YEREL HABERLER - 19 Nisan 2017 Çarşamba 17:24

Harran Üniversitesinde turizm sektörü masaya yatırıldı

A
A
A
Harran Üniversitesinde turizm sektörü masaya yatırıldı

Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu tarafından, Şanlıurfa’da turizmin sektörel analizinin ele alındığı bir panel düzenlendi.

Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu tarafından, Şanlıurfa’da turizmin sektörel analizinin ele alındığı bir panel düzenlendi.


Osmanbey Kampüsü Fen-Edebiyat Fakültesinde düzenlenen panelin başkanlığını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Siverekli yaptı. Panele konuşmacı olarak lokanta işletme sahibi Münire Maral, Bölgesel Turizm Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, otel Genel Müdürü Sibel Okuducu Dellalbaşı ve İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derman Küçükaltan katıldı.


"Şanlıurfa’da kalifiye eleman sıkıntısı var"


Panelin ilk konuşmacısı olan Münire Maral Şanlıurfa’da kalifiye eleman sıkıntısı çektiklerini dile getirerek, “İyi yetişmiş, kalifiye olmuş hiç bir usta açıkta kalmaz, iş sıkıntısı çekmez. Sizler de mesleki anlamda kendinizi geliştirin. Benim açtığım mekandan önce çalışma hayatım olmamıştı. Bu işe girdiğimizde sıfır tecrübeyle, kendimiz gezip gördüğümüz yerlerde, kendimiz değerlendirip, yapılması gerekenleri yaptık. Daha iyisi nasıl yapılır diye kendimizi sorgulayıp mükemmelleşmeye çalışıyoruz. Şehrimizin turizm sektörünün canlı kalmasına çalışmalıyız. Bunun için de işimizi en iyi şekilde yapmalıyız” dedi


"Şanlıurfa’yı en iyi şekilde tanıtmak istiyoruz"


Rehberlik çalışmaları konusunda konuşan Bölgesel Turizm Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, 2008 yılında turizm rehberliği serüvenine başladıklarını söyleyerek, “Burada yetişen bir çok arkadaşımız bugün ülkenin farklı bölgelerine gitti. Biz Şanlıurfa’da kalan arkadaşlarla bir dernek kurduk ve şuan 109 rehber hocamız mevcut. Kurumsallaşmaya doğru adım attık. Doğu ve Güneydoğuda 15 il Şanlıurfa’ya bağlıdır. Turizm potansiyeli olarak Şanlıurfa önemli bir yere sahiptir. Biz de oda olarak en iyi rehberleri yetiştirip, bu rehberlerle Şanlıurfa’yı en iyi şekilde tanıtmak, Türkiye’yi en iyi şekilde anlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


"En az bir yabancı dil öğrenin"


Turizm için yabancı dilin büyük önemi olduğuna değinen Prof. Dr. Esra Siverekli, “En az bir yabancı dil bilen, turizm sektöründe kokartlı rehber statüsünde arkadaşlarımızın yetişmesi iyi olur. Şanlıurfamızın yerli ve yabancı konuklara en iyi şekilde tanıtabilmeleri, turist rehberlerinin kendilerini en iyi şekilde yetiştirilmeleriyle mümkün olacaktır. Tarihi ve kültürel değerlerimizi çok iyi bilen rehberler sayesinde turizmimiz daha da gelişecektir” diye konuştu.


"Urfa’da oteller ayakta durmakta zorlanıyor"


Şanlıurfa’nın sadece inanç ve kültür turizminden nasibimizi alabildiğini söyleyen otel Genel Müdürü Sibel Okuducu Dellalbaşı, “Son dönemlerde yaşanan olaylarda bölgemizin turizmi etkilemektedir. Şimdilerde Şanlıurfa’da oteller ayakta durmakta zorlanıyor. Biz de sıra gecesi, düğün gibi etkinliklerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Şanlıurfa’nın tanıtılması ve iyi pazarlama yapılması arzusundayız. Şehrimizin hak etiği değeri görmesini istiyoruz” dedi.


