GENEL - 12 Kasım 2018 Pazartesi 10:39

Tuzdaki plastik tehlike

A
A
A
Tuzdaki plastik tehlike

Anadolu Tuz Madencileri Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, deniz, kaya ve göl tuzlarında karşılaşılan mikro plastik partiküllere kaynak tuzlarında karşılaşılmadığını söyledi.

Anadolu Tuz Madencileri Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, deniz, kaya ve göl tuzlarında karşılaşılan mikro plastik partiküllere kaynak tuzlarında karşılaşılmadığını söyledi.


Doğal yöntemlerle kaynak tuzu üretimi yapan ve Anadolu Tuz Madencileri Derneği Başkanlığı görevini yürüten Bülent Yılmaz, Türkiye’de yapılan araştırmalarda piyasada satılan 16 markanın ürettiği sofra tuzunda mikro plastiğe rastlanıldığı hatırlatarak, mikro plastik parçacıklarının oluşumunda insanların doğaya plastik atık atmasının ve üretim biçiminin etkili olduğunu belirtti. Yılmaz, asırlardır doğal yöntemler ile üretilen doğal kaynak tuzlarında mikro plastik partiküllere rastlanılmadığını ve insanların gönül rahatlığı ile tüketebileceğini söyledi.


Bülent Yılmaz, tuzlarda mikro plastik partiküllere rastlanmaması için doğaya plastik atılmamasının ve tuz üretiminde de plastik kullanılmamasının önemine değinerek, “Dünya çapında yapılan bir araştırma Mart 2018 ‘de yayınlandı. Bu araştırmada tuz içerisinde mikro plastik partiküller bileşenleri tespit edildi. Bu bileşene ise yurdumuzda 16 firmanın ürettiği tuzda rastlanıldı. Çukurova Üniversitesinden Sedat hocamız, yaptığı çalışmayı araştırmalar merkezine gönderiyor. Araştırma merkezide bizim ülkemizde deniz suyundan, kaya tuzundan ve göl sularından üretilen tuzlarda bu partiküllere rastlandığını açıkladı. Bu mikro plastik partiküllere 16 farklı markanın ürettiği tuzda rastlandığı yazıyor. Halkımızın elbette bu tuzları tüketmemesi için önerilerimiz var. Bunlardan en önemlisi doğal kaynak tuzlarının tüketilmesidir.”dedi.


“Doğal kaynak tuzları gönül rahatlığıyla tüketilebilir”


Yılmaz, doğal yöntemlerle üretilen doğal kaynak tuzlarında mikro plastik partiküllere rastlanmadığını ve insanların doğal kaynak tuzlarını gönül rahatlığı ile tüketebileceğini belirtip, “Doğal kaynak tuzu olarak adlandırdığımız yer altı doğal kaynak tuzları bizim ilimizde de var. Bu tuzlarda plastik partiküller görülmüyor. Sebebi ise tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor olması. Yeryüzüne doğal yöntemle çıkan suların güneş ve rüzgar sirkülasyonu ile solar yöntem ile elde ediliyor olması. Buna benzer yöntemlerle üretilen ve partiküllerin çıkmadığı tuz ise Fransa’da sahil kısmında bulunan tuzlada üretilen tuzdur. Burada üretilen tuzlar Türkiye’deki kaynak tuzlarına benzer. Bu üretilen doğal kaynak tuzlarını vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla tüketebilir“ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.