ÇEVRE - 09 Kasım 2018 Cuma 15:30

Erbaa’da Sıfır Atık Projesi başladı

A
A
A
Erbaa’da Sıfır Atık Projesi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilen ’Sıfır Atık Projesi’ Tokat’ın Erbaa ilçesinde de başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilen ’Sıfır Atık Projesi’ Tokat’ın Erbaa ilçesinde de başladı.


Erbaa Belediyesi ülke genelinde başlatılan Sıfır Atık Projesine destek vermek amacıyla tüm birimleri için dönüşüm kutuları hazırladı. Proje kapsamında bilgilendirme broşürleri ve öğretmenlere yönelik tanıtım toplantıları gerçekleştirildi. Kamu binalarına kağıt, plastik, metal, cam, organik atıklar ve elektronik atıkların ayrı ayrı toplanarak yeniden ekonomiye kazandırılması amacıyla toplama kutuları yerleştirildi.


Projenin ekonomiye ve çevreye büyük fayda sağlayacağını söyleyen Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım,"Belediyenin en büyük işlerinden biri temizlik işidir. Temizliği yaparken de hepsi aynı cins çöpler değil. Kimisi kağıt, kimisi plastik, kimisi cam, kimisi metal. Bütün bunlar günlük elimizden geçiyor. Günde biz Erbaa’dan 70 ton çöp topluyoruz. TÜİK verilerine göre bir kişi günde bir kilogram çöp üretiyor. Günlük 70 ton için yılda ortalama 7 ile 8 milyon lira para harcıyoruz. 70 tonu toplayıp onu bertaraf tesisine götürmenin maliyeti 7-8 milyon lira. Orada bile aslında bir servet yatıyor. Bu servetin farkına varmamız gerekiyor. Bunun için de bir proje yapılması gerekiyordu. Sıfır Atık Projesi yapıldı, tüm Türkiye’de Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde öncelikle resmi kurumlarda başlamak üzere, daha sonra yapacağımız yeni yatırımlarla beraber bütün Erbaa halkına bunu kabul ettirmek ve bunu evlere kadar ulaştırmak adına bir çalışma başlatıldı. Peki sıfır atık ne? Bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız organize ediyor. Bir defa israfı önlememiz gerekiyor. Erbaa’nın eskiden merkez nüfusu ne kadardı 10 bin. Şimdi ne kadar 66 bin. Dolayısıyla daha fazla tüketiyoruz. Kaynaklar sabit ancak onu kullanan nüfus artmış. Kaynaklar sabitse kaynakları verimli kullanmamız lazım. Sıfır atığın birinci amacı israfı önlemek. İkinci amacı kaynakları daha verimli kullanmak. Atık oluşumunu azaltmak. Atık miktarı azalırsa bizim temizlik için yılda harcadığımız ortalama 8 milyon lira daha aşağı seviyelere düşer. Biz buraya harcayacağımız parayı başka hizmetler yapmak için harcayabiliriz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.