KÜLTÜR SANAT - 13 Ağustos 2018 Pazartesi 14:08

Tarihi medresenin restorasyonu sürüyor

A
A
A
Tarihi medresenin restorasyonu sürüyor

Osmanlı medreselerinin en geç tarihli eserlerinden Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi’nin restorasyonu tüm hızıyla devam ediyor.

Osmanlı medreselerinin en geç tarihli eserlerinden Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi’nin restorasyonu tüm hızıyla devam ediyor. 205 yıllık medrese, restorasyonun ardından turizme kazandırılacak.


Sultan II. Murad döneminde Osmanlı himayesine geçerek, 1807–1857 arasında Hazinedârzâde ailesi tarafından yönetilen Samsun’da, devrin en güzel mimari eserleri inşa edildi. Günümüze miras kalan bu eserlerden birisi de şehir merkezindeki Süleyman Paşa Medresesi’dir. Sultan Abdülaziz döneminde 1893 yılında onarılan dikdörtgen mimarili medrese, Sultan 2. Abdülhamid döneminden de izler taşıyor. 1914 yılına kadar eğitim yuvası olan medrese, daha sonra otel ve kahvehane olarak kullanılmıştı.


Samsun tarihinin ilk eserlerini gün ışığına çıkarmak, kentte tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlamak amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı Saathane Meydanı Projesi hızla devam ediyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen restorasyon faaliyetleri kapsamında Osmanlı mirası 500 yıllık tarihi Taşhan, Şifa Hamamı, Süleyman Paşa Medresesi ve Camisi, restore edilerek turizme kazandırılmaya çalışılıyor.


Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfının (ÇEKÜL) yürüttüğü Saathane Meydanı Proje ile tarihi taşınmaz eserlerden Taşhan orijinal haline döndürülürken, diğer mimari örnekler ise yenileniyor. Çalışmalarda ise önemli mesafe kat edildiği öğrenildi.


Projede gelinen son durumla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Osmanlı uygarlığının Samsun’da bulabileceğimiz ilk hatıraları Saathane Meydanı’ndadır. Saat Kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarlıklarının ilk eserleridir. Şimdi bu eserlerin restorasyonunu yapıyoruz. Mirasımızı en iyi şekilde korumaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Bu nadide eserlerimiz, çevre düzenlemelerinden aydınlatmasına kadar pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak. Samsunlular tarihinden mahrum kalmasın diye bu projeyi hayata geçireceğiz" dedi.



"Tarih ve turizm alanı olacak"


Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı’nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Başkan Şahin, “Saathane önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Saathane, Samsun’un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun’a yakışan, Samsun’u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun’a kazandırıyoruz. Bu eserimiz, tüm Samsun’un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.