GENEL - 04 Nisan 2018 Çarşamba 11:04

Şırnak’ta 500 yılık kültür tekrardan canlanıyor

A
A
A
Şırnak’ta 500 yılık kültür tekrardan canlanıyor

ŞIRNAK (İHA) – Şırnak’ta 500 yıllık geçmişe sahip şal şepik kumaşı üretiminin yeniden canlanması ve geleceğe aktarılması için Şırnak Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce Şal Şepik Üretim Atölyesi kuruldu.

ŞIRNAK (İHA) – Şırnak’ta 500 yıllık geçmişe sahip şal şepik kumaşı üretiminin yeniden canlanması ve geleceğe aktarılması için Şırnak Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce Şal Şepik Üretim Atölyesi kuruldu.


Şırnak’ta birçok alanda çalışma başlatarak şehrin yeniden inşa sürecine hız kazandıran Şırnak Belediyesi, sosyal ve kültürel alanda da birçok yeniliğe imza atarak, şehrin simgesi durumunda olan, unutulmaya yüz tutmuş Şal Şepik’i gün yüzüne çıkarmak için kültürel hamle başlattı. “Her şey Şırnak için” sloganıyla çalışmalarını yürüten Şırnak Belediyesi, sosyal ve kültürel alanda, Şırnak’ın 500 yıllık dokusunu oluşturan ve yöre halkının özel günlerde vazgeçilmezi olan Şal Şepik kumaşını gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla tam teşekküllü bir dokuma atölyesi açtı. Şırnak Belediye Başkanı Turan Bedirhanoğlu’nun girişimleri ile açılan Şal Şepik Atölyesince, çok sayıda usta öğretici ve çırakla birlikte Şal Şepik geleneğini gelecek kuşaklara ulaştırmak için çalışma başlatıldı.



“Ciddi mesafeler kat ettik”


Şırnak Belediyesi olarak yakın zamanda özellikle, çukur ve barikat terörünün akabinde şehrin büyük bir bölümünde ciddi yıkımlar söz konusu olduğunu vurgulayan Başkan Bedirhanoğlu, şunları kaydetti:


“Şuanda çok şükür şehrin imarı noktasında ciddi mesafeler kat ettik ve bu gelişmeler sona doğru yaklaşıyor. Tabi bir yandan şehri inşa ederken, sosyal ve kültürel çalışmalarla alakalı da belediye olarak bugüne kadar ihmal edilen alanlarda da birçok çalışma başlattık. Özellikle Şırnak’ın Şal Şepik kumaşı bölgede bilinen, tanınan, kültürel yapıya sahip bir etkinlik ama bugüne kadar ihmal edilmiş ve unutulmaya yüz tutmuştu. Biz Şırnak Belediyesi olarak hemen bu işe el attık. Oluşturduğumuz yeni bir alanla şu anda unutulmaya yüz tutmuş Şal Şepik kumaşını tekrardan hayata geçirilmesi için çalışmaları bitirdik ve şuanda ziyarette gördüğümüz üzere, gençlerimiz burada çalışmalarına başladı ve İnşallah bu projeyi de her geçen gün genişleterek, Şırnak’ta unutulmaya yüz tutmuş değerleri de tekrardan hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turgutlu Belediyesinden ahde vefa Turgutlu Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde Vali Refik Arslan Öztürk-Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ve Aydınlanma Evi’nin açılışı gerçekleştirildi. Başkan Çetin Akın, “Güzel kentimiz Turgutlu; kültür, sanat, spor, bilim ve ilim kenti olana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Turgutlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde Manisa eski Valisi merhum Refik Arslan Öztürk ve yazar Recai Şeyhoğlu’nun annesi Rasime Şeyhoğlu’nun adı yaşatıldı. Turgutlu Belediyesinin katkılarıyla Atatürk Kültür Merkezi içerinde yer alan Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ve Aydınlanma Evi düzenlenen törenle kapılarını kitapseverlere açtı. Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ve Aydınlanma Evi’nin açılışına Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, eşi Sabriye Akın, CHP Turgutlu İlçe Başkanı Hasan Ayma, Turgutlu Belediyesi daire müdürleri, Recai Şeyhoğlu ve beraberindeki misafirler katıldı. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Atatürk Kültür Merkezi bünyemizde Vali Refik Arslan Öztürk- Rasime Şeyhoğlu Kütüphane ve Aydınlanma Evi’nin açılışını gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Turgutlu’muza hayırlı ve uğurlu olsun. Güzel kentimiz Turgutlu; kültür, sanat, spor, bilim ve ilim kenti olana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.