POLİTİKA - 25 Nisan 2018 Çarşamba 17:06

Başkan Gümrükçüoğlu 4 yılını değerlendirdi

A
A
A
Başkan Gümrükçüoğlu 4 yılını değerlendirdi

Düzenlediği basın toplantısı ile Büyükşehir Belediyesi’nin 4 yılını değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Biz Trabzon’un engebeli arazisini bir dantel gibi işliyoruz” dedi.

Düzenlediği basın toplantısı ile Büyükşehir Belediyesi’nin 4 yılını değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Biz Trabzon’un engebeli arazisini bir dantel gibi işliyoruz” dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bugün düzenlediği basın toplantısı ile büyükşehir belediye başkanlığı görevinde geride kalan 4 yılını değerlendirdi. Basın toplantısını iki bölüm halinde gerçekleştiren Gümrükçüoğlu, ilk olarak basın mensuplarıyla birlikte şehir merkezindeki bazı yatırımları gezdi. Yatırımların değerlendirilmesine Meydan Parkı’ndan başlayan Gümrükçüoğlu, Meydan Parkı 1. etap ve 2. Etabın ardından Trabzon’un seyir terası olacak olan 3. etap içinde proje çalışmalarını tamamladıklarını ve yapım ihalesini gerçekleştireceklerini kaydetti. Meydan Parkı’nın eski haliyle yeni halinin fotoğraflarını yan yana koyarak basın mensuplarına gösteren Gümrükçüoğlu, “Dolmuşların 5 sıra halinde dizildiği, klakson sesleriyle yaşamak zorunda olduğumuz Meydan Parkı gitti, tarihi dokunun ortaya çıkarıldığı, eskisinden 3 kat daha fazla ağaca sahip olan Meydan Parkı geldi. Şimdi de 3. etabı yapacağız. Burası Trabzon’un seyir terası olacak” diye konuştu.


Buradan Çömlekçi kentsel dönüşüm alanına inen Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’un gelişmesini isteyen herkesin Çömlekçi’nin mezbelelik halinden kurtarılıp tarihi haline dönüştürülmesine katkı vermesi gerektiğini söyledi. Çömlekçi 1. Etapta kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının tamamlandığını, 2. etapta kamulaştırma ve yıkımlara devam edildiğini hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Birileri burası için ‘kamulaştırmalar durdu, ödemeler yapılmıyor’ diye yazdı. Öyle bir şey yok. Plan program halinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çömlekçi kentsel dönüşümü çok büyük bir projedir. Burası etap etap tamamlanacaktır” diye konuştu.


Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, buradan Tabakhane kentsel dönüşüm alanına geçti ve Tabakhane’de uygulama projesinin yapım çalışmalarına Cuma günü itibariyle yüklenici firmaya yer teslimi yapılmak suretiyle başlandığını kaydetti. Tabakhane’nin tamamlandığında bambaşka bir yaşam alanı olacağını ifade eden Gümrükçüoğlu, Zağnos Vadisi kentsel dönüşümünde sürdürülen çalışmalar hakkında basın mensuplarını bilgilendirdikten sonra Atapark Kavşağı’nın tünel olarak yeniden düzenleneceğini kaydetti. Gümrükçüoğlu, “Atapark Kavşağı’nın altından tünel direkt Erdoğdu Yolu’na çıkacak. Böylece insanlarımızın burada dakikalarca beklemek durumunda kalmayacak” şeklinde konuştu.


Başkan Gümrükçüoğlu, Reşadiye Kavşağı hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Buranın yapımı öncesinde defalarca Karayolları’na giderek dal-çık olarak yapımını talep ettiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Karayolları ‘teknik olarak bu imkansız’ dedi. Deniz seviyesinin altında ve yer altı sızıntısı olduğu için burada dal-çık yapmak hayati risk taşıyacağı için bunun yapılamayacağı bize izah edildi. ‘Hollanda’da deniz seviyesinin altında ama dal-çık yapılıyor’ diye ısrar ettik. Orada da yer altı sızıntısı varsa dal-çık yapılmıyor. Bu insan hayatını riske atmak olur’ denildi. Ne yani şimdi birileri 5 litre fazla yakıt satsın diye burada insanlarımızın hayatı tehlikeye mi atılsaydı? Bizim için önemli olan halkın çıkarıdır. Algı operasyonu yapmaya çalışanlar bu alışkanlıklarından vazgeçsin. 2009 yılı öncesinde Trabzon mimarlar mühendisler odaları da buraya dal-çık yapılmasını önermiş. Algı operasyonlarına itibar etmeyeceğiz. Reşadiye Kavşağı’nın önünde de Pazarkapı Kavşağı akıllı kavşak olarak yeniden düzenleniyor. Biz Trabzon’un engebeli arazisini bir dantel gibi işliyoruz” dedi.


