GENEL - 27 Mayıs 2017 Cumartesi 16:19

Bendevi Palandöken Şanlıurfa’da esnafla bir araya geldi

A
A
A
Bendevi Palandöken Şanlıurfa’da esnafla bir araya geldi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneğinin Artırılması Operasyonu (ADAPTESK)” programı için geldiği Şanlıurfa’da esnafla bir araya geldi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneğinin Artırılması Operasyonu (ADAPTESK)” programı için geldiği Şanlıurfa’da esnafla bir araya geldi.


TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek olan “Yerel ekonominin liderleri ve sosyal ortaklar buluşması” programı için kente geldi. Program öncesi tarihi çarşılar bölgesinde bakırcılar ve halıcılar çarşısını gezen Palandöken, esnafla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.


TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken esnaf buluşması kapsamında yaptığı açıklamada şunları söyledi:


“Avrupa Birliği projesi olan ADAPTESK projesi için Şanlıurfa’ya geldik. Bugün Şanlıurfa’da projenin kapanış toplantısını gerçekleştireceğiz. Bu proje kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 23 bin esnafa eğitim verdik. Tabi burası “peygamberler şehri” kültürün çok yoğun olduğu, tarihi ve coğrafi konumu itibari ile de önemli turizme açık bir merkezdir. O açıdan yabancıların daha çok ilgisini çeken merkezlerden birisidir. Esnafın daha iyi eğitilebilmesi, alışveriş esnasında daha iyi bir iletişimin sağlanması için bu eğitimler verildi. Kapanış toplantısı için Şanlıurfa’ya geldik. Bu kapsamda bakırcılar ve halıcılar çarşısında esnafla görüşüp hem fiyatlar hem de işlerin nasıl gittiği konusunda görüşmeler yaptık.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.