EĞİTİM - 17 Eylül 2017 Pazar 14:39

Eğitim yılı Şanlıurfa’dan start alacak

A
A
A
Eğitim yılı Şanlıurfa’dan start alacak

Eğitim ve öğretim yılı, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların katılımıyla Şanlıurfa’dan yapılacak.

Eğitim ve öğretim yılı, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların katılımıyla Şanlıurfa’dan yapılacak.


Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve milletvekillerinin katılımıyla 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı sezonunun Şanlıurfa’dan verileceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "670 bin öğrenci sayımız ile Şanlıurfa Türkiye’nin en genç nüfusuna sahiptir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak üniversiteye başlayan genç kardeşlerimize güzel bir proje ile okullarına uğurlamış olduk. Bu kadar dinamik ve öğrencisi fazla olan bir şehirde Pazartesi günü Başbakanımız Binali Yıldırım’ın katılımıyla 2017-2018 eğitim ve öğretim yılının startı Şanlıurfa’dan verilmiş olacak. Şanlıurfa olarak bu programa hazırlanıyoruz" dedi.


“500 milyon liralık desteği Şanlıurfa’ya kazandırdık”


Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa milletvekilleri, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı bir toplantıda eğitime kullanılmak üzere 500 milyon liralık bir kaynağın ayrıldığını ve bu kaynağı Şanlıurfa Eğitimine kazandırdıklarını anlatan Başkan Çiftçi, "bakanımız, milletvekillerimiz ve valimizle birlikte Ankara’da yapmış olduğumuz toplantılar neticesinde 500 milyon liralık eğitim yatırımını Şanlıurfa’ya kazandırmış olduk. Bu eğitim yatırımı tamamıyla okulların yapımında kullanılacaktır" şeklinde konuştu.


“Eğitim tek taraflı olmuyor”


Eğitimin tek taraflı olmadığını ve ailenin de eğitime katkı sağlaması gerektiğini anlatan Başkan Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü. "Eğitim önemli bir konu ama ben eğitimin tek taraflı olmadığını düşünüyorum. Bir anne, baba ve sorumlu bir kişiler olarak bizim bu genç nüfusumuzu iyi eğitilmesi noktasında özellikle 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı sezonunun açılışında şehir olarak bir şaha kalkmamız gerekiyor. Gençlerimizin eğitimlerini iyi konsantre etmemiz lazım, konsantre etmiş olduğumuz bu gençlerimize destek vermekle ben inanıyorum ki şehrin birçok konusunu çözmüş oluruz. Okullarımıza kütüphane, kırtasiye, kitap, test desteğinde bulunuyoruz. Öğrencilerimizle bir araya gelerek onlarla buluşuyoruz. Bu yıl test desteğimizi daha da artıracağız. Öğrencilerin sınavlara hazırlanması için Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmak üzere onları sınavlara iyi hazırlatacağız. Eğitim bir serüven ve bir süreçtir. Uzun soluklu bir süreçtir, eğitim aileden anne ve babadan başlar, mahalle ile devam eder. Şehrin ortamının buna uygun hale getirilmesi lazım. Yöneticilerimiz ve öğretmenlerimize biz evlatlarımızı teslim ediyoruz, onrlara güveniyoruz, onları geleceğe hazırlama noktasında da eğitim camiasının yanında olduğumuzu ve onlara yardımcı olacağız. öğretmen ve öğrencilerimize yeni eğitim yılının hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.