GENEL - 05 Kasım 2017 Pazar 11:24

60 yıldır kele paça satıyorlar

A
A
A
60 yıldır kele paça satıyorlar

Siirt’te kelle paça sakatatlarını kızgın ateşte kızartarak satışa sunan Eldemir ailesi, 60 yıldır bu işi yapıyor.

Siirt’te kelle paça sakatatlarını kızgın ateşte kızartarak satışa sunan Eldemir ailesi, 60 yıldır bu işi yapıyor.


Siirtli Eldemir ailesi, 60 yıldır kele paça satıyor. 12 yaşından beri bu işi yaptığını söyleyen Fırat Eldemir, “Siirt’in meşhur kellecisiyim 12 yaşından beri baba ve deden kalma bu mesleği sürdürmekteyim. Kış aylarının gelmesiyle kelle paça satışlarımız arttı. Yurtiçinden, yurtdışından sipariş aldığımız için yetiştirememekteyiz. Çok fazla talep olduğu için işlerimiz çok iyi. Doktorların, ünlü Profesör Canan Karatay’ın söylediği gibi kelle paça çorbası kemiklere çok faydalı bir besin. Kemiklere çok iyi geldiğini biliyoruz. Bizlerde herkesin tüketmesi için tavsiyelerde bulunuyoruz. Kelle paça siparişlerimizi yurt içinde olduğu gibi yurtdışına göndermekteyiz” dedi.


Müşteri Çetin Ekin, “Soğukların gelmesiyle beraber en iyi tüketim olarak kelle paça çorbasını görüyorum. Kelle paça çorbası insan sağlığına, insan vücuduna, kemiklere çok iyi geldiğini biliyorum. Kelle paça çorbasını genellikle sabah içiyoruz. Sürekli tükettiğimiz zaman bağışıklık sistemimiz kuvvetleniyor. Kış aylarında daha fazla tüketiyoruz” diye konuştu.


Lokanta işletmecisi Osman Kıyar ise, kelle paçanın kış ayının vazgeçilmez lezzeti olduğunu söyledi. Kıyar, “30 senedir kelle paça çorbası yapmaktayım. Kışın gelmesiyle beraber kelle paça satışlarımız arttı. Kelle paça faydalı bir çorba olup kemiğe iyi gelir. Hastalara faydalıdır. Herkesi Kelle paça yemeğe davet ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.