YEREL HABERLER - 07 Aralık 2016 Çarşamba 15:19

Vali Tuna: “Şanlıurfa hayvancılıkla da öne çıkacak”

A
A
A
Vali Tuna: “Şanlıurfa hayvancılıkla da öne çıkacak”

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Genç Çiftçi Projelerinin desteklenmesi kapsamında başvuran çiftçilere küçükbaş hayvanlarını teslim etti.
GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlenen telim töreninde konuşan Vali Tuna, teslim edilen küçükbaş hayvanların genç çiftçilerin elinde sayısının arttırılmasıyla ülke ekonomisine katkı yapacaklarını belirtti.
Hayata geçirilen projelerle tarımsal üretimde olduğu gibi hayvancılıkta da Şanlıurfa’nın öne çıkacağına inandığını kaydeden Vali Tuna, “Bakanımız Faruk Çelik geçtiğimiz günlerde büyükbaş hayvan dağıtımını gerçekleştirdi. Bugün de küçükbaş hayvanları çiftçilerimize teslim ediyoruz. Önemli olan bunun amacına uygun kullanılması. Bu küçükbaş hayvanlarla ülkemizin ihtiyacı olan et veriminin arttırılması ve damızlık yetiştirilmesi hedef alınmalı. Böylelikle çiftçilerimiz de kazansın, tüccar da kazansın, ülkemiz de kazansın. Çiftçilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Bakanımız Faruk Çelik’in öncülüğünde Şanlıurfa’ya yıllardır güzel hizmetler yapıldığını hep birlikte görüyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemlerde de bu hizmetlerin süreceğine inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
Tören, kura ile belirlenen çiftçilere belgeleri ile birlikte küçükbaş hayvanların teslim edilmesiyle devam etti. Törende altı çiftçi daha hazırladıkları projelerle hayvanlarını alırken, bugüne kadar Şanlıurfa’da 47 genç çiftçiye akkaraman, mor karaman, ivesi ve kıl keçisi türlerinde küçükbaş hayvanları teslim edildi. Hazırladıkları projelerle küçükbaş hayvan alan çiftçilerin her birine bir yaşında kırkar adet hayvan teslimi yapıldı.
GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlenen telim törenine Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’yla birlikte, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Büyükhatipoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, proje sahibi çiftçiler ve aileleri katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.