YEREL HABERLER - 20 Nisan 2017 Perşembe 17:59

Tekirdağ’da uyuşturucu ile mücadele eğitimi

A
A
A
Tekirdağ’da uyuşturucu ile mücadele eğitimi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından, “Uyuşturucu ile Mücadele, Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Zararlı Etkileri” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından, “Uyuşturucu ile Mücadele, Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Zararlı Etkileri” konulu eğitim semineri düzenlendi.


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan seminere, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu’nun yanı sıra daire başkanları, şube müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu bu eğitimin uyuşturucuyu önleme açısından önemli olduğunu belirtti ve katılanlara teşekkür etti.


Eğitim programına konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, “Dünya ve Türkiye’de Bağımlılık Yapıcı Madde Kullanımı”, Uzm. Psikolog Danışman Bingün Uzel, “Yetişkin Eğitici Eğitimi”, Komiser Yardımcısı Metin Arda “Bağımlılık Görsel Materyal Desteği”, Prof. Dr. Metin Donma “Çocuk ve Ergenlerde Madde bağımlılığı”, Psikolog Elif Ulusoy “Bağımlılık Yapıcı Maddeler, Bağımlı Birey Psikolojisi Kapsamında Ailenin Rolü” Doç. Dr. Gamze Varol da “Bağımlılık Yapıcı Madde Kullanımının Türkiye’deki sonuçları” konularında katılanları bilgilendirdiler.


Oturum değerlendirmesinde uyuşturucunun zararları ve nasıl önleneceği konusu tartışıldı ve öneriler dinlendi. Seminer sonunda seminerde emeği geçen konuşmacılara Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Deniz Bozdoğan ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Poyraz tarafından plaket takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.