GENEL - 23 Şubat 2018 Cuma 17:18

Tekirdağ, tarım ve hayvancılıkta örnek olmaya devam ediyor

A
A
A
Tekirdağ, tarım ve hayvancılıkta örnek olmaya devam ediyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi il genelinde tarım ve hayvancılığı geliştirmek için 2017 yılında birçok projeyi hayata geçirdi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi il genelinde tarım ve hayvancılığı geliştirmek için 2017 yılında birçok projeyi hayata geçirdi.


Tarım ve hayvancılık alanında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2014 yılında bu yana birçok proje ve faaliyet hayata geçirildi. Tekirdağ’ın 11 ilçesindeki farklı ihtiyaçlara göre şekillenen projeler kapsamında 2017 yılında arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesi çalışmalarından, mera ıslahı çalışmalarına kadar birçok proje hayata geçirildi.



930 kişiye üç yılda 11 bin 791 adet kovan dağıtıldı


Tarım ve hayvancılığa destek projelerinden biri olan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında bugüne kadar il genelinde koşullara uygun olan 930 kişiye üç yılda 11 bin 791 adet kovan dağıtıldı. 2017 yılında alınan müracaatlar sonrasında 105 kişinin ilave edilmesi ile proje yararlanıcı sayısı 1035’e yükseldi.


11 ilçede belli aralıklarla düzenlenen eğitimlere katılan bal üreticileri uluslararası arenada yapılan yarışmadan ödülle döndü. Ayrıca, Muratlı ilçesindeki bal üreticilerine destek olmak amacı ile 1 adet polen kurutma makinesi, 1 adet arı keki makinesi ve 1 adet pudra şekeri makinesi alınarak Muratlı Bal Üreticileri Birliği üyelerinin hizmetine sunuldu.



Hayvan hastalıklarında ari bölge


Hayvan hastalıkları konusunda ari bölge olan Tekirdağ’ın damızlık amacıyla olsa bile dışarıdan hayvan girişine yasak yasak olması nedeniyle 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tekirdağ İli Damızlık Koyun- Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında alınan 300 baş damızlık koça ait tutarın yüzde 70’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Yürütülen projeyle, 2017 yılında 201 işletmeye, 2018 yılında da 218 işletmeye toplamda 600 baş damızlık teslim edildi. Böylece 419 yetiştirici bu projeden faydalanmış oldu.



80 bin 930 hektar meraya 2 milyon 96 bin 350 kilo gübre kullanıldı


Hayvancılığı geliştirmek amacı ile uygulamaya konulan bir diğer proje de Saray ilçesinde yürütülen Mandacılık Projesi. İlçenin, Güngörmez, Bahçeköy ve Safaalan Mahallerinde iki yıldır uygulanan Mandacılık Projesi kapsamında, 63 çiftçiye dağıtılan 168 baş mandadan günümüze kadar 241 baş malak elde edildi. Tekirdağ’da vasfını kaybedip, yeterli düzeyde verim alınamayan meraların yeniden verimli hale getirilmesi amacı ile hayata geçirilen Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında ise, 2017 yılına kadar 9 ilçenin 61 mahallesinde toplam 80 bin 930 hektar meraya 2 milyon 96 bin 350 kilo gübre kullanıldı. Hayvancılığın önemli problemlerinden olan kaliteli kaba yem açığının kapatılabilmesi için de 13 bin 102 dekar alanda ekilmek üzere 234 mahallede 1305 çiftçiye 131 ton baklagil yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı.



22 bin 85 fidan 178 çiftçiye dağıtıldı


Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 2017 yılında Şarköy İlçesinin 16 mahallesinde muhtarlar ve geçimini meyvecilikle sağlayan çiftçiler ile görüşülerek meyvecilik konusunda ihtiyaçlar saptandı. Bu çalışma sonrasında geliştirilen Tekirdağ İli Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Şarköy Ziraat Odası ile protokol imzalanarak zeytin, kiraz ve bağ fidanı olmak üzere toplam 22 bin 85 fidan 178 çiftçiye dağıtıldı.



Kırsal mahallelerde doğa yürüyüşleri


Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının hayata geçirdiği bir diğer proje olan ‘Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında 10 kırsal mahalleye gezi programı düzenledi. Ayrıca Malkara ilçesinin Elmalı Mahallesinde metruk halde bulunan taş yapı restore edilerek, ‘Elmalı Yöresel Ürünleri Kültür ve Tanıtım Evi’ olarak düzenlendi ve köyde yaşayan kadınların kullanımına sunuldu. Proje kapsamındaki 10 mahalleye doğa yürüyüşü düzenlenerek mahallelerin tanıtımı yapıldı.



