GENEL - 08 Kasım 2018 Perşembe 17:15

Güneydoğulu çölyak hastalarının ekmeği Şanlıurfa’dan

A
A
A
Güneydoğulu çölyak hastalarının ekmeği Şanlıurfa’dan

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan çölyak hastaları, Şanlıurfa’nın Haliliye Belediyesi tarafından kurulan ilk glütensiz ekmek fırını sayesinde tükettikleri ekmeğe ulaşabilecek.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan çölyak hastaları, Şanlıurfa’nın Haliliye Belediyesi tarafından kurulan ilk glütensiz ekmek fırını sayesinde tükettikleri ekmeğe ulaşabilecek.


Haliliyeye bağlı Sırın Mahallesi’nde hizmet vermeye başlayan glütensiz ekmek fırını, günde 4 bin ekmek kapasiteli üretim sağlayacak. Glütensiz ekmek fırınında üretilen ekmekler Mardin, Diyarbakır, Batman, Adıyaman, Siirt ve Gaziantep’teki çölyak hastalarına ücretsiz olarak dağıtılacak. Haliliye Belediyesi ARGE sorumlusu ve Makine mühendisi Ahmet Polat," Haliliye Belediyesi olarak glütensiz ekmek fırının açılışını gerçekleştireceğiz. Glütensiz ekmek fırını bölgemizde bir ilk olacaktır. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ilki gerçekleştiriyoruz. Çölyak hastaları bu gıdaların sağlanması için çok zorluklar çekiyordu. İnşallah bundan sonra çölyak hastalarımıza sıcak sıcak ekmekleri kendilerine sunacağız. Fırınımız günlük 5 bin ekmek kapasiteli olacak. Bununla ilgili, gıda mühendislerimiz ve diğer arkadaşlarımızla birlikte sağlıklı, hijyenik bir ortamda ekmekleri üretmeyi planlıyoruz” dedi.


“Çölyak vatandaşlarımız artık sıcak ekmek yiyebilecek”


Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol," Hayatı boyunca bulgur pilavı yememiş, makarna yememiş, hayatları boyunca başka lezzetleri tatmamış hastalarımızın aile bütünlüğünü sağlamak için, aynı sofrada aynı yemeği yemek için çalıştık. Geçmişten bugüne glutensiz unda yapılmış olan unlu mamulleri dağıtıyoruz. Bu dağıtmış olduğumuz paketlerde kurabiye, mısır unu, putin, köftelik bulgur, kek, çikolata makarna, ekmek ve hayatı boyunca kadayıf yemeyenlere kadayıf dağıttık. Çölyak hastalarının ailelerini dertlerini anlıyoruz aynı masada oturup aynı yemeği yiyemeyin acısını yaşıyorlardı hamd olsun Cenabı Hak nasip eyledi ve biz bu anlamda aynı sofrada yemelerini sağlamak istiyoruz. Hizmete katacağımız glutensiz unu üreteceği bir fırın. Türkiye’de bir kaç fırın yapmış olduğu ekmek imalatını Türkiye’de ilçe belediyelerinin de sadece Haliliye Belediyesi olarak biz üreteceğiz ve inşallah ürettiğimiz ekmeklerle hastalarımız şifa bulacak. Çölyak hastalarımızı hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.


Çölyak glütensiz fırın açılış proramına, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Haliliye Kaymakamı Ali Yılmaz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Nihat Kılıç, AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız, Şanlıurfa eski milletvekili Zeynep Karahan Uslu, AK Parti kadın kolları Başkanı Demet Saatçi Güven, Çölyak Federasyon Başkanı Hasan Doğan, çölyak hastaları ve aileleri katıldı.


Yapılan konuşmalarına ardından glütensiz çölyak fırını açılışı gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.