YEREL HABERLER - 23 Mayıs 2017 Salı 12:05

Küçük Neceh artık yürüyebilecek

A
A
A
Küçük Neceh artık yürüyebilecek

Halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen gelişimsel kalça displazisi nedeniyle yürüyemeyen küçük Neceh’in, yapılan başarılı ameliyat ile yürüyebilme umudu yeşerdi.

Halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen gelişimsel kalça displazisi nedeniyle yürüyemeyen küçük Neceh’in, yapılan başarılı ameliyat ile yürüyebilme umudu yeşerdi.


Halk arasında kalça çıkığı olarak bilinen gelişimsel kalça displazisi nedeniyle önceden yürüyemeyen 4 Yaşında ki Neceh Yahya, Şanlıurfa Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesine müracaat etti. Hemen tetkik ve tedavisine başlanan 4 yaşındaki Neceh’in kalçası, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Metin Yaptı ile Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr Suleyman Kor’un birlikte gerçekleştirdiği başarılı bir ameliyat ile yerine konuldu.


Femoral kısaltma ve pemberton osteotomisi yöntemi ile kalçası yerleştirilen Neceh’in artık yürüyebilmesi için umutları yeniden yeşerdi.


Neceh’in sağlık durumun her geçen gün iyiye gittiğini belirten Op. Dr. Yaptı, aksi bir durum gelişmemesi halinde Neceh’in yürüyebileceğini ifade etti.


kalça çıkığı konusunda bilgiler de veren Yaptı, "Şanlıurfa ilinde çok sık görülen kalça çıkığı, çarpık ayak, serebral palsi, gibi çocukları ilgilendiren hastalıkların yanında yetişkin hastalıklarında tedavisi devletimizin bize sağlamış olduğu her türlü fiziki şart ve tecrübemizle Şanlıurfa da mümkün. Hastalarımız artık Şanlıurfa dışında derman aramayacak. Gelişimsel kalça çıkığı özellikle kız çocuklarda doğuştan görülen, erken dönemde tedavi edilmediği takdirde ciddi sakatlıklara yol açan bir hastalıktır. Hiçbir kırık-çıkık veya kas-sinir hastalığı olmaksızın, kalça eklemini oluşturan uyluk kemiğinin başı ile leğen kemiğinin arasındaki uyumun bozulması sonucu ortaya çıkan bu hastalık, erken dönemde teşhis edildiğinde modern tıp sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.Kalça çıkığı Anne karnında oluşabilir. Gelişimsel kalça çıkığı riski kız çocuklarında daha fazladır. Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında ortaya çıkan kalça çıkığının bir diğer nedeni ise genetik faktörlerdir. Ailesinde kalça çıkığı olan çocukların kalça çıkığı olma ihtimali de artmaktadır. Ayrıca doğuma bağlı olarak beynin oksijensiz kalması beyin felci veya sırt omurgasının oluşmasında yaşanan bazı aksaklıklar gibi nörolojik sebeplerin yanı sıra, boyun eğriliği tortikolis ve ayak eğrilikleri PEV de kalça çıkığı riskini tetikleyen faktörler arasındadır.Bebek doğduğu zaman yapılan kundaklama da, bebekte kalça çıkığı olmasına neden olabilir" dedi.


"Doğumdan sonraki ilk 6 ay tanı için çok önemli"


Neceh’e tekrar geçmiş olsun temennisinde bulunan ameliyata giren doktorlardan Op. Dr. Kor ise, iyileşme sürecine giren Neceh’in kendisine çok dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. Kontrollerin de aksatmamasını isteyen Kor, benzeri hastalığın tespiti konusunda annelere uyarılarda bulundu. Kalça çıkığının tespitinde ve tanısında anne gözleminin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kor, "Her anne bebeğinin doktorudur annenin gözlemleri üzerinden bebeğin tetkik ve tedavisi başlatılmaktadır.0-6 ay arası dönemde yapılan kalça taraması ve uygulanan fizik muayene tanı için gereklidir. Bu muayene sırasında, uzman doktorlar tarafından yapılan bazı özel testler yapılmakta ve kalça ekleminde bir bozukluk olup olmadığı tespit edilmektedir. Ayrıca ultrason doğru teşhis koymak için son derece etkili bir yöntemdir. 6 ayını doldurmuş bebeklerde teşhiste röntgen kullanılmaktadır. Erken dönemde teşhis koyulamamışsa, çocuk büyüdüğünde, yürürken görülen aksamalar topallamalar, kalça çıkığının en somut göstergesidir. Erken teşhiste ameliyatsız tedavi edilebiliyor.Gelişimsel kalça çıkığının erken dönemde teşhis edilmesi tedavinin başarısı açısından oldukça etkilidir. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda tespit edilen kalça çıkığı vakalarında ameliyatsız tedavi mümkündür. Bu dönemde bandaj pavlik bandajı ve aparatlar yardımıyla, kalça kemiğinin belli bir pozisyonda durması sağlanmaktadır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.