Hijyenik Süt Projesi


Hijyenik ve sağlıklı süte ulaşımın her geçen gün daha da zorlaştığı günümüzde Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından ‘Tekirdağ İli Hijyenik Süt Projesi’ kapsamında Çorlu Süt Üreticileri Birliği’ne 2 tonluk, Saray Manda Üreticileri Birliğine üye süt üreticilerine ise 1 tonluk süt soğutma tankı verildi.



11 ilçede 22 farklı konuda 505 eğitim verildi


Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı gerçekleştirdiği projelerin yanı sıra bu projelerin daha sağlıklı şekilde hayata geçmesi, deneyimlerin paylaşılması ve gerek tarımın gerekse hayvancılık yetiştiriciliğinin daha bilimsel koşullarda yapılması için bugüne kadar 11 ilçede 22 farklı konuda 505 eğitim verildi. Tekirdağ’daki çiftçi örgütlerinin de talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen ve 2017 yılı Ekim ayında başlayıp 2018 Mayıs ayına kadar sürecek olan Çiftçi Eğitim Programında 7 farklı konu 84 kırsal mahallede 134 eğitim doğrudan çiftçilerle ele alınarak işlenecek.



Hayvanların su ihtiyaçları karşılanıyor


Hayvancılık alanında en önemli ihtiyaçlardan biri olan su ihtiyacını karşılamak ve merada çiftlik hayvanlarının su kaybını önlemek amacıyla 2017 yılında 28 gölet yapıldı. Ayrıca hayvanların temiz ve rahat su tüketmesi için de 53 mahalleye 63 suvat tesisi yapıldı. Tekirdağ genelindeki kırsal mahallelerin tarla yollarının bakımını her yıl düzenli olarak yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2017 yılında da 11 ilçenin ortalama 5 bin 500 ile 6 bin 500 kilometre arası tahmin edilen tarla yollarında bakım onarım çalışması gerçekleştirdi. Bugüne kadar 10 bin saate yakın hizmet verildi. Ayrıca üç kırsal mahallede üç sulama göletinden toplam 10 bin dekarlık alan modern sulama sistemlerine kavuşturuldu.



İki ilçeye sebze ve meyve hali


Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Süleymanpaşa ve Çorlu’da sebze meyve toptancı hali çalışmalarına başladı. Temeli 2017 yılında atılan ve hali hazırda yapım aşamasında olan Süleymanpaşa Sebze ve Meyve Hali’nin fiziki gerçekleştirme oranı yüzde 50’ye ulaştı. Çorlu Sebze ve Meyve Toptancı Halinin ise proje çalışmaları da tamamlanarak kamulaştırma işlemlerinin ardından yapımına başlanacak. Ayrıca Tekirdağ’ın su ürünleri ihtiyacını yasal şartlarda ve sağlıklı koşullarına uygun olarak temin edilmesi için Süleymanpaşa Su Ürünleri Toptancı Hali projesinin temeli atıldı. 2018 yılı içerisinde projenin yapım aşamasının tamamlanarak faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.



“Tarım ve hayvancılıkta örnek büyükşehiriz”


Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının 2017 yılında yürüttüğü çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarım ve hayvancılığın şehrin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu belirtti. Albayrak, “Tekirdağ tarım açısından çok verimli topraklara sahip bulunuyor. Türkiye’nin ayçiçeği, buğday, kanola gibi ihtiyaçlarının çok önemli bir kısmını Tekirdağ tek başına karşılıyor. Ayrıca şehrimiz, hayvan hastalıklarından ari bölge. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de tarım ve hayvancılığı vizyonlarımız arasına aldık. Göreve geldiğimiz 2014 yılında ilk kurulan daire başkanlıkları arasında olan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımız diğer büyükşehir belediyelerine örnek olacak birçok önemli çalışmaya imza attı, atmaya da devam ediyor. Kendi kendine yeten, öz kaynaklarını verimli kullanan bir ülke olmak için tarım ve hayvancılığa gereken önemi vermek zorundayız. Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu doğrultuda çalışıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Akaryakıtın sızdığı Sapanca Gölü’nden sevindiren detaylar: "Su içilebilir" Kocaeli’de yapılan yol çalışması neticesinde delinen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) petrol boru hattından Sapanca Gölü’ne sızan akaryakıtı temizlemek için ekipler seferber oldu. Büyük çoğunluğu akaryakıttan arındırılan gölden ekipler sürekli numune alarak suyun PH, iletkenlik ve oksijen değerlerini ölçüyor. SASKİ’den yapılan açıklamada ise göldeki suyun içilebilir olduğu ifade edildi. Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde iki gün önce meydana gelen olayda, yol çalışması yapıldığı esnada NATO akaryakıt boru hattının bir kolu delindi. Boru hattından meydana gelen akaryakıt sızıntısının fark edilmesi üzerine durum yetkililere bildirildi. Bölgeye sevk edilen ekipler, iş makinesiyle boru hattının belli bir kısmını açarak hasar tespit çalışması gerçekleştirdi. Kuyuya dolan ve boruda kalan akaryakıt tankere tahliye edildi. NATO hattında basıncın artması Sapanca Gölü’nü akaryakıta bürüdü Ekipler boru hattı tamirinde çalışmalarını sürdürürken, gece yarısında NATO hattında basıncın artması neticesinde sızıntı büyüyerek, dere yatağı aracılığıyla milyonların su içtiği Sapanca Gölü’ne sızdı. Gölün yüzeyini bürüyen akaryakıtı gören vatandaşlar, durumu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekiplerine bildirdi. Bölgeye sevk edilen ekipler, yaptıkları çalışma neticesinde su yüzeyine barikat kurarak sızıntının büyümesine engel olmaya çalıştı. Gölün Kocaeli kesiminden başlayan sızıntı için ekipler çalışma alanlarını Sapanca ilçesinin Kurtköy Mahallesine kadar genişletti. Su yüzeyindeki barikatları çoğaltan ekipler, en kısa sürede göle sızan akaryakıtı temizlemeye çalışıyor. Akaryakıtın ise Kocaeli’ndeki petrol rafineri firmasından Eskişehir’de bulunan hava üssündeki uçaklara aktarıldığı öğrenildi. Göldeki akaryakıtın büyük çoğunluğu temizlendi Ekiplerin aralıksız çalıştığı gölden akaryakıtın büyük çoğunluğu temizlendi. Göldeki alanı genişleten ekipler yayılımı önlemek için seferber oldu. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ekipleri ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri ortak bir şekilde çalışarak Kocaeli kesiminde yer alan Maşukiye Deresi’ne vidanjörler ve yakıt emici pedlerle müdahalelerini sürdürüyor. Akaryakıtın sızdığı bölge havadan görüntülendi, SASKİ göldeki su içi açıklama yaptı Akaryakıtın gölden tamamen alınıp bertaraf edilmesi için çalışmalarının sürdüren SASKİ ekipleri, göldeki emici ped ve bariyerlerin sayısını artırdı. Büyük çoğunluğu akaryakıttan arındırılan gölden ekipler sürekli numune alarak suyun PH, iletkenlik ve oksijen değerlerini ölçüyor. Gölden alınan numunelerin ise İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’ne sevk edildiği öğrenildi. Havadan da görüntülenen göldeki akaryakıtın bir an önce temizleneceğinin haberini veren SASKİ, göldeki suyun içilebilirliği hakkında da açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz gün yaşanan üzücü hadise üzerine bölgeye ulaşan ekiplerimiz 1 milyon vatandaşımız için oluşabilecek tüm tehditlerin önüne geçmiş ve içme suyu kanallarımızın güvenliğini sağlamıştır. Hızlı müdahalenin önemini bir kez daha gördüğümüz bu olayın takibi ilk andan itibaren büyük bir titizlikle yapılmaktadır. Gölümüze karışan yakıt maddesini en kısa süre içinde bertaraf edip çalışmalarımızı sonlandıracağız. Tüm vatandaşlarımız içme suyu konusunda müsterih olsun. Tüm vatandaşlarımız evlerinde çeşme suyu kullanımı konusunda en ufak bir problem yaşamayacaktır" denildi.
