EĞİTİM - 14 Eylül 2017 Perşembe 15:40

Harran Üniversitesi Şanlıurfa’yı 2050 yılına hazırlıyor

A
A
A
Harran Üniversitesi Şanlıurfa’yı 2050 yılına hazırlıyor

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü, havadan görüntüleme yapılarak Şanlıurfa’yı 2050 yılına hazırlıyor.

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü, havadan görüntüleme yapılarak Şanlıurfa’yı 2050 yılına hazırlıyor.


Bu yıl ilk kez öğrenci alan Harita Mühendisliği Bölümü geliştirdiği bir proje sayesinde Şanlıurfa’yı görüntüleyerek bilgisayar ortamına aktarıp 2050 yılının master planını yapacak. Türkiye’de bir ilke imza atan harita mühendisliği bölümü, bina, yapı, arazi modelleri oluşturup, modelleri sisteme aktaracak. 3D görüntüleme sisteminden farklı olarak oluşturulacak sanal gerçeklik ortamında, şehir planında dolaşılacak. Binaların hem aralarında dolaşılabilecek hem de içerisine girilebilecek.


Sanal gerçeklik laboratuvarı kuruluyor


Bu sistemle tüm planlamaları yapıp, parametrelerle ölçerek Şanlıurfa’nın ve bölgenin modellerini ortaya çıkarabileceklerini söyleyen Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.Saffet Erdoğan, “Biz oluşturduğumuz sistemle Şanlıurfanın üç boyutlu modelini oluşturup, tüm yapıları sisteme girdiğimizde yapılacak değişiklikleri sistem üzerinden görme ve müdahele etme olanağımız olacak. 2050 hedefleri için Urfa master planında yapılacak işlemlerin, bu sistemimiz üzerinde sağlanması gerçekleştirilebilecek. Bu projemizle Harran Üniversitesinin kampüsünün haritalandırılmasını gerçekleştirip, master planını hazırlayacağız. 2023 yılı vizyonunu ortaya çıkarmış olacağız. Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajansına verdiğimiz sanal gerçeklik laboratuvarı kurulması projesi, ülkemizde bu kapsamda kurulacak ilk laboratuvar olma özelliğini taşıyor” dedi.


“Urfalı gençler hollywood film çekilebilecek”


Sanal gerçeklik laboratuvarında ilk etapta şehircilik, makine eğitimi ve tıp alanlarında kullanılan görsel eğitici materyalleri hazırlama hedeflerinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, “Urfa genç nüfus bakımından fazla olmasından dolayı işsizlik sorunu var. Sanal gerçeklik uygulamalarına veri üretebilecek ara elemanın yetiştirilmesini çok önemsiyoruz. Laboratuvarımızın faaliyete girmesiyle bu ara eleman yetiştirilmesi ihtiyacını gerçekleştirebilirsek, özellikle üst düzey işsizliğe çare bulunabilecek potansiyel bir proje olacaktır. Biz burada sanal gerçeklik görüntüleri üretebilecek uzman üst düzey eleman yetiştirip bunların istihdamını gerçekleştirebileceğiz. Bu arkadaşlarımız sanal video filmleri üretebilecek, Urfalı Gençler Hollywood film çekilebilecek bir düzeyde mezun olabilecekler. Dolayısıyla Şanlıurfalı gençlerimiz için çok önemli bir proje olacaktır” diye konuştu.


Sanal gerçeklik ve şehir tasarımı konularında uzman Yrd. Doç.Dr. Fred Barış Ernst, “Biz mevcut durumu tespit etmek yerine, gelecekte nasıl olabilir, yaşanılabilir ortamlar nasıl inşa edilir, konularında araştırmalar yapıyoruz. Şanlıurfa’nın 2050’de nasıl görünebileceğinin ve o zaman için nasıl bir planlama yapılabileceğinin hesaplarını yapabilecek sistemi kurmaya çalışıyoruz. Sanal gerçekliği bir araç olarak kullanıp, daha etkili eğitimlerin verilmesi, tasarım yapılması, yeni ürünlerin insanlığın hizmetine sunulması, yeni şehirlerin planlanması için çalışmalarda bulunuyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması Mersin’de 1. sınıf öğrencilerinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama töreni büyük ilgi gördü. Minik kalpler, Mersin Üniversitesi Spor Salonunda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenini, salonu dolduran öğretmen ve velilerini gösterileri ile gururlandırdılar. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, Mersinli Ahmet İlkokulu 1. Sınıf öğrencileri, büyük bir coşkuyla kutladı. Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, okul idarecileri, öğretmenleri, velileri ve öğrenciler birlikte çalışarak unutulmaz bir bayram kutlaması organize ettiler. Program, öğrencilerin hazırladığı dans gösterileri,müzik performansları,izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Öğrenciler, sahnede yeteneklerini sergilerken, veliler de gururla izlediler. Ulusal egemenliğin sembolü olan TBMM’nin kuruluşunun 104. yıl dönümü olduğunu belirten Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, "Bugün toprakları yağmalanan yüce bir ulusun, düşmanlarını yurttan atmak için ant içtiği gündür. Bugün yok edilmeye çalışılan bir ulusun tek bilek, tek yürek haline geldiği gündür. Bugün, harcı atalarımızın asil kanlarıyla yoğrulan, ulusal egemenliğimizin Türk çocuklarına bayram olarak armağan edildiği gündür. Bugün, dünya çocuklarının her yıl ülkemizde kutladığı ilk ve tek bayram günüdür. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. Kutlu olsun" dedi. Baltacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bugünlere kolay gelmediğini, bu kutsal topraklar uğruna yüz binlerce şehit ve gazi verildiğini aktararak, "23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır. Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Bu günde bizlere bu cennet vatanı, canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyarak ve geliştirerek, yarınlara taşıyabileceğimizi konuşmalı ve düşünmeliyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Atatürk’ü büyük kılan sadece bıraktığı eserler değildir. Aynı zamanda yıllar öncesinden bugünü okuyabilmesi ve bugünlerimize de ışık tutan adımları atarak, ülkemize çağdaş medeniyetin yolunu açmasıdır" diye konuştu.