GENEL - 13 Aralık 2017 Çarşamba 15:09

Tekirdağ’da örnek ağaçlandırma

A
A
A
Tekirdağ’da örnek ağaçlandırma

Tekirdağ Su ve Kanalisayon Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından ve Orman ve Su işleri Bakanlığı katkılarıyla Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Yayabaşı Mahallesi Yazır Göleti İçme Suyu havzasına 4 bin 500 fidan dikildi.

Tekirdağ Su ve Kanalisayon Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından ve Orman ve Su işleri Bakanlığı katkılarıyla Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi Yayabaşı Mahallesi Yazır Göleti İçme Suyu havzasına 4 bin 500 fidan dikildi.


Süleymanpaşa Yayabaşı Mahallesi Yazır Göleti İçme Suyu Havzası’nda gerçekleşen törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Ali Şen, Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Berkay Çakır, Yayabaşı Mahalle Muhtarı Sabahattin Oruç, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, TESKİ şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



"4 bin 500 fidan”


Fidan dikim töreninde ilk konuşmayı yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa "TESKİ Genel Müdürlüğü olarak birçok faaliyet yürütüyoruz. İçme suyu, kanalizasyon, atık su arıtma tesisleri, bunlarla ilgili bugüne kadar birçok açılış ve temel atmada bir araya geldik. Ama bugün farklı bir faaliyet ile bir aradayız. TESKİ olarak, en önemli görevimiz vatandaşlara sağlıklı içme suyu sağlamak. Bu suyu da önemli ölçüde yer altı kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Bir bölümünü de barajlar ve içme suyu göletlerimizden karşılıyoruz. Bu noktada, Süleymanpaşa ilçemize içme suyu sağlayan Yazır Göleti bizim en önemli su kaynaklarımızdan bir tanesidir. Bu su kaynaklarımızın korunması noktasında, TESKİ Genel Müdürlüğümüz kurulduktan sonra mevzuat konularımızı tamamladık. Baraj ve havzalarımızın korunmasına yönelik olarak da yönetmeliklerimizi çıkardık. Bu anlamda kaçak yapılanmalara ve diğer müdahalelere elimizden geldiğince mani oluyoruz. Ayrıca bir görevimiz de su havzalarını ağaçlandırmak. Bu ağaçlandırma faaliyetleri neticesinde daha kaliteli, daha nitelikli, daha sağlıklı içme suyunu vatandaşlarımıza ulaştırabiliyoruz. Bu alandaki çalışmamızı da Tekirdağ Orman İşletme Şube Müdürlüğümüz ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında bu alana 4 bin 500 adet fidan dikilmesini kararlaştırdık. Bunun büyük çoğunluğu da dikildi. Bugün ise sembolik olarak son fidanları sizlerle beraber, hep birlikte dikmiş olacağız. Bu çalışmaları TESKİ olarak yürüteceğiz. Bu tür çalışmalara destek olacağız. Ben TESKİ Genel Müdürü olarak, bu faaliyetin herkese hayırlı olmasını diliyorum" dedi.



"Trakya’da en fazla ağaçlandırma yapılan il Tekirdağ"


Orman İşletme Müdürü Ali Şen Tekirdağ genelinde 110 bin hektar orman alanı bulunduğunu belirterek "Tekirdağ genelinde arazi sınıflandırması bulunduğundan boş alan yok ve bu nedenle orman alanları arttırmak mümkün değil. Biz de teşkilat olarak bu alanın yüzde 15’ini oluşturan verimsiz ve bozuk alanları verimli hale getirmek için ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Tekirdağ, Trakya’da en fazla ağaçlandırma çalışması yapılan il. 2017 yılında bu kapsamda 3 bin 720 dönümde saha hazırlığı yaptık ve yaklaşık 1 milyona yakın fidan dikeceğiz. Bu sahada da TESKİ ile ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Yağız Göleti İçme Suyu Havzasını ağaçlandırma çalışması yapmak sureti ile gölete toprağın taşınmasını, su teminini sağlayacağız. Ayrıca fıstık çamı ekimi dikmemiz ile de buradaki vatandaşların gelirlerine katkı sağlayacağız. Genel Müdürümüz Şafak Başa’nın da dediği gibi TESKİ ile ortak çalışmalarımız devam edecek. Değişik gölet havzalarında da toprağı korumak ve sağlıklı içme suyu temin etmek amacıyla çalışacağız" şeklinde konuştu.



