- 18 Eylül 2018 Salı 15:50

Türkiye Tarihi Kentler Birliği Şanlıurfa buluşması

A
A
A
Türkiye Tarihi Kentler Birliği Şanlıurfa buluşması

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.


Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, basın toplantısında ana gündem maddeleri olarak eğitim öğretim dönemi, Tarihi Kentler Buluşması ve İsot Festivali’ne yönelik yapılan çalışmaları değerlendirdi.


Tarihi Kentler Birliği Şanlıurfa Buluşması


Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) Şanlıurfa Buluşmasının ayrıntılarına yer veren Çiftçi, 460 üyesi bulunan birliğin cuma günü kentte bir araya geleceğini belirtti. 12 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Şanlıurfa’nın tanıtımında önemli bir rol alacağı TBK buluşmasına şimdiye dek 370 belediyenin katılım göstereceği yönünde dönüş aldıklarını da sözlerine ekleyen Çiftçi, "Bildiğiniz üzere Tarihi Kentler Birliğine Başkanlık ediyoruz. 460 Belediyemizin katılım göstereceği Şanlıurfa buluşması, Tarihi Kentler Birliğinin meclis toplantıları ve alan gezileri Cuma günü itibari ile ilimizde başlayacak. 12 Bin yıllık bir şehir olarak bu program bizler için çok önemli. Tarihi ve kültürel varlığımız açısından illerden gelen Başkanlarımızı burada ağırlamak şehir olarak büyük bir gurur kaynağıdır" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Şanlıurfa’ya geliyor


Programlara Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılım göstereceğini aktaran Çiftçi, "Cuma günü saat 19.00’da Nevali Otel’de açılış konuşmaları ile başlayacak olan programın cumartesi günü Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı ile sürdürüyoruz. Şehrimizin bu derin yapısını ve tarihini anlatacak bir sunum gerçekleştirdikten sonra da Cumartesi oturumları kapatıp alan gezisine gitmeden önce Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un programımıza katılımı olacak. Ardından Bakanımız ve Belediye Başkanları arkadaşlarımız ile birlikte şehrimizi gezeceğiz ve Cumartesi akşamı da şehrimizin müziğini, kültürünü, sanatını ve yemek kültürünü yansıtabilecek bir program düzenleyeceğiz. Bunu da kurumumuz tarafından aylardır üzerinde çalışılan restorasyonu tamamlanmış olan ve tarım müzesi olarak kurmaya karar verdiğimiz Çarmelik Kervansarayında yapacağız. Pazar günü de gelen misafirlerimiz ile birlikte Göbeklitepe ziyareti ardından Harran gezileri ve incelemelerini yapacağız. Burada sunumların gerçekleştirilmesi ile birlikte merakla beklenilen tarlada İsot Festivalinin başlangıcını gerçekleştireceğiz ve Pazar günü Tarihi Kentler programının bitmesi ile birlikte bu defa İsot Festivaline pazar günü başlanmış oluyoruz” şeklinde konuştu.


İsot Festivali pazar günü başlayacak


İsot Festivali çalışmalarına ve program ayrıntılarına yer veren Çiftçi, festivalin pazar günü ’tarlada isot hasadı’ programı ile başlayacağını belirtti. İsot’un tanıtımına ve marka değeri anlamında daha da kalite sağlaması adına çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü dile getiren Çiftçi, "Şanlıurfa değerlerinin tanıtımına büyük önem veriyoruz. İsot da bunların arasında önemli bir yere sahiptir. Bu memleketin değerlerini tanıtarak, markalaştırma ve ardından kalite değerinin yükseltilmesi bizim için çok önemli" dedi.


