GENEL - 24 Mayıs 2016 Salı 15:15

Tarımda Kullanılan İlaç Süresinin Önemi

A
A
A
Tarımda Kullanılan İlaç Süresinin Önemi

Çiftçilerin tarımda kullanılan ilaç sürelerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Ondokuz Mayıs Ünversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Tunalı, ilacın kalma süresinden önce toplanan ürünlerin insan sağlığına ciddi zararları olabileceğini söyledi.
İlaçların değişik zamanlarda değişik bitkilere uygulanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Berna Tunalı, "İlaçlamalar tohum, yeşil aksam bir de toprağa uygulanabiliyor. Bu ilaçlamaların çevreye olumsuz etkileri olabilir. Özellikle ilaçların; toprağa, akarsulara, bitkilere ve bunlar üzerinden de insana zararları olabilir. Bu ilaçlamalarda çevreyi kirletmemek açısından en az toksik olan ilaçlar kullanılmalı. Ya da hiç toksik olmayan ilaçlar kullanılmalı. Bir de bizim biyolojik ve biyoteknik mücadele dediğimiz metotların kullanılması toprağın kirlenmemesi açısından faydalı olacaktır" dedi.
"BU DURUM ÖZELLİKLE SERALARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR"
Pestisitlerin kimyasal maddeler olduğunu belirten Prof. Dr. Berna Tunalı, "Zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar dediğimiz pestsitler, toprakta bir takım kalıntılar bırakabilir. Bu kalıntıların zaman içerinde dönüşmesi söz konusudur. Bunlar başka maddelere de dönüşebilirler. Zararları da ortadan kalkabilir ama bu zaman içerisinde oluyor. İlaçların türüne göre kalıntı süreleri de değişebiliyor. Dolayısıyla ilaçları kullanırken ilaç dozunun aşılmaması gerekiyor. Tabi ilaçlama ile hasat aralığının süresi bellidir. İlaçların etiketlerinde bu aralık yazar. Atılacak bitki ve ilaç çeşidine göre bu süre değişir. Mesela bir ilacın üzerinde; attıktan 20 gün sonra ürünü toplayabilirsiniz yazıyorsa ve 10. günde hasat yapılırsa ilacın kalıntısı bitkinin üzerinde kalacaktır. Tabi sonucunda bu durumun insan sağlığına çeşitli zararları olacaktır. Bu zararlar ilacın yapısına göre farklılıklar gösterebilir. Bunlara dikkat edildiği müddetçe sorunlar minimize edilmiş olacaktır. Bazen çiftçilerimiz ilaçlar daha fazla etki etsin diye aşırı dozda kullanabiliyorlar. Bir de hasat aralığına dikkat etmiyorlar. Bu durum özellikle seralarda çok görülüyor. Çiftçimiz ilacı seraya atıyor ertesi gün topluyor. İşte o zaman insan sağlığı açısından çok büyük zararları olabiliyor. Bu konuda bakanlığın ilacın kalıntısı üzerinde ciddi denetlemeleri oluyor. Ürünün üzerinde ne kadar ilaç kalıntısı olduğunu o kalıntıdan anlayabiliyorlar. Yurt dışına giden ürünlerimizde bu şekilde kontrolden geçiyor. Eğer üzerindeki kalıntı belli bir eşiğin üzerindeyse o ürün geri gönderiliyor. Bu konuda denetim bakımından yeterli uzmanımız yok. Bu sayının artırılması gerekiyor" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.