GENEL - 27 Ağustos 2017 Pazar 12:04

Peşmergenin, DEAŞ’tan kaçan Türk aileleri teslim almadığı iddiası

A
A
A
Peşmergenin, DEAŞ’tan kaçan Türk aileleri teslim almadığı iddiası

Terör örgütü DEAŞ’a 2015 yılında İstanbul’da katılan Orhan Sazak ve ailesi, Irak’ın Telafer ilçesindeki operasyon sırasında örgütten kaçtıklarını ancak teslim olmak istedikleri Peşmergelerin kendilerini almadığını ileri sürerek, bölgede mahsur kaldıklarını belirtti.

Terör örgütü DEAŞ’a 2015 yılında İstanbul’da katılan Orhan Sazak ve ailesi, Irak’ın Telafer ilçesindeki operasyon sırasında örgütten kaçtıklarını ancak teslim olmak istedikleri Peşmergelerin kendilerini almadığını ileri sürerek, bölgede mahsur kaldıklarını belirtti.


Ağustos 2015’te İstanbul’da terör örgütü DEAŞ’a katılan Muş nüfusuna kayıtlı 35 yaşındaki Orhan Sazak, 3 kızı, eşi ve beraberindeki 6 nüfuslu bir Türk ailesiyle birlikte, Irak’ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde düzenlenen operasyon sırasında örgütten kaçtı. Telefonla, ilçeye bağlı İyyadiye (Abğani) köyünde Peşmerge güçlerine teslim olmak istediklerini anlatan Sazak, teslim alınmadıklarını iddia etti. 3 gündür aç bir şekilde teslim olmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Sazak, “Biz teslim olmak istiyoruz. Bizi kurtarın. Biz Türk vatandaşıyız. Türkiye askerlerine teslim olmak istiyoruz. Türkiye’ye gelmek istiyoruz. Ölmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz. Çocuklarla burada perişanız. 3 gündür hiçbir şey yemedik. Yaşamak için geldik. Peşmergeye teslim olduk, istemediler. Kovdular ve çocukları korkuttular” dedi.



“İki ateş arasında kaldılar”


Sazak’ın baba ve amcası da, Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı’na gelerek Irak’ın Erbil kentindeki Türk konsolosluğu ve Peşmerge yetkilileri ile görüşmeye gitti. Gaziantep’ten yeğenini kurtarmak için Habur Sınır Kapısı’na geldiğini belirten amca Mehmet Karacağ, “Yeğenim ve ailesi, DEAŞ tarafından kandırılarak Irak bölgesine götürülmüşlerdir. Pişman olmuşlar. Defalarca kaçmaya teşebbüs etmişlerdir. Fakat başarılı olamamışlardır. Daha sonra kaçmışlar ve Peşmergeye teslim olmak istiyorlar. Önde Peşmerge ateş ediyor onlara. Arkalarında Irak ordusu Haşdi Şabi birlikleri ateş ediyor. 7’si çocuk, 2’si kadın toplam 11 kişi iki ateş arasında kalmışlardır. Bizim devletimizden, hükümetimizden talebimiz Dışişleri Bakanlığı kanalıyla devreye girilerek, bu insanların ölümünü engellemeleri” diye konuştu.


Baba Abdulkerim Sazak ise “Oğlum pişmanlık yasasından yararlanmak için Peşmerge güçlerine sığınmak istiyor. Onlarda kabul etmiyorlar. Kuzey Irak’a gideceğim. Yetkililerden rica ediyoruz. Yardım etsinler. Cumhurbaşkanımızdan ve Başbakanımızdan yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.