Basın mensuplarıyla şehir turu yaparak Büyükşehir Belediyesinin bazı yatırımları hakkında bilgilendirmede bulunan Gümrükçüoğlu, sırasıyla yürüyüş yolu, bisiklet yolu, ağaçlandırma çalışmaları, Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi, Şenol Güneş Spor Kompleksi ve Beşirli’de yapılacak olan Spor Temalı Park hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.


Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’un son yıllarda aldığı en büyük yatırımlardan biri olan Kanuni Bulvarı inşaatını da beraberindeki basın mensuplarıyla inceledi.



“Trabzon Botanik Ağustos sonunda açılacak”


Gazeteciler eşliğinde şehir turu yapan ve projeler hakkında bilgi aktaran Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, basın mensuplarına Botanik Parkı’nı gezdirdi. Botanik Parkı’nın Trabzonlular’ın nefes alabileceği önemli bir yeşil alan çalışması olduğunu aktaran Başkan Gümrükçüoğlu, "Çocuklarımız burada doğayla iç içe olacak, burada çiçek yetiştirecekler. Yöremizin en önemli ürünü fındığa Botanik Parkımızda yer veriyoruz. Burada 21 çeşit fındık yetişecek. Botanik parkında sona geldik. Muhtemelen Ağustos ayı sonunda Trabzon Botanik halkın hizmetine girmiş olacak. Belki bir iki hafta tarihlerde oynama olabilir" dedi. Ziyaretin anısını bütün gazetecilerin katılımıyla ortak Trabzon Botanik’e ortak ağaç dikimi yapıldı.


Başkan Gümrükçüoğlu, 4. Yıl Değerlendirme Toplantısı’nda Kanuni Bulvarı’nın ardından sırasıyla Ayasofya kentsel dönüşümü, Erdoğdu Yolu, Erdoğdu Gençlik Merkezi, Ahi Evren Hastanesi Camii, Trabzon Botanik, Mumhaneönü Dolgu Alanı ve Camii Projesi ve Olimpiyat Parkı hakkında da basın mensuplarına ayrıntılı açıklamalarda bulunduktan sonra basın toplantısının ikinci kısmına geçti. İkinci bölümde Olimpiyat (EYOF) Parkı’nda basın mensuplarına çeşitli konularla ilgili açıklamalarda bulunan ve sorularını yanıtlayan Gümrükçüoğlu, TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan, yapımı sürdürülen ve 2018 yatırım programına alınan içme suyu ve kanalizasyon projelerinin de toplam maliyetinin 1.77 milyar TL’yi aştığını kaydetti. İmar çalışmaları hakkında da ayrıntılı açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu, “Biz bu şehrin imarının gelecekte katledilmemesine imza attık. Bu çalışma 34 ay sürdü. Bu çalışmada mevcut imar haklarına dokunulmamaya özel gayret gösterdik. Bizim işimiz çalışmak. ‘Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ sözünü yerine getirmek. Halkımız bu şehir için neler yaptığımızı, neleri başardığımızı çok iyi biliyor” şeklinde konuştu.


Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gümrükçüoğlu, Çukurçayır’a doğalgaz ulaştırabilmek için 5 milyon TL kamulaştırma bedeli ödediklerini hatırlatarak “Trabzon’da 89 bin işyeri ve konuta doğalgaz ulaştırdık. Bunun yüzde 66’sı abone oldu. Abone oranı yükseldi ama daha da yükselmeli” dedi.