Panelde son olarak konuşan Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Şanlıurfa’nın kültürel turizm potansiyeli olarak Türkiye’de en önemli yerlerden birine sahip olduğunu dile getirerek, “Turizm gerçekten geniş kapsamlı bir kavramdır. Mesela dil, din, gastronomi, folklor ve festivaller gibi çok kültürler bu kavramı içine alıyor. Turizm, festivaller, dil, din, folklar olayıdır. Eğer bir turist ziyaret amaçlı geliyorsa bu inanç turizmidir. Bir farklı mensuba ait olan dinin Hristiyan gibi ziyaret ediyorsa bu kültürel turizmdir. Bunlar turizmde ince ayrıntılarıdır. 21 yüzyılda turizmde yükselen iki değer olacaktır. Bunlardan biri çevre, diğeri kültürdür. Şanlıurfa’da turizmin gelişmesi için hem kamuya hem de özel sektöre çok iş düşüyor ve böyle toplantıların da bu gelişimin sağlanabilmesinde önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.


Yaklaşık bir buçuk saat devam eden panele öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Şahin: "Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketi sıfır atık" Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Uluslararası Sıfır Atık Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı. Şahin mesajında, “Çevre ve iklim dostu yaklaşımımızla bu ortak gezegeni geleceğe taşımanın, koruyarak kullanmanın en büyük hayali olduğunu vurgulayarak havayı, suyu, toprağı, insanı korumanın öneminden bahsetti. 2017 yılında Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlatılan bugünün hem ülkemizin, çevresine, doğasına ve ekonomisine yaptığı katkıyla hem de aldığı uluslararası ödüllerle ‘Sıfır Atık Hareketi’ ile milletimizi gururlandırdığını ifade eden Başkan Şahin, “Zaten kendimize misyon edindiğimiz böyle önemli bir günün 105 ülkenin desteği ile kabul görmüş olması ülkemizin bu konuya ne kadar hassasiyetle yaklaştığının açık bir göstergesidir” dedi. Şahin, atıkların kontrolsüz olarak çevreye bırakılması ve doğal kaynakların hızlıca tüketilmesi başta iklim değişikliği olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olduğunu hassasiyetle belirtti. Oluşan atıkların hiçbir ayrıma tutulmadan düzenli depolama alanlarına gönderilmesinin çok kıymetli malzemelerin toprak altına gömülmesine ve yüksek maliyetlerle yapılan depolama alanlarının hızla dolmasına sebep verdiğini aktaran Başkan Şahin, "Hızla gelişen sanayimizin ham madde ihtiyacı günden güne artmaktadır. Geri kazanımla elde edilecek malzemeler ham madde ihtiyacı için önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Bazı sanayi sektörleri özellikle tekstil kolu yurt dışından ambalaj atığı ithal etmektedir. Sıfır atık projeleri ülkemizin mevcut kaynakları sanayicilerimize de ciddi kaynak sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Şahin, “Bugün Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık vizyonumuz bir dünya markası haline geldi. Biz de bu vizyonla hareket eden bir belediye olarak hizmetlerimizi üzerimize düşen sorumluluğun bilinci ile yönetmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız bu mahalle, bu şehir, bu ülke, bu dünya da ortak evimiz. Bunun bilinci ile hareket etmek bir görev olmak dışında insani bir sorumluluk. Yeşil kalkınma hamlemizle ülkemizi, çevremizi, doğamızı en güzel şekilde korurken, iklim değişikliğiyle mücadelemizi de kararlılıkla devam ettireceğiz. Buradan yola çıkarak imza attığımız birçok projemiz var. Her biri birçok ilimize de örnek olmuş bu projelerle yarınlarımıza daha güvenle bakmanın yanında, yakın zamanda yaşadığımız doğal afetler gibi birçok afetin de sonuçlarına karşı dirençli hale geleceğiz. ‘Çevre bize miras değil emanettir’ felsefesiyle gelecek nesillere sağlıklı yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Havası, suyu, toprağı temiz bir Gaziantep için tüm halkımızı doğaya ve çevreye saygılı ve duyarlı olmaya davet ediyor, ‘30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nüzü kutluyorum” diye konuştu.