Kıraç, Hülya Koçyiğit ve Canan Karatay Festivale katılacak


Festivale tüm vatandaşları davet eden Çiftçi, ’çiğköfte yarışması’, ’en tatlı acı isot yarışması’, ’isot yeme yarışması’, ’isot yemekleri sunumu’ ve çeşitli konserlerle devam edecek buluşmalara yoğun katılım beklediklerini söyleyerek, "Bu verimli topraklar coğrafi ürünü üne kavuşturmuş bulunmaktadır. İsot’ta gerek yapılış tarzından mutfaklarımızda baharat olarak kullanması, çarşılarımızı süslemesi ve bu kültürel süreci tanınmak amacıyla bu tarz bir festival düzenliyoruz. Dolayısıyla bu kıymetli ürünümüzü şehir olarak tanıtmaktan da Büyükşehir Belediyesi olarak gurur duymaktayız. İsot hasadı ile Pazar günü tarladan başlayan serüven 29 Eylül’de Sanatçımız Hülha Koçyiğit’in katılımı ile program açılışını gerçekleştireceğiz. 5 Ekim Cuma günü bu defa İsot’tan yapılan tüm yemeklerin sergilendiği programlarımız başlıyor. Ardından kortej yürüyüşü devam ediyor. Bu festivalde özellikle esnafımızın katılımını istiyoruz, çünkü İsot tarihi hanlar esnafımızın sattığı bir ürün. İsot ile yapılmış yemek yarışmaları ile devam edecek olan programlarımız Sevcan Orhan konseri ile devam edecek. 6 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyet Sosyal Tesislerinde yine İsot’tan yapılan 36 yemek sergilenecek. Yine tarladan sofraya uzanan fotoğraf yarışması aynı yerde yapılacak. Yine Canan Karatay’ın katılımı ile İsot’un sağlığa faydaları noktasında bir konferans düzenlenecek. Daha sonra Hamarat Eller Çarşısında 7’den 70’e çiğköfte yarışması olacak. Gecesi de İlyas Yalçıntaş konseri ile 6 Ekim Cumartesini tamamlayacağız. 7 Ekim Pazar günü Dünyanın en tatlı acısı dediğimiz İsot’un yarışması yapılacak ve gecesinde ise Kıraç Sanatçımızın konseri ile İsot festivalini tamamlıyoruz. Bu festivale kurum olarak, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, GAP Kalkınma İdaresi ve Türk Hava Yolları şuan katılım ve destek veren kurum kuruluşlarımızdır. Biz herkesin katılmasını istiyoruz, çünkü festivaller katılım olduğu zaman güzeldir. Bizler ana kurum olarak bunu tek başımıza yapabiliriz ama amaç ekonomik katkı değil kurumlarımızın bu işi sahiplenmesi ve yanımızda yer almış olmaları. Hazırlıklarımız tamamıyla kurumuz tarafından yapılmış ve bitirilmiş durumda. Gerek Tarihi Kentler Birliği Buluşması gerek ise İsot Festivali. Şimdiden tüm hemşerilerimizi bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz İsot Festivaline davet ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Altay’da Özgür’e büyük gurur Altay’ın 36 yaşındaki sol bek oyuncusu Özgür Özkaya, Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”nün sahibi oldu. Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından bu yıl 7. kez düzenlenen ve camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”, siyah-beyazlı takımda 2018-19 sezonundan bu yana forma giyen kaptan Özgür Özkaya’ya verildi. Alsancak’taki Altay Vakfı’nda gerçekleşen törene pek çok eski yönetici ve futbolcu katılırken Özkaya’ya ise ödülünü derneğin eski başkanlarından Aybars Akoğlu takdim etti. Akoğlu, tecrübeli futbolcunun en zor zamanlarda takıma ağabeylik yapması nedeniyle bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Daha sonra açıklamalarda bulunan Özgür Özkaya, Altay formasını giymekten gurur duyduğunu dile getirerek, “Bana bu gururu yaşattığınız için çok teşekkürler. Altay forması altında çıktığım her maçta tüylerim diken diken oluyor. Bu kulüpte oynamaktan çok mutluyum. Kaptan Aytekin, Büyük Mustafa ve Orhan Üstündağ’ın taktığı kaptanlık pazubandını takmaktan gurur duyuyorum. Erdoğan Tözge Altay’a Hizmet Ödülü’nü almak benim için çok anlamlı. Erdoğan Tözge’nin söylediği gibi ’Büyükler Ölmez’. Bana bu ödülü layık görenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Artvin Artvin’de kayma ve çatlamaların meydana geldiği viyadük sürücüleri tedirgin ediyor Artvin-Erzurum karayolu üzerinde Yusufeli Barajı kapsamında yapılan Şilenkar Viyadüğünde kayma ve çatlamalar meydana geldi. Sürücüleri tedirgin eden kayma ve çatlaklar için inceleme başlatıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak yollar geçtiğimiz yıllarda hizmete açıldı. Artvin-Erzurum karayolunun 75. kilometresinde bulunan 530 metre uzunluğundaki Şilenkar Viyadüğü de baraj kapsamında yapılarak bir süre önce hizmete açıldı. Aynı zamanda Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan güzergahlardan biri olan viyadük üzerinde bulunan şeritler kaymadan kaynaklı kıvrımlı hale gelirken, yer yer gözle görülür açılmalar da oluştu. Baraj gölü sonrası yaşanan kaymadan kaynaklı olduğu belirtilen çatlamalar için Karayolları Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri inceleme başlattı. “Dağın viyadüğe baskı yaptığı söyleniyor” Bölge halkından Serhat İnce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İşhan köyünde bulunan ve 530 metre uzunluğuna sahip Şilenkar Viyadüğü barajdan sonra yapılan bir viyadük. Yusufeli girişinde bulunan ve çökmelerin meydana geldiği tünelle aynı kaderi yaşıyor. Burada da su dolduktan sonra köprünün üzerine doğru dağın baskı yaptığı söyleniyor. Konudan yetkililerin bilgisi var. Fakat bizi yine de tedirgin ediyor. Çünkü halen daha kullanmaktayız. Bu yol Doğu’yu Karadeniz’e bağlayan yol. Bu bölge özelikle yazın oldukça yoğun oluyor. Köprünün üzerinde olan şeritte hafif bir kaymalar oldu buda viyadükte kaymaların yaşandığını gösteriyor" dedi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen Trabzon Tanıtım Günleri etkinliklerine katıldı. Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte Trabzonlu vatandaşlara müjde veren Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin imzalarını attıklarını duyurdu. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık” Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinliklerin sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlar olduğunu belirten Uraloğlu, “Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk. Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşehri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık. Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır. Ancak en önemli özelliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır” şeklinde konuştu. Trabzon’un Türkiye ekonomisine katkısından bahseden Uraloğlu, “Bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Trabzon’umuz Türkiye’nin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada. 2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu” ifadelerini kullandı. “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Trabzon’a yeni bir müjde veren Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız. Trabzon’umuza Akçaabat’tan Yomra merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi birçok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalar elbette kısa vadeli çözümdür. Yeni havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız. 70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak” ddei.