Araklı Taşönü’nde yapılacak olan tesisin bir çöp tesisi olmadığı vurgusunu yapan Gümrükçüoğlu “Bu bir enerji tesisidir. Yani Sürmene Çamburnu’nda olduğu gibi kesinlikle ortalıkta çöp görünmeyecektir. Çöp tesiste yakılarak enerjiye dönüştürülecek, elde edilen yüzde 10 atık da kesinlikle depolanmayacak yine Belediyemiz tarafından kullanılacaktır” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Uzmanı uyardı: “Tokat’ta 6 ve üzeri deprem olabilir” Tokat’ta meydana gelen 4.7 büyüklükteki depremi değerlendiren Deprem Uzmanı Serkan İçelli, 4 bin yıldır faaliyete geçmemiş fayın üzerinde ufak bir atılımın olduğunu ifade ederek, Kuzey Anadolu fayının ise 6 ve 6.5 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi. Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli, dün Tokat’ın Sulusaray ilçesinde yaşanan 4.7 ve 4.1 büyüklüğündeki depremlerin ardından değerlendirmelerde bulundu. İçelli, bölge için korkulacak bir durumun olmadığını fakat 23 kilometrelik bir fayda yaklaşık 4 bin yıldır faaliyete geçmemiş bir fayın üzerinde ufak bir atım olduğunu söyledi. “Bu depremler sürekli devam edecek” İçelli, bu tür depremlerin sürekli devam edeceğine değinerek, “Korkulacak bir durum yok. 23 kilometrelik bire fayda yaklaşık 4 bin yıldır faaliyete geçmemiş bir fayın üzerinde ufak bir atım oldu. Bu atımlar normaldir çünkü orası çok kaotik bir bölge. Alp Himalaya deprem kuşağında olan ülkemiz Kuzey Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı ve Ege Graben sisteminde bu depremler sürekli devam edecek. Çünkü kıtasal kırıkların yitim zonların da gerçekleşiyor büyük faylar” dedi. “Bu fayların üzerinde bu tip atımlar çok normal” Bölgedeki fayların üzerindeki atılımların normal olduğunu söyleyen İçelli, “Kuzey Anadolu fayı üzerinde 1939’dan başlarsak eğer İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nu baz aldığımızda 3 tane büyük depremimiz var. 7.1, 7.2 ve 7.9’luk Erzincan depremimiz var. Dün yaşadığımız bölge aktif tektonik bir bölge. Burada Kuzey Anadolu fayının çok fazla saçılma kırıkları mevcut. 20-30-40 kilometre orta ve küçük büyüklükte faylarımız var. Bu fayların üzerinde bu tip atımlar çok normal. Bölgeye baktığımız da her yıl 4’lük depremi en az iki kere yaşıyoruz. 5’lik depremi de 5 yılda bir yazıyoruz” diye konuştu. “Biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor” Tokat ve çevresinde biraz daha dikkatli olunmasını gerektiğini ifade eden İçelli, “Bölgede aktif tektonik hatların durumlarına baktığımız da genelde bir birleriyle aynı özellikleri taşımış olsa da bazıları farklı özellikler taşıyabiliyor. Çevrede biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Yapılarımızı göz önünde bulundurmamız lazım. Zemin ivme değerleri çok yüksek. Daha yamaçlarının aşağısına alüvyon zeminlere doğru bina yaptığımız da 5, 5.5’lu depremleri dahi 6, 6.5 büyüklüğünde hissedebiliriz” şeklinde konuştu. “Kuzey Anadolu fay zonu şuan da 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebilir” İçelli, Kuzey Anadolu fay zonunun 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebileceğine değinerek, “Faylara özel olarak yaklaşıp o şekilde incelememiz gerekiyor. Bölgeye bütüncül olarak baktığımızda biz yanılıyoruz. Bütüncül bakmayacağız. Tokat’ta deprem olmaz veya Tokat’ta deprem olur dediğinizde gerçekçi olmuyorsunuz. Rasyonel bakmamız lazım. Tokat’ta deprem olmaz nasıl olmaz? Şu fayın üzerinde olmaz dememiz lazım ama maalesef biz onu diyemiyoruz. Bilimde onu söyleyemiyor. Kuzey Anadolu fay zonu şuan da 