GENEL - 24 Nisan 2018 Salı 18:31

Dünya Veterinerler Günü dolayısıyla Trakya Bölgesi’ndeki koyunculuk ele alındı

A
A
A
Dünya Veterinerler Günü dolayısıyla Trakya Bölgesi’ndeki koyunculuk ele alındı

Tarıma ve hayvancılığa yönelik yaptığı yatırımlarla kırsal kalkınmayı destekleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Dünya Veterinerler Günü dolayısıyla alanında uzman veterinerlerin de katılımıyla Trakya Koyunculuk Konferansı düzenledi.

Tarıma ve hayvancılığa yönelik yaptığı yatırımlarla kırsal kalkınmayı destekleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Dünya Veterinerler Günü dolayısıyla alanında uzman veterinerlerin de katılımıyla Trakya Koyunculuk Konferansı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca Süleymanpaşa ilçesindeki Ramada Otel’de düzenlenen etkinliğe, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Namık Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürsel Dinç, Trakya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, Sağlık İşleri Dairesi Deniz Bozdoğan, veteriner hekimler ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar katıldı.



“Ülkemizde veteriner hekimler hak ettiği değeri almıyor”


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda bir konuşma gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, bu toplantının dördüncüsünü yapıyoruz. Çalıştığımız kurumlarla beraber, dar kapsamlı toplantılar yapıyorduk. Ancak Sayın Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız, daha geniş ve kapsamlı olmasını arzu etti. Ben kendisine hepinizin huzurlarında bizlere verdiği, mesleğimize verdiği, tarıma ve hayvancılığa verdiği destek için çok teşekkür ediyorum. Hepimizin bildiği gibi dünyada kitlesel ölüme yol açan bulaşıcı hastalıkların büyük bir kısmı hayvanlardan bulaşıyor. Yine gıdasal zehirlenmelerin büyük bir kısmı hayvansal gıdalardan kaynaklanıyor. Dolayısıyla insanlardaki koruyucu hekimliğin en önemli bölümünü veteriner hekimlik oluşturuyor. Ancak ülkemize baktığımız zaman maalesef koruyucu hekimlik, tedavi edeceği hekimin yanında çok düşük bir pay almaktadır. Halbuki gelişmiş ülkelerde, durum tersinedir. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerde, veteriner hekimler daha ayrıcalıklı yere sahiptir. Demek ki Türkiye’de de veteriner hekimlerin hak ettiği yerde olmasının en önemli noktalarından bir tanesi, koruyucu hekimliğin gelişmesidir” dedi.



“Hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor”


Ülkemizdeki tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelirin neredeyse bittiğine vurgu yapan Prof. Dr. Dodurka, “Bir diğer konumuz, hayvancılığımız. Bizim üreticimiz mazot, yem, gübre gibi nedenlerle zarar ederken, bir de yapılan et ithalatı nedeniyle tamamen piyasa koşullarına teslim edilmiş vaziyettedir. Bu nedenle ahırlar bir bir kapanıyor, hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyor. Sadece hayvansal ürünlerde değil, biliyorsunuz kaba yem bakımdan da dışa bağımlığımız gittikçe artıyor. Maalesef son 10 senede 24 milyon dekar tarım arazisi, betona ve sanayiye yenik düştü. Bunların hepsi 1950’den beri devam eden meraları seyreltme politikasının bir sonucudur. Genel sonuca bakarsak, Türkiye’nin tarım ihracatı 17 milyar Euro, ithalatı da hemen hemen aynı oranda. Yani hayvancılıktan gelirimiz neredeyse yok. Konya’dan biraz büyük olan Hollanda’ya bakıyorsunuz, tarımsal ürün ihracatı, 85 milyar Euro. Demek ki doğru politikalarla ve bilimle bu iş olabiliyor. O nedenle ülkemizde sefalete, esarete son vermek için tarım ve hayvancılıkta bağımlılığa da son vermemiz gerekiyor. Bunun için de ülkenin iyi gelişmiş veteriner hekimlere ihtiyacı var. Sadece iyi yetişmiş olması değil, sosyal alanda ve siyaset alanında yerini alması gerekiyor. Temennimiz budur. Bu vesile ile ben herkesin Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyor, saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.



“Bu tür konferansların önemi daha fazla anlaşılacaktır”


Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da tarım ve hayvancılığın desteklenmesine yönelik çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Dünya Veteriner Hekimler Günü, 2000 yılından beri kutlanıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, 30 Mart 2014’te yeni oluşan bir belediyeyiz. Sayın Genel Sekter Yardımcım Prof. Dr. Tamer Dodurka ile 4 yıldır birlikte çalışıyoruz. İlk sene böyle bir projeden bahsetti Tamer Bey. Ben de onay verdim ve bu konferansın daha geniş kapsamlı ve yapılmasını istedim. Şükürler olsun ki 4 yıldır yapıyoruz bu organizasyonu. Türkiye’de tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle birlikte, bu tür konferansların önemi daha fazla anlaşılacaktır” dedi.



“Hayvanlarla ortak yaşamamız gerektiğini anlamamız lazım”


İnsanların hayvanlarla ortak yaşama bilincine sahip olması gerektiğini belirten Başkan Albayrak, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, 6360 sayılı kanundan sonra yeni oluşan 14 büyükşehir belediyesinden bir tanesi. 91 yıldır ismi Tekirdağ olan merkezin adı Süleymanpaşa oldu. Ergene, Çorlu’dan ayrıldı ve yeni bir ilçe oldu. Yine Kapaklı, Çerkezköy’den ayrılarak yeni bir ilçemiz oldu. Toplamda 11 ilçemiz oldu ve Tekirdağ bu 11 ilçenin genel adı. Bunun dışında 256 köy mahalle oldu. 23 belde belediyesi vardı, onlar da mahalle oldu. Biz göreve başladığımızda ilk kurduğumuz daire başkanlıklarından biri, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve ona bağlı olarak, Veteriner Hekimler Şube Müdürlüğüdür. Sağlık İşleri Dairesi gibi öncelik verdiğimiz bir diğer daire başkanlığı da Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı oldu. Hem Sağlık İşleri Dairesi Başkanımız, hem de Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanımız, alanında uzman, işinin erbabı kişiler. Görev süremiz olan 4 yılda çok güzel hizmet ve projelerle vatandaşın karşısına çıktılar. Çalışma arkadaşlarımı ve tabi işin yükünü çeken, organizasyonların yapılmasını sağlayan Tamer Beyi gönülden kutluyorum. Tamer Beyin büyük bir projesi var. Karacakılavuz Mahallemizde büyük bir rehabilitasyon merkezi yapacağız. İnşallah o projeyi bitirebilirsek, Trakya Bölgesi’ne güzel bir hizmet yapmış olacağız. Vatandaşlara, hayvanlarla ortak yaşamamız gerektiğini anlamamız lazım. Bu bilince sahip olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.



“Tekirdağ sıradan bir şehir değil”


Tekirdağ’ın 5 vizyonu olan önemli bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Albayrak konuşmasını şu şekilde sonlandırdı, “Tekirdağ’ın 5 önemli vizyonundan biri, tarım ve hayvancılık vizyonudur. Tekirdağ sıradan bir şehir değil. Tam 5 vizyonu olan, önemli bir şehir. Tekirdağ, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın başkentidir. Dekar başına birçok üründen maksimum verimi alabiliyoruz. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, bu anlamda tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza daha fazla yarar sağlamak istiyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında çok önemli hizmet ve yatırımları hayata geçirdik. Mesela ‘Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’ kapsamında geniş kapsamlı bir proje yürüttük. Bu proje ile vasıf kaybedip yeterli düzeyde verim alınamayan meraları tekrar en yüksek verim alınabilecek hale kavuşmasını destekledik. Bunun yanı sıra koyunculuğu, arıcılığı ve bölgede yapılan mandacılığı geliştirmek adına vatandaşlarımıza güzel hizmetler verdik. Vermeye de devam edeceğiz. İlerleyen dönemlerde bunun sonuçlarını daha iyi alacağız.”


Konuşmaların ardından Dünya Veteriner Hekimler Haftası ile Trakya Bölgesi ve ülkemizdeki koyunculuğun geliştirilmesi hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Uluslararası 7’nci İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bieanali başladı Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik sanat organizasyonu olan Uluslararası 7. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi’nde başladı. Uluslararası 7. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstiklal Sanat Galerisi’nde düzenlenen organizasyonla başladı. Açılışa Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta genç sanatçılar bu yıl Bienal’in teması olarak seçilen “Umut” kavramına yönelik eserlerini sergiledi. Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB, yerel belediyeler, akademik çevreler ve 40’ın üzerinde STK’nın desteği ile düzenlenen Bienal’de 25 il, 12 ülkeden 6 bin katılımcı projelerinin izleyiciyle buluşturacak. 23 Mayıs’ kadar devam edecek olan Bienale İstiklal Sanat Galerisi, Şehir Hatları Vapurları, Kadıköy ve Beşiktaş İskele Meydanları gibi önemli mekanlar ev sahipliği yapacak. Bir ay sürecek ve bu yıl yedincisi düzenlenen bienalde 5 bin 250 çocuk ve genç sanatçının 579 projesi sergilenecek. Etkinliğin ana mekanı olarak MKM Beşiktaş Çağdaş belirlendi. İkinci sergi mekanı olan İstiklal Sanat Galerisi’nde çocuk ve gençlerin ‘umut’ temalı eserleri sanatseverlerle buluştu. Ana tema: Umut Bu sene bienalin ana teması olarak "Umut" kavramı seçildi. Bu kavram çevresinde eserleriyle katılacak sanatçılar; resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon ve performans çalışmalarını ve diğer yandan bu yıl eklenen maker, yapay zeka, dijital sanatlar gibi alanlardan eserleri ile de katılacak. “Ülkemizin geleceği sağlam ellerde” Bienalin açılış töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, “ 7’inci İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bieanali’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorum. Çocuklarımız “Umut” temasını işlemişler. Geleceğe dair, yarınlara dair, barışa dair, yeşile dair, kadınlara dair, umutlarına dair ne varsa sanatsal bir üretkenlikle eserlerine yansıtmışlar. Ben burada ülkenin geleceğine dair umutlandım. Kadına şiddeti, doğayı, yeşili ve geri dönüşümü işlediklerini görünce benim de ülkenin geleceğine dair umutlarım yeşerdi. O yüzden ben bütün çocuklarımızın emeğine sağlık diyorum. Ülkemizin geleceği sağlam ellerde diyorum. İnşallah bu umudu ömür boyu hafızalarında, yüreklerinde ve fikirlerinde taşırlar. İnşallah ülkenin geleceğine dair bu üretkenliklerini bu umut ateşiyle harmanlarlar. Ülkemizin geleceğinin, çocukların üretkenliklerine, umutlarına ihtiyacı var. Bu umudun Beyoğlu’ndan yeşermesi bizi ayrıca mutlu etti. Bienale emek veren tüm dostlara teşekkür ediyorum. İnşallah Beyoğlu’nun daha yoğun kültür-sanat etkinlikleriyle buluşacağı günler yakın” dedi. Bienal Direktörü Gazi Selçuk ise, “Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik organizasyonunu İstanbullular ile buluşturduk. Bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Bu organizasyonun arkasında çok büyük bir ekip var. 120’ye yakın STK, kamu ve yerel yönetimle birlikte bu etkinliği yapıyoruz. Dünyada da örneği yok. Bu çok ciddi bir kolektif üretimin sonucu. Bütün derdimiz geleceğe hazır yeni kuşakların oluşması için uygun bir iklim oluşturmak” dedi.
İstanbul Sanayi Bakanı Kacır: “Geçtiğimiz yıl sağlık sektöründe 62 milyar liradan fazla yatırımı harekete geçirdik” Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sadece geçtiğimiz yıl sağlık sektöründe 404 yatırıma teşvik belgesi düzenleyerek, 62 milyar liradan fazla yatırımı harekete geçirdik ve yaklaşık 11 bin nitelikli istihdamın önünü açtık” dedi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde Yaşam Bilimleri KOBİ’leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru Ar-Ge Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi lansman programı düzenlendi. Lansmana Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve araştırma görevlileri katıldı. Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Global pazar büyüklüğü 2027 yılında 10 trilyon dolara ulaşacağı öngörülen sağlık sektöründe yalnızca eski sorunlara yeni yaklaşımlar sunmakla kalmayan, aynı zamanda sağlık sektörünü ve teknolojilerini yeniden tanımlayan, çözümler üreten, daha dinamik, gelişmelere hızlı yanıt veren bir sağlık ekosistemi oluşturan ülkeler etkili olacak. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizin yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmet sunma kapasitesini geliştirmesi için bu dönüşümü bir fırsat penceresi olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. “62 milyar liradan fazla yatırımı harekete geçirdik” Yapılan yatırımlardan bahseden Bakan Kacır, “Sadece geçtiğimiz yıl sağlık sektöründe 404 yatırıma teşvik belgesi düzenleyerek, 62 milyar liradan fazla yatırımı harekete geçirdik ve yaklaşık 11 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Katma değerli üretimi teşvik etmek ve cari açığı azaltmak üzere hayata geçirdiğimiz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden yenilikçi eşdeğer ilaçlara kadar toplam büyüklüğü 22 milyarı geçen 56 yatırım projesini destekliyoruz” dedi. “17 bine yakın kişiye toplam 41 milyar lira destek sağladık” Kacır, “Bugüne kadar teknoparklarımızdaki 3 bin 700’den fazla teknoloji girişiminin sağlık teknolojileri alanındaki 21 binin üzerinde projesine destek verdik. TÜBİTAK destek programlarımızda Ar-Ge ve yenilik konu başlıkları altında sağlık sektöründeki çalışmalara öncelik veriyoruz. TÜBİTAK burs ve destek programlarımız kapsamında son 22 yılda sağlık alanında 9 bin 500’den fazla projeye ve 17 bine yakın kişiye toplam 41 milyar lira destek sağladık. Sağlık teknolojilerinde nitelikli Ar-Ge çalışmalarına imza atarak sağlıkta yeni çözümlerin geliştirmesi yolunu açtık. Üniversitelerin akademik potansiyelini, insan kaynağını ve altyapısını girişimcilik kültürüyle buluşturarak, disiplinler arası işbirliğini harekete geçirdik” şeklinde konuştu.
Rize Gustavo Sauer: "Dışarıdaki maçlardan iyi skorlar alamadık" Çaykur Rizespor’un 30 yaşındaki futbolcusu Gustavo Sauer, deplasmanda oynadıkları maçlarda iyi skorlar alamadıklarını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında 28 Nisan Pazar günü saat 19.00’da MKE Ankaragücü ile sahasında karşılaşacak olan Çaykur Rizespor, bu maçın hazırlıklarına devam ediyor. Çaykur Didi Stadyumu’nda gerçekleşen antrenman öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Brezilyalı futbolcu Gustavo Sauer, "Süper Lig’de maçlar çok zor. Ankaragücü’ne karşı daha önce iki maç yaptık. İkisi de zorlu maçlardı. Taraftarımızın önünde oynayacağımız bir maç olacak. Onların gücüyle galibiyetle ayrılacağımız bir maç olacağını düşünüyorum. Tabii ki bu soruya olumlu cevap vermek mümkün değil. Olumlu bir şey söyleyemem. İlk geldiğim andan itibaren bir adaptasyon sorunu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Son aylardaki performansımı beğeniyorum diyebilirim. Maçlarda vurduğum şutların yarısı kaleyi sıyırmayıp gol olsaydı farklı şeyler konuşuyorduk. Genel olarak memnun değilim ama son aylardaki performansımdan memnunum. Her maçın ayrı bir hikayesi oluyor. Her maça ayrı bir şekilde hazırlanıyoruz. Dışarıdaki maçlarda iyi skorlar alamadık. Hatta son maçta birçok fırsat yakaladık. Oyunu domine eden bizdik ama mağlubiyetle ayrıldık. Evde oynadığımız maçlarda taraftarımızın desteği kendimizi daha rahat hissetmemiz iyi skorları tetikliyor olabilir. Buna çözüm bulmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.