 31 Mart Pazar günü saat 14.00’ten itibaren basın mensuplarının hizmetine açık olacak. Seçim basın merkezleri Ankara’da Point Hotel Ankara, İstanbul’da ise The Marmara Taksim Hotelde kurulacak.