GENEL - 12 Kasım 2018 Pazartesi 16:15

Hükümlü ve tutukluların el emeği göz nuru ürünler, sergiye açıldı

A
A
A
Hükümlü ve tutukluların el emeği göz nuru ürünler, sergiye açıldı

Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde bulunan Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve açık ceza kurumunda bulunan hükümlü ve tutukluların el emeği, göz nuru yaptıkları el işi ürünleri sergiye açıldı.

Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde bulunan Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve açık ceza kurumunda bulunan hükümlü ve tutukluların el emeği, göz nuru yaptıkları el işi ürünleri sergiye açıldı.


Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde bulunan Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve açık ceza kurumunda bulunan hükümlü ve tutukluların el emeği, göz nuru el işi ürünleri ve iş yurtları atölyelerinde üretilen 300 çeşit üründen oluşan sergi Tekira AVM giriş katında vatandaşların beğenisine sunuldu.


Serginini açılışına Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcı Vekili Soner Gül, cezaevi müdürleri ve çok sayıda katıldı.


Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından bir açıklama yapan Tekirdağ Başsavcı Vekili Soner Gül, "Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları içerisinde bulunan hükümlü ve tutuklular bulunanlarla beraber, diğer Ceza İnfaz Kurumlarındaki hükümlü ve tutukluların iş kolları faaliyeti kapsamında, cezaevlerinde üretmiş oldukları bir kısım ürünleri burada sergileme fırsatımız oldu. Bunda Tekira Alışveriş Merkezinin de bir katkısı söz konusu. Buradaki temel amacımız hükümlü ve tutukluların topluma kazandırılması, bu manada buradan elde edilen gelirler de tamamıyla kendilerine gidecek. Bu faaliyetler, ileride cezaevinde çıktıklarında kendilerine bir iş alanı, faaliyet alanı, iş kolu oluşturmuş olacaklar. Böyle bir toplumsal duyarlılık söz konusu, bu manada cezaevi personelimize müdürlerimize şükranlarımı sunuyorum. Güzel bir çalışma, güzel bir faaliyet oldu. Devamı da gelecektir. Bugün başladı 18 Kasım’da neticelenecek. Tüm Tekirdağ halkını, çevre il ve ilçelerdeki halkımızı buraya davet ediyoruz, katılımlarını bekliyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-