6, 6.5 büyüklüğündeki depremleri üretebilir. Bu deprem diğer fayları tetikler mi? Tarzında sorular soruluyor. O bölgede 5’li depremin olmaması mümkün değil. Her 4 yılda bir 5’lik depremimiz var. Bunun asıl sebebi 6 Şubat’taki iki büyük deprem. Özellikle Çardak fayındaki depremimiz. Biraz daha Kuzey’e doğru ortalama 3 metre bir baskı uyguladı. Bu 3 metrelik atım Deliler fayı Tecer segmentinden tutunda Kuzey Anadolu fayının Suşehri ilçesinden Amasya makaslama zonuna kadar Niksar makaslama zonuna kadar etki etti. Bu depremler muhtemeldir. 7’lik deprem üretmeseler de 6’lık depremlere hazırlıklı olmamız gerekiyor” diye aktardı.
Şanlıurfa Kırsal mahallelerde üstyapı iyileştiriliyor Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla daha konforlu yolların hizmete sunulduğu kırsal mahallelerde stabilize yol çalışması sürüyor. Köse Mahallesinde tamamlanma aşamasına gelen konforlu yollar ile ekipler, mahalle sakinlerinin takdirini topluyor. Fen İşleri Müdürlüğü, “Değişimin ve Yeniliğin Kalbi Haliliye” sloganıyla ilçe genelindeki üstyapı çalışmalarını devam ettiriyor. İlçede daha konforlu yolların hizmete sunulması amacıyla yapılan yatırımların ardından sıcak asfalt, kilitli beton parke döşeme, stabilize ve sathi kaplama asfalt çalışmaları hummalı şekilde sürüyor. Fen işleri ekipleri tarafından devam eden üstyapı hizmetleri ile ulaşımı büyük ölçüde rahatlatan yeni yollar, mahalle sakinlerinin hizmetine sunuluyor. Bu kapsamda; Köse Kırsal Mahallesinde ömrünü tamamlamış yolları stabilize yol çalışmasıyla yeniden konforlu hale getiren ekipler, kısa süre içerisinde çalışmaları tamamlamayı hedefliyor. Ekiplerin özverili çalışmasıyla mahalle sakinleri kışın çamurdan, yazın tozdan kurtuluyor. Yenilenen yollar ile merkez ve kırsal ayrımı yapılmadığını ifade eden vatandaşlar, hizmete sunulan yollar için Başkan Mehmet Canpolat’a ve Haliliye Belediyesine teşekkürlerini iletti. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise merkez ve kırsalda yürütülen üstyapı hizmetlerinin periyodik olarak devam ettiği ifade edildi.
Sakarya Hastanede çalışan temizlik personeli ilk kitabını çıkardı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan temizlik personeli Muhammed Ali Fikri ilk şiir kitabını çıkardı. Fikri, Hz. Ali’nin (R.a.) ‘Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştirin’ sözünden yola çıkarak yazdığı kitabın ilk baskısını hastane Destek ve Kalite Müdürü Tülay Kaya’ya hediye etti. Yaklaşık 2 yıldır Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde temizlik personeli olarak çalışan Muhammed Ali Fikri, ’İçimdeki Yara’ isimli ilk şiir kitabını çıkardı. Muhammed Ali Fikri, Hz. Ali’nin (R.a.) ‘Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştirin’ sözünden esinlenerek 2008 yılında kitabını yazmaya başladı. Muhammed Ali Fikri, ebeveynler için kişisel gelişim anekdot ve çocuk yetiştirme ile alakalı yazılarına da yer verdiği ‘İçimdeki Yara’ isimli şiir kitabının ilk baskısını, hastanenin Destek ve Kalite Müdürü Tülay Kaya’ya hediye etti. Eserini büyük bir mutlulukla ortaya çıkardığını belirten Muhammed Ali Fikri, “Kalemimi, kağıda değdirdiğim ilk sanat eserim ve ardından gelen roman kitaplarının ağabeyi olan şiir kitabımı, okuyuculara sunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu kitabın serüveni 2008 yılında başladı. Hz. Ali’nin (R.a.) ‘Çocukları kendi zamanınıza göre değil, onların zamanına göre yetiştirin’ sözünden yola çıkarak kitabımı yazmaya başladım. Ebeveynler için kişisel gelişim anