SAĞLIK - 09 Ağustos 2018 Perşembe 15:03

Ayak kemiği kalçaya nakledildi

A
A
A
Ayak kemiği kalçaya nakledildi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Travmatoloji Ana Bilim Dalı ve Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim elemanları tarafından ilk defa operasyonla ayak kaval kemiği kalça kemiği yerine nakledildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Travmatoloji Ana Bilim Dalı ve Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim elemanları tarafından ilk defa operasyonla ayak kaval kemiği kalça kemiği yerine nakledildi.


Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’ne kalça kemiği çürümesi şikayetiyle başvuran bir hastanın ayak kemiği ameliyatla kalçasına nakledildi. Başarılı geçen operasyon hakkında bilgi veren Ortopedi Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Özhan Pazarcı,"Hastalığın erken evrelerinde bu hastalara ameliyatsız tedavi uygulanırken ileri ki evrelerde kalça protezi uygulanıyor. Sağlıklı kalça kemiğini korumak ve yeniden kazanmak için yapılan bir ameliyat var. Bu da ileri mikro cerrahi teknik gerektiren canlı kemik nakli ameliyatıdır. Burada hastanın kaval kemiğini alıp damarıyla birlikte kalça kemiğine naklediyoruz. Böylece hasta sağlıklı kalça kemiğine tekrar kavuşuyor. Bu, ekip gerektiren ileri mikro cerrahi tekniklerine hakimiyet gerektiren bir ameliyattır. Bu ameliyatı Plastik Cerrahi’den Dr. Handan hocayla birlikte gerçekleştirdik. Bu operasyon bildiğim kadarıyla hastanemizde ilk defa yapıldı. Bu ameliyatlarda yüzde seksen beş oranında başarı sağlanıyor. Daha sonra yine kalça protez ameliyatına gitmelerine gerek kalmıyor. Hastamız altmış yaşında uzun süredir kalçasından muzdarip bir hastaydı. Canlı kemik nakliyle hastamızın sağlığına kavuşmasını sağladık" dedi


Kalça kemiğinin çürümesinin sık görüldüğünü anlatan Dr. Pazarcı, "Kalça kemiğinin çürümesi toplumda azımsanmayacak şekilde görülüyor. Özellikle alkol tüketimi, sigara tüketimi, obezite, düşme ve travma gibi durumlarda bu hastalık görülüyor. Bu hastaların yakalandığı evrelere göre tedavi uygulanıyor. Kalça protezi geri dönüşü olmayan bir ameliyat. Son evreden önce bu hastaları kurtarmak için bu ameliyatın hastanemizde yapılması bu anlamda çok önemli. Kalça osteonekrozu, öncelikle hastalarda kalçada ağrı şikayeti ile başlar, daha sonra hareket kısıtlılığı, açıp kapamada kısıtlılık, yürüme güçlüğü şikayetiyle bize başvururlar" ifadelerini kullandı.


"Damarları birbirine dikiyoruz"


Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Görevlisi Handan Derebaşınlıoğlu ise "Bu, ekip işiyle yapılan bir ameliyat. Ortopedi gerekli yeri hazırlıyor, biz de kaval kemiğini damarıyla beraber alıp damarları birbirine dikiyoruz. Böylece damarsız olan, kanlanmayan bir dokudan daha iyi bir iyileşme sağlıyoruz. Bacağında hastanın sadece ameliyata bağlı olarak bir iz kalıyor, onun dışında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Tabii çok kolay bir ameliyat değil. Eğitim alınması gerekir, belli bir birikiminizin olması gerekir. Üniversite hastanemizde kalçaya kaval kemiğin nakledilmesi ilk defa yapılıyor" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Hakkarili öğrenciler yemek yarışmasında birinci oldu Van’da düzenlenen “Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması”nda Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, bölge birincisi olarak İstanbul’da yapılacak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinesinde, 15-19 Nisan’da Van’da düzenlenen “Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması”nda, Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bölge birincisi olarak İstanbul’da yapılacak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Türk mutfağının mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma, yiyecek ve içecek hizmetleri alanındaki öğretmen ve öğrencilerin yetkinliklerini ortaya koymaları amacıyla düzenlenen yarışmaya, Hakkari’den ve birçok ilden katılım sağlayan öğrenciler, festival havasında bir yarışma gerçekleştirdi. Yarışma boyunca, protokol ve davetliler öğrencilerin heyecanına eşlik etti. Usta ve şeflerin yer aldığı jüri tarafından yapılan değerlendirme sonrası dereceye giren ekiplere ödülleri verildi. Okulların kıyasıya mücadele ettikleri yarışmada, Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hakkari’yi başarıyla temsil ederek birinci oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz; gastronominin kültürlerin birbirlerine aktarılması ve nesilden nesile aktarılması gereken zenginliklerin başında geldiğini belirterek, “Gastronomi anlamında, Hakkari’miz gibi ülkemizin her bir yöresi ayrı bir çeşitlilik ve zenginlikle dolu. Ülkemizin gastronomi alanında dünyaya tanıtılmasında meslek liselerimizin de büyük rolü var. Öğrencilerimizin bu alanda yetişmeleri ve dünyanın dört bir yanında ülkemizin yemeklerini insanlara sunması büyük önem arz ediyor. Bakanlığımızca gerçekleştirilen bu tür yarışmaların, ülkemiz gastronomisine büyük katkıları olduğuna inanıyorum. Ellerinin lezzetlerini tabaklarına yansıtmak için yarışma öncesinde ve süresince hummalı bir çalışma içerisinde olan Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin yöneticilerini, danışman öğretmenlerini ve bilhassa öğrencilerini tebrik ediyor, okulumuza Türkiye finalinde başarılar diliyorum” dedi.