EKONOMİ - 25 Şubat 2017 Cumartesi 13:37

Şırnaklı iş adamları, istihdamı yüzde 5 artıracak

A
A
A
Şırnaklı iş adamları, istihdamı yüzde 5 artıracak

İş adamlarının üretim ve imalata yönelik çalışmalar yapmasını isteyen Şırnak Valisi Ali İhsan Su, kentteki iş verenlerin mevcut iş gücüne ilaveten yüzde 5 daha fazla kişiye istihdam sağlayacağının sözünü verdiklerini söyledi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği öncülüğünde ihracatçılara yönelik değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Silopi’de bir otelde yapılan toplantıya, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Habur Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Ümit Altay,İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Tuncay Bayraktar, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel,Şırnak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Geliş, İlçe Kaymakamı Savaş Konak, İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan, STK Temsilcileri ve işadamları katıldı.
Toplantıda ihracatçılara yönelik konuşma yapan Şırnak Valisi Ali İhsan Su, "İhracatçılarımıza şunu söylüyorum. Daha çok nakliye, ihracat yapıyoruz. Gelin bu ihraç ettiğimiz malları üretme konusunda da bir adım atalım. Aynı zamanda imalatçı, üretici olalım. Sadece ihracat yapmayalım. Bu ihraç yaptığımız malların hangilerini kendimiz üretebiliriz, bunun çaresine bakalım ve ilimizde, bölgemizde bu malları üretme yönünde de çalışma yapalım" dedi.
Cazibe Merkezleri Programına da değinen Vali Su, "Kentimiz bunun için en güzel altyapıya sahip illerden bir tanesidir. İki tane organize sanayimiz hazır yatırımcıları bekliyoruz. O yüzden ben arzu ediyorum ki buradaki tüm ihracatçılarımız bu konuda bir ön alıp, bir adım atıp, yaptıkları ihracatla ilgili veya başka konular gibi aynı zamanda üretime yönelik, imalata yönelikte çalışmalar başlatsınlar ve yapsınlar. Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği istihdam seferberliği konusu da çok önemli. İlimizin istihdamı açısından bölgemizin, ülkemizin istihdam kapasitesinin arttırılması, iş gücüne kazandırdığımız eleman sayısının arttırılması, işsizliğin azaltılması bakımından gerçekten çok önemli. Ben 2 gün önce Şırnak’ta iş adamlarımız ile toplantı yaptım. Tüm iş adamlarımız mevcut çalıştırdığı iş gücüne ilaveten, yüzde 5 daha kişi çalıştırmayı taahhüt ettiler" diye konuştu.
Öte yandan 2017 yılı içerisinde 11 bin konutu yapacaklarını aktaran Vali Su, terör sebebiyle evi yıkılıp mağdur olan vatandaşlara bu yıl içerisinde konutları teslim etmeyi planladıklarını kaydetti.
Şırnak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Geliş ise, "Bizlerin de katılım sağladığı, Türkiye Ekonomi Şurasında Cumhurbaşkanımızın startını verdiği ’Milli İstihdam Seferberliği’ kapsamında siz değerli ihracatçılarımız da katkı sunmanızı istiyorum. Bu çorbada sizin de tuzunuz olsun. İhracatçılarımızın da son 2 yıldır çok büyük sorunlar yaşadıklarını biliyoruz, bu sorunları minimize etmek için hem yazılı hem sözlü olarak tüm platformlarda dile getirdik. İlgili kurumlara sorunları ve sizden gelen talep ve önerileri rapor şeklinde aktardık. İnşallah önümüzdeki süreçte iyileşmeler olacağını umuyoruz" ifadelerini kaydetti.
Toplantı, karşılıklı görüşmelerin ardından sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran’dan kafe ve restoranları boykota ilişkin açıklama Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hafta sonunda yapılacak kafe ve restoranları boykota ilişkin, "Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir" dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yiyecek-içecek sektöründe son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin X hesabından paylaşımda bulundu. Baran, son dönemde dünyanın en büyük sorunu haline gelen fiyat artışlarına dikkati çekerek, "Ülkemizde tüm sektörlerimizi ve ticaretimizi etkiliyor. Hükümetimiz enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla yürütüyor. Enflasyonla mücadelenin bir süreç olduğunu biliyoruz. Bu dönemde sabırlı olmamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz. Enflasyonla mücadele politikaları konusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki hükümetimize, ekonomi yönetimimize güveniyor ve yürekten destekliyoruz" dedi. "Yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimiz, ürünlerin tüketiciye ulaştığı son aşamanın temsilcileri durumundalar" ifadelerini kullanan Baran, şunları aktardı: "Her sektörde olduğu gibi yiyecek-içecek sektöründe de fırsatçılık yapanlar olabilir. Kötü örnek hiçbir zaman örnek değildir. Ticaret Bakanlığımız da fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürerek, cezai yaptırımlarına devam ediyor. Sosyal medyada yiyecek-içecek sektörüne karşı başlatılan boykot çağrısı, sektördeki işletmelerimizin tümünü töhmet altında bırakarak hem yiyecek-içecek sektörüne hem de ilişkili tüm sektörlere ve ticaretimize zarar verecektir. Ayrıca bu yaklaşım binlerce işletme ve yüzbinlerce çalışanın mağduriyet yaşamasına yol açacaktır. Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir."
İstanbul İBB’den 4 milyar 200 milyon liralık borç yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, dün yapılan Nisan ayı ikinci oturumunda tam yetki alan Mecliste yapılan oylamada 4 milyar 200 milyon lira tutarında iç borçlanma dosyalarını kabul etti. Meclis toplantısında gündem maddesi olan Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonunda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylamada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Nisan ayı ikinci oturumu İBB Meclisi Başkan vekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane’deki İBB binası meclis salonunda yapıldı. İETT’nin 2023 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü mecliste iç borçlanma talepleri 160’ı kabul, 97’si ret oyuyla kabul edildi. Mecliste, İBB Başkanlığı Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün imar, çevre, kültür, kentsel dönüşüm, sosyal belediyecilik ile toplu ulaşım ve benzeri birçok alandaki yatırım ve hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere 950 milyon lira iç borçlanma talebi konuşuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylama sonrasında İBB Başka Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. ‘2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi oy birliğiyle kabul edildi’ İkinci oturumda oylama sonrası borçlanma talebi görüşülen Meclis toplantısında Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün, köprü ve kavşak inşaatları, atık yakma ve enerji üretim tesisleri, termal bertaraf tesisi ile kentsel dönüşüm projelerinin etkinlik ve verimlilik çerçevesinde ilerlemesi ve yeni yatırımların yapılması için 2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu oylamasında 2020 yılından itibaren komisyonda bekleyen 2 milyar 250 milyon borçlanma talebi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi oylama sonucu kabul edildi. ‘1 milyar lira iç borçlanma oy birliğiyle kabul edildi’ Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün yapılan yatırım ve hizmet çalışmalarını Kovid-19 salgınına rağmen kesintisiz sürdürülebilmesi, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve bozulan nakit akışının iyileştirilmesi için 2024 yılı bütçesi çerçevesinde 1 milyar lira iç borçlanma maddesi de gündemde görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu, görüşünde 2021 yılından bu yana komisyonda bekleyen 1 milyar lira iç borçlanma isteği için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi de oylama ile kabul edildi. Öte yandan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetimindeki 5 yılda İBB’nin borçlarının 26 milyar 760 milyon 454 bin liradan 150 milyar 837 milyon 391 liraya çıktığı olduğu öğrenildi.