"Doğa en kıymetli değerimizdir"


Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Berkay Çakır da "Süleymanpaşa Belediye Başkanımız Ekrem Eşkinat’ın selamını getirdim. Bu etkinliği düzenleyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ve TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa olmak üzere tüm Süleymanpaşalılar adına teşekkürlerimi sunuyorum. Kurulduğu günden bugüne Süleymapaşa’nın en büyük sorunu olan içme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesisi ile ilgili yaptığı başarılı çalışmalara bir yenisini ekleyen TESKİ’ye özellikle teşekkür ediyorum. Çevremizi ve çocuklarımızın geleceğini yakından ilgilendiren bu proje içme suyu havzasının kirlenmesini önleyeceği gibi vatandaşlarımızın doğa ile iç içe yaşamasını da sağlayacaktır. Ağaç, çevre, doğa en kıymetli değerlerimizdir. Ağaç sevgisi olmadan, ağaçlarımız olmadan insan yaşamının sürdürülmesi imkansızdır. Burada bu fidanları dikerken geleceğimizin en büyük yatırımını yapıyor, çocuklarımıza en değerli miraslarımızı bırakıyoruz. Konuşmamı Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle sonlandırmak istiyorum; ’Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahkumdur.’ Burayı öyle bir ağaçlandıralım ki kör bir insan bile yeşillikler arasında olduğunu fark etsin" dedi.



"Büyükşehir belediyesi ormanını kurmak istiyoruz"


Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, "Ben Yayabaşı muhtarımızdan önce oğlu Eymen’i tanıdım. Bir gün benim yolumu kesti ve mahallesine oyun sahası istediğini söyledi. Biz de 1 hafta sonra o sahayı yaptık. Ve o gün dedim ki Yayabaşı Mahallesi bir talepte bulunduğunda önce Eymen’e söyleyecek. Değerli arkadaşlarım, Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ olarak ciddi yatırımlara imza attık. Bugün de 112’nci temel atma ve açılışı yapıyoruz. Bugünkü etkinlik hepsinden farklı. Çevreye vereceğimiz katkı, çocuklarımıza bırakacağımız miras bir nevi temel atmalarından biri oluyor. Benim için çok farklı bir anlamı var bu etkinliğin. Bu işi başlatan sevgili Şafak Başa’ya ve ekibine çok teşekkür ediyor, kendilerini kutluyorum. Nüfus arttıkça yüzey sularını kullanmak daha da önemli hale geliyor. Tekirdağ’da yıllık 60 milyon metre küp su kullanıyoruz. Bunun yüzde 90’ını da kuyulardan, yer altı sularından temin ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde derinliği 350 metre olan iki kuyu açtık. Yıllar önce 50 metreden su çıkarıyorduk. Bu çok düşündürücüdür. Umarım Naip Barajı’nın devreye girmesiyle, Yazır Göleti ve diğer göletlerin kullanımı ile yüzde 90 oranını 60’lara indirebilirsek Tekirdağ’a ciddi katkı yapmış olacağız. Önce bu çevrenin ağaçlandırılması gerekiyor. Dinimizde ’kıyametin kopacağını bilseniz bile ağaç dikiniz’ diye bir hadis var. Böyle bir dinin mensubuyuz. Bu nedenle çevre katliamı bizim dışımızdadır. Bu katliamları yapanları şiddetle kınıyorum. Çevre bizim için çok önemli. Büyükşehir Belediyesi olarak Tekirdağ’da altyapıları tamamlayarak, denize yıllar yılı akan kanalizasyonu tersine çevirip, arıtıp, Marmara Denizi’ne Tekirdağlılar atık vermiyor dedirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Çocuklarımız, torunlarımız tertemiz denizden balık yiyecek, o denizde yüzecekler. Benim en büyük idealim Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ormanını kurmak, bu konuda orman işletme müdürümden bir ricam var. Bize bir yer tahsis edin, Büyükşehir Belediyesi Ormanını kuralım. İşin maddi boyutunu da biz üstlenelim. Bugün dikeceğimiz fidanlar ile temiz çevreyi yaşamayı, çocuklarımıza yaşatmayı bunu sağlayan insanlar ve kurumlar olmak duygusu ile hepinize sevgilerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından içme suyu havzasında fidan dikimi gerçekleşti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Trafik kazasında hayatını kaybeden İHA Artvin eski muhabiri son yolculuğuna uğurlandı Artvin’de önceki gün meydana gelen kazada hayatını kaybeden İHA Artvin eski muhabiri Tolga Gül son yolculuğuna uğurlandı. Kaza, Çarşamba günü merkeze bağlı Oruçlu köyünde saat 18.00 sıralarında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, 34 FZJ 841 plakalı Dacia Duster aracın sürücüsü gazeteci Fatih Tüysüz’ün (37), Yusufeli’nden Artvin’e dönüş yolunda iken direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu otomobil yol kenarında bulunan kayalara çarptı. Çarpmanın etkisiyle sürücü ve yanında bulunan İHA’nın Artvin eski muhabiri Tolga Gül (48) yaralandı. Hastane kaldırılan Gül, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hayatını kaybeden gazeteci Gül için bugün veda töreni düzenlendi. Bir dönem Artvin Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapan Gül’ün cenazesi veda töreni için cemiyetin önüne getirildi. Burada yapılan veda töreninde meslektaşları fotoğraf makinesi, kalem, bilgisayar, gazeteler ve Trabzonspor bayrağı ile Gül’ün tabutunu karşıladı. Gül, cenaze namazının kılınması için Merkez Camii’ne götürüldü. Gözyaşları içerisinde kılınan cenaze namazının ardından gazeteci Gül, aile kabristanlığına defnedildi. Cenazeye katılan Gül’ün 5 yaşındaki kızı Irmak, 19 yaşındaki oğlu Eray ve eşi Arzu Gül gözyaşlarına hakim olamadı. Veda töreninde konuşan gazeteci Tolga Gül’ün eşi Arzu Gül, “Tolga ile önce arkadaş olduk. Sonra dost olduk. Sonra baktık ki bizden çok güzel eş olur ve nişanlandık. 24 yıldır Tolga ile evliydim. Tolga ile hep tartıştık. Tolga’nın Artvin sevdası üzerine tartıştık. Bizim sesimiz evde başka bir şeyden ötürü çıkmadı. Tolga’yı hep eleştirdiler ben üzüldüm. Tolga’ya dedim ki seni çok eleştiriyorlar ben dayanamıyorum. Sen bunları hiç hak etmiyorsun diyordum. O da boş ver derdi. Ben iddia ediyorum ki Artvin’i Tolga’dan daha fazla seven olmadı. Biz son 15 gündür Tolga ile bir araya gelemedik. Sürekli Arzu cumartesi işim bitiyor. Pazar günü çok yoğun olacağım. Cumartesi sizle ilgileneceğim dedi. Bekledik ama olmadı” şeklinde konuştu.
Denizli Pamukkale Adayı Ertemur, “Pamukkale ittifakı’nı oluşturduk, tamam inşallah” DENİZLİ(İHA) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, Pamukkale’de gönülleri birleştirdiklerini ve değişeme hazır olduklarını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, yerel seçimlere 2 gün kala seçimi kazandıkları mesajını verdi. Yaklaşık 50 gündür saha çalışmaları yapan Ertemur, vatandaşların yaklaşımlarının değişimin kapısını sonuna kadar araladığını belirtirken, Pamukkale İttifakı’nı oluşturduklarının altını çizdi. Ertemur; “Bu yola çıkarken Pamukkale’mizi hak ettiği hizmete kavuşturacağımıza inandık. Günler geçtikçe vatandaşlarımızın bize inanmasıyla Pamukkale İttifakı’nı oluşturduk. Tamam inşallah” diye konuştu. “Vatandaşımızın oyları ile seçilenler, vatandaşımızı yok saydı” Seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Ertemur, “10 yıldır aynı zihniyet tarafından yönetilen Pamukkale’miz hizmetten yoksun kaldı. Vatandaşlarımız mutsuz, umutsuz. Belediyecilik yaptıklarını sananlar vatandaşlarımızı unuttular. En basit belediyecilik hizmetleri bile vatandaşlarımıza çok görüldü. Çöpler toplanmadı, yollar yapılmadı, projeler yapılmadı, başlanan projeler yarım bırakıldı. Ekonomik krizde, pandemide vatandaşlarımıza destek vermekten imtina ettiler. Vatandaşımızın oyları ile seçilenler, vatandaşımızı yok saydı. 50 gündür sahadayız. Vatandaşımız artık kendilerini önemseyen muhatap istiyor. Biz bu yüzden yola çıktık. Pamukkale’mizi değiştirebileceğimize, güzelleştirebileceğimize ve mutlu insanların şehri yapabileceğimize inandığımız için yola çıktık” dedi. “Pamukkale ittifakını oluşturduk” Pamukkale’deki her sokakta her insana dokunmaya çalıştıklarını belirten Ertemur, “Vatandaşımızın arasındaydık, yanındaydık. Onlara insan odaklı belediyecilik anlayışımızı anlattık. Onları nasıl hizmetlerle buluşturacağımızı anlattık. Onlar bize inandı. Pamukkale’mizin hizmeti hak ettiğini bizlere söylediler. Vatandaşlarımızın gözlerindeki, gönüllerindeki değişim isteğini gördükçe kararlılığımız arttı. Gönüller Pamukkale’mizde birleşti. Günler geçtikçe vatandaşlarımızın bize inanmasıyla Pamukkale İttifakı’nı oluşturduk. Tamam inşallah” ifadelerini kullandı.