Çanakkale 23 düzensiz göçmenin hayatını kaybettiği bot faciasında arama kurtarma çalışmaları 15’inci gününde devam ediyor Çanakkale’nin Eceabat ilçesi açıklarında 15 Mart’ta alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları 15’inci gününde denizden, havadan ve karadan devam ediyor. Olay, 15 Mart sabahı saat 08.07’de meydana geldi. Eceabat ilçesi Büyük Kemikli Burnu mevkiinden lastik botla denize açılan ve yasa dışı yollarla Yunanistan’ın Semadirek Adası’na geçiş yapmak isteyen düzensiz göçmenlerin botu karadan 8 mil açıkta poyraz fırtınasının etkisiyle alabora olup battı. Lastik bottaki 2 göçmen kendi imkanlarıyla karaya çıkmayı başararak durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine çok sayıda hava, deniz ve kara aracı bölgeye sevk edildi. Ekiplerin çalışmaları ve şahısların kendi imkanları sonucunda toplam 4 düzensiz göçmen sağ kurtarılırken, 23 düzensiz göçmenin ise cansız bedenlerine ulaşıldı. Botun battığı bölgede devam eden arama kurtarma çalışmaları denizden, havadan ve karadan 15’inci gününde devam ediyor. Çanakkale Valiliği tarafından arama kurtarma çalışmalarının 15’inci günde devam ettiği belirtilen yazılı açıklamada, “Eceabat-Gökçeada açıklarında alabora olan bottaki düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları denizden, havadan ve karadan Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığı koordinesinde; AFAD, Polis, Jandarma ve Sağlık teşkilatları iş birliğinde devam etmektedir” denildi.
Mersin Mersin’de 90 eserlik ’Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi’ sanatseverlerin beğenisine sunuldu Mersin’de hat sanatçısı Salih Alzamo, tezhip sanatçısı Rabia Turgut ve naht sanatçısı Ramazan Özkan’ın Geleneksel Türk İslam sanatından çizgiler ve özel desenler yansıtan el emeği eserleri, Akdeniz Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesinin tamamen yenileyerek kentin kültür ve sanat hayatına kazandırdığı Akdeniz Sanat Galerisi, ’Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi’ne ev sahipliği yaptı. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizesinde gerçekleşen sergide, hat sanatçısı Salih Alzamo, tezhip sanatçısı Rabia Turgut ile naht sanatçısı Ramazan Özkan’ın birbirinden özel eserleri, Mersinli sanatseverlerin ilgi ve beğenisine sunuldu. 90 eserin beğeniye sunulduğu ve 15 Nisan 2024 tarihine dek sanatseverlerin ziyaretine açık olacak olan serginin açılış törenine; Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ile çok sayıda davetli katıldı. “Mersin’de 3 tarihi yapıyı yenileyip geleceğe taşıdık” Sergiyi büyük bir beğeni ve hayranlıkla gezdiğini belirten Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, konuşmasında sanat galerisine dönüştürdükleri binanın tarihinden de bahsederek, kentteki tarihi binalara yönelik çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Başkan Gültak, “Şu ana kadar Mersin’de 3 tarihi binayı yenileyip kentimizin geleceğine kazandırdık. İnşallah 4’üncüsü de benim de mezunları arasında olduğum Çankaya İlköğretim Okulu olacak. Bu okulumuzun tadilatı için ihalesini yaptık. Yaklaşık 7 içinde de bu okulumuzda tam 17 yıl sonra hayata dönecek. Ya bir anaokulu ya bir kreş ya da olgunlaşma enstitüsü olarak hizmet verecek” dedi. “Mersin’de müze açan ilk belediye başkanıyım” Bir ilçe belediyesinin 5 yıl içerisindeki süreçte 4 tarihi binayı yenileyerek hayata geçirdiğini daha önce duymadığını belirten Başkan Gültak, “Bu tarihi Mersin evlerinden birisi İz Bırakanlar Müzesi. Gezmenizi mutlaka tavsiye ederim. İki katlı ve 7 odalı çok güzel bir Mersin evi. Aslında yine tarihe geçmiş olduk. Mersin’de ilk kez bir belediye başkanı müze açmış oldu” ifadelerini kullandı. “Sanat, kültür ve spor toplumsal barışı sağlar” Sanat, spor, eğitim ve kültürel etkinliklerin, bir şehrin toplumsal barışı ve huzurunun sağlanmasındaki önemine de dikkat çeken Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanatın, sporun, kültürel faaliyetlerin olmadığı yerde huzur da olmaz. Biz de farklı uygulamalar, sosyal faaliyetler de yaparak Akdeniz’e huzur getirdik. Ramazan ayı içindeyiz, bu ay vesilesiyle böyle özel bir sergi açtık. Geçen ay da burada lise öğrencilerinin geri dönüşümle ilgili ortaya çıkardıkları birbirinden farklı ve ilginç eserleri sergilemiştik. Bu mekanda periyodik olarak mutlaka bir sanatsal etkinlik düzenlemeye çalışıyoruz. Böylelikle mekanın ruhuna uygun işler yapmış oluyoruz.” Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Gültak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, sergilenen eserlerin sahibi sanatçılara teşekkür plaketi takdim etti.