YEREL HABERLER - 22 Ağustos 2017 Salı 11:41

Ergene’de tarla günü düzenlendi

A
A
A
Ergene’de tarla günü düzenlendi

Tekirdağ’ın Ergene ilçesine bağlı İğneler Mahallesinde Oleik ayçiçeği tanıtımını yapmak amacıyla tarla günü programı düzenlendi.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesine bağlı İğneler Mahallesinde Oleik ayçiçeği tanıtımını yapmak amacıyla tarla günü programı düzenlendi.


Programa Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün de katıldı.


Programda konuşan Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, “Oleik ayçiçeği tanıtımını yapmaktaki amacımız, çeşitlerin dayanıklılığını ölçmek, birim alandaki verimini saptamak, bölge iklimine adaptasyon yeteneğini belirlemek, hastalık ve zararlılarına duyarlılığını tespit edip sonuçlarını çiftçilerimizle paylaşarak bölgemiz tarımına en uygun, insan sağlığı açısından da faydalı olan tohum çeşitlerini belirlemek ve tanıtmaktır. Bu noktada toplumumuza bölgemizden en sağlıklı gıda üretimini, tarladan sofraya sloganı ile gerçekleştirme niyetindeyiz. Bu amaçla mesai arkadaşlarım bu çalışmaları, toprak hazırlığından tohum ekimine, gübrelemeden ilaçlama faaliyetlerine kadar her gelişim aşamasını titizlikle kontrol ederek yürüttüler. 25 dekar arazisini bize tahsis ederek ürünlerin her türlü bakımını üstlenen çiftçimiz, aynı zamanda İğneler Mahallesi Muhtarımız Halit Dindar’a ayrıca teşekkür ederim” dedi.


Oleik ayçiçeği tanıtımının yapıldığı tarla günü etkinliğinde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Süleymanoğlu ise, “25 dekar alanda, beş çeşit oleik ayçiçeğin tanıtımı yapılıyor. Bu tarla gününü Kaymakamımız Fatih Kızıltoprak’ın tavsiyeleri ile gerçekleştiriyoruz. Oleik ayçiçek çeşit demonstrasyonumuz kurumumun 5 aylık çalışmalarının bir sonucudur. Son yıllarda oleik ayçiçeğine olan talep giderek artmaktadır. Bunun nedeni, içerisinde bulunan oleik asit miktarının zeytinyağına çok yakın olmasıdır. Zeytinyağında oleik asit düzeyi yüzde 55-90 iken oleik tip ayçiçeğinde bu oran yüzde 75-90 arasındadır. Oleik asitlerinin insan sağlığı açısından bir çok önemi var. Kötü huylu kolesterolü düşürür, kalp, damar tıkanıklıklarını önler, kansere karşı korur, çok yüksek ısılarda bile bozulmaz, ayrıca birçok endüstri alanında da kullanılmaktadır. Bu demonstrasyon bölgemizin tarım potansiyeline değer atfetmek amacıyla, çiftçilerimizin çeşit seçimlerinde rehber ve kendilerine yol gösterici olması niyetiyle hazırlanmıştır” diye konuştu.


Katılımcılar da program boyunca ürünleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.