GENEL - 01 Ağustos 2018 Çarşamba 11:51

Siirt’te aşılama ile hayvan ölümleri minimuma indirildi

A
A
A
Siirt’te aşılama ile hayvan ölümleri minimuma indirildi

Siirt’te "Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı" kapsamında il merkezi ve ilçelerde uygulanan aşılama çalışmalarıyla hayvan hastalıkları ve ölümleri minimuma indirildi.

Siirt’te "Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı" kapsamında il merkezi ve ilçelerde uygulanan aşılama çalışmalarıyla hayvan hastalıkları ve ölümleri minimuma indirildi.


Siirt’te hayvancılığın yaygınlaşmasını sağlamak ve besicilerin hayvancılığı süreklilik haline getirmesi için “Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı” kapsamında il merkezi ve ilçelerde uygulanan aşılama çalışmaları ile hayvan ölümleri en aza indirildi. Bu kapsamda 2018 yılında küçük ve büyükbaş hayvanlara 293 bin 800 aşı yapılacak. Konuyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, hayvan hastalığı ve ölümlerinin önüne geçmek ve ekonomik kayıpları engellemek için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Demirhan, “Arkadaşlarla köy köy gezerek hayvanlara gerekli aşıları yapıyoruz. Yaptığımız aşılarla hayvanlarda ölüm oranlarını sıfıra indirmek ve bazı hayvanların düşük yapmasını önlemek için çalışmalarımız devam edecek” dedi.



“Program hedefimiz 28 bin 600”


Siirt Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Asım Şen, 33 haneli Kemerli köyünde 100 büyükbaş hayvana LSD aşısı yapıldığını aktararak, “Katıldığımız saha çalışmasında il merkezine bağlı Kemerli köyünde 100’e yakın hayvan popülasyonuna LSD aşısı uyguladık. Sıcaklara rağmen arkadaşlarımız bu aşıları yapmaya devam etmektedir. Program hedefimiz olan 28 bin 600’e ulaşmak için tahmini 5 bin 900’e yakın hayvanı da bu sıcak havalarda köyleri ziyaret ederek arkadaşlarımız bu uygulamaya devam edecektir. Aşılar ölümü azaltan mikroorganizmalar, hastalığın önlenmesi veya tedavisi amaçlı kullanılan biyolojik ürünlerdir. Bakanlığımızın da aşı programı kapsamında 5 etkene karşı aşılıma programı yürütmektedir. İlimizde de brusella, şap, LSD, PPR ve kuduz hastalıklarına karşı aşılama programı mevcuttur. Bu aşı aynı zamanda hastaların yayılmasını önlemek, ekonomik kayıpların önüne geçmek, hayvan ölümlerini engelleyerek popülasyonlarını artırmak içindir” diye konuştu.


Veteriner Hekim Erdinç Çançar da, “Sığırlara uygulanan nodüler ekzantemi aşılarıyla uygulamakla beraber koruyucu hekimliği amaçlamaktayız. Çünkü hayvanlar hastalanmadan önce aşılamayla birlikte hastalığın önüne geçerek ekonomik kayıpları önlemekteyiz. Bu yüzden aşılama büyükbaş hayvanlarda özellikle önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.



"Hayvanlarımız daha sağlıklı”


Besici Fatih Güneş daha önce hayvanlarının öldüğünü dilen getirerek, şunları kaydetti:


“Bu aşılar yapıldıktan sonra hayvanlarımız daha sağlıklı olarak yetişiyor. 5 çeşit aşı yapıldı. Allah’a şükür bir sıkıntımız yok.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.