Sakarya Akaryakıtın sızdığı Sapanca Gölü’nden sevindiren detaylar: "Su içilebilir" Kocaeli’de yapılan yol çalışması neticesinde delinen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) petrol boru hattından Sapanca Gölü’ne sızan akaryakıtı temizlemek için ekipler seferber oldu. Büyük çoğunluğu akaryakıttan arındırılan gölden ekipler sürekli numune alarak suyun PH, iletkenlik ve oksijen değerlerini ölçüyor. SASKİ’den yapılan açıklamada ise göldeki suyun içilebilir olduğu ifade edildi. Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde iki gün önce meydana gelen olayda, yol çalışması yapıldığı esnada NATO akaryakıt boru hattının bir kolu delindi. Boru hattından meydana gelen akaryakıt sızıntısının fark edilmesi üzerine durum yetkililere bildirildi. Bölgeye sevk edilen ekipler, iş makinesiyle boru hattının belli bir kısmını açarak hasar tespit çalışması gerçekleştirdi. Kuyuya dolan ve boruda kalan akaryakıt tankere tahliye edildi. NATO hattında basıncın artması Sapanca Gölü’nü akaryakıta bürüdü Ekipler boru hattı tamirinde çalışmalarını sürdürürken, gece yarısında NATO hattında basıncın artması neticesinde sızıntı büyüyerek, dere yatağı aracılığıyla milyonların su içtiği Sapanca Gölü’ne sızdı. Gölün yüzeyini bürüyen akaryakıtı gören vatandaşlar, durumu Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekiplerine bildirdi. Bölgeye sevk edilen ekipler, yaptıkları çalışma neticesinde su yüzeyine barikat kurarak sızıntının büyümesine engel olmaya çalıştı. Gölün Kocaeli kesiminden başlayan sızıntı için ekipler çalışma alanlarını Sapanca ilçesinin Kurtköy Mahallesine kadar genişletti. Su yüzeyindeki barikatları çoğaltan ekipler, en kısa sürede göle sızan akaryakıtı temizlemeye çalışıyor. Akaryakıtın ise Kocaeli’ndeki petrol rafineri firmasından Eskişehir’de bulunan hava üssündeki uçaklara aktarıldığı öğrenildi. Göldeki akaryakıtın büyük çoğunluğu temizlendi Ekiplerin aralıksız çalıştığı gölden akaryakıtın büyük çoğunluğu temizlendi. Göldeki alanı genişleten ekipler yayılımı önlemek için seferber oldu. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ekipleri ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri ortak bir şekilde çalışarak Kocaeli kesiminde yer alan Maşukiye Deresi’ne vidanjörler ve yakıt emici pedlerle müdahalelerini sürdürüyor. Akaryakıtın sızdığı bölge havadan görüntülendi, SASKİ göldeki su içi açıklama yaptı Akaryakıtın gölden tamamen alınıp bertaraf edilmesi için çalışmalarının sürdüren SASKİ ekipleri, göldeki emici ped ve bariyerlerin sayısını artırdı. Büyük çoğunluğu akaryakıttan arındırılan gölden ekipler sürekli numune alarak suyun PH, iletkenlik ve oksijen değerlerini ölçüyor. Gölden alınan numunelerin ise İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’ne sevk edildiği öğrenildi. Havadan da görüntülenen göldeki akaryakıtın bir an önce temizleneceğinin haberini veren SASKİ, göldeki suyun içilebilirliği hakkında da açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz gün yaşanan üzücü hadise üzerine bölgeye ulaşan ekiplerimiz 1 milyon vatandaşımız için oluşabilecek tüm tehditlerin önüne geçmiş ve içme suyu kanallarımızın güvenliğini sağlamıştır. Hızlı müdahalenin önemini bir kez daha gördüğümüz bu olayın takibi ilk andan itibaren büyük bir titizlikle yapılmaktadır. Gölümüze karışan yakıt maddesini en kısa süre içinde bertaraf edip çalışmalarımızı sonlandıracağız. Tüm vatandaşlarımız içme suyu konusunda müsterih olsun. Tüm vatandaşlarımız evlerinde çeşme suyu kullanımı konusunda en ufak bir problem yaşamayacaktır" denildi. (OK-HFV-
Diyarbakır Diyarbakır’da okul temizliği yapan 14 öğrenci zehirlendi Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bir okulda temizlik yaptıktan sonra kimyasal madde kullanımından dolayı zehirlenen 14 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Olay, merkez Sur ilçesi Bağıvar Mahallesi’ndeki Şehit Üsteğmen Fehmi Taşkın İlkokulunda meydana geldi. İddiaya göre, 6. sınıfta okuyan öğrenciler izinsiz olarak evlerinden kimyasal temizlik malzemesi getirip teneffüste sınıflarını temizlemeye başladı. Nöbetçi öğretmen, durumu fark etmesiyle temizlik malzemelerini toplayıp, durumu idareye bildirdi. Birkaç saat sonra öğrencilerin baş ağrısı, öksürük, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetleri idareye bildirmesi üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla çevredeki hastanelere kaldırılan 14 öğrenci tedavi altına alındı. “İki ayrı kimyasal temizlik maddesini karıştırdık” Zehirlenme vakasının olduğu sınıfın öğrencilerinden Seda Nur, “Bugün sınıfımızda bir zehirlenme vakası oldu. Sınıfımızı temizlemek istedik. İki ayrı kimyasal temizlik maddesini karıştırdık. Temizliğimiz bittikten sonra hepimiz dışarı çıktık. Tekrar içeri girdiğimizde kötü bir koku ortaya çıktı. O koku resmen yüzümüze vuruyordu. Arkadaşlarımdan 14 kişi zehirlendi. Bende herhangi bir problem yoktu. Olay yaşandığı esnada sınıfımızda 30’a yakın öğrenci vardı. Az önce zehirlenen arkadaşımı gördüm, durumlarının iyi olduğunu söyledi” dedi. 5. sınıf öğrencisi Harun Karaman ise, “6. sınıf öğrencilerinden bazıları kimyasal temizlik malzemelerini karıştırdı. Sınıfı temizledikten sonra 14 öğrenci zehirlendi. Olay yerine gelen 5 ambulans öğrencileri hastaneye kaldırdı” diye konuştu.