GENEL - 06 Mart 2018 Salı 11:28

Kont Drakula 4 yıl bu kalede esir tutuldu

A
A
A
Kont Drakula 4 yıl bu kalede esir tutuldu

Vampirlerin atası olarak bilinen ve birçok filme konu olan Kont Dracula ya da Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Eflak Prensi 3’üncü Vlad, 15’inci yüzyılda Tokat Kalesi’nde 4 yıl boyunca esir tutuldu.

Vampirlerin atası olarak bilinen ve birçok filme konu olan Kont Dracula ya da Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Eflak Prensi 3’üncü Vlad, 15’inci yüzyılda Tokat Kalesi’nde 4 yıl boyunca esir tutuldu.


Eline geçirdiği Osmanlı askerlerini kazıktan geçiren, muhaliflerini ve kendisine karşı gelen devlet adamlarının kanını içmesiyle Kazıklı Voyvoda ya da Kont Dracula olarak bilinen 3’üncü Vlad 15’inci yüzyılda Tokat’ta 4 yıl boyunca esir tutuldu. Tokat Kültür ve Turizm İl Müdürü Adem Çakır, Romanya Prensi ve Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad’ın, Tokat’ta 4 yıl boyunca sürgünde yaşadığını, ardından gönderildiği Kütahya’dan bir şekilde kaçmayı başararak Romanya’ya döndüğünü söyledi.


Tokat Kalesi’nin, Tokat’ın en eski yerleşim yerlerinden olduğunu belirten Çakır, "Tam olarak kim ve ne zaman yapıldığına dair net bilgimiz yok. Fatih Sultan Mehmet ile Edirne’de Osmanlı Sarayı’nda beraber büyüyen Romanya Prensi, Fatih tahta çıktıktan sonra çeşitli yanlış ilişkilere girdiği için Osmanlı Devleti onu Tokat’a sürgün olarak gönderiyor. Zaman zaman kale zindanlarında tutulduğu söyleniyor. Ama şurası kesin, 4 yıl kadar burada kalıyor. Sonra buradan Kütahya Emet’e gönderiliyor. Kütahya Emet’ten kaçarak Romanya’ya kendi ülkesine dönüyor ve o zaman Voyvoda oluyor. Romanya Prensi olduktan sonra yaptığı canice işler onu Kazıklı Voyvoda ya da Drakula olarak adlandırılmasına sebep oluyor. Yani bir vampir hikayesi ile bağdaştırılması, kan içmesi, kendi muhaliflerini ya da karşı gelen devlet adamlarını kazığa oturtması, onun Avrupa’da öyle bir nam salmasına sebep oluyor. Tabi bunlar Tokat’ta iskanından sonraki yaşamında ortaya çıkan bir şey. Daha sonra Osmanlı Devleti onun prensliğine de son veriyor" şeklinde konuştu.


Kent merkezinde bulunan kalede 4 yıl boyunca kalan Kazıklı Voyvoda ’Türk düşmanı’ olarak bilinirken, Fatih Arslantaş isimli bir vatandaş, Kont Drakula’nın o devrin insanları için zulüm eden birisi olmasına rağmen, günümüzde turistik açıdan bir mükafat olarak görülmesi gerektiğini söyledi.



Fatih Sultan Mehmet Han ile büyüdü.


Tarihsel kayıtlara göre Dracula, kardeşi Radul ile birlikte 1442 yılında Eflak tarafından Osmanlılara rehin verilmişti. Osmanlılara rehin verildiğinde on iki yaşında olan Vlad, Edirne sarayında tutuluyordu. Burada Şehzade Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) ile birlikte Molla Gürani’nin derslerine katıldı. Fatih Sultan Mehmet, kendisi ile iyi ilişkiler içerisindeki Vlad’ı 1456’da Eflak prensliğine atadı. Fatih tarafından Eflak’a gönderilen Niğbolu sancakbeyi Hamza Bey, burada Vlad tarafından kazığa oturtularak öldürüldü. Daha sonra kellesi Fatih’in emri ile Mihaloğlu akıncıları tarafından Aralık 1476’da Balteni’de kesilerek Fatih’e gönderildi. Kazıklı voyvodanın hikayeleri, işlediği vahşet ve düşmanının kanını içme özelliği ile Dracula ve vampir tanımlamalarıyla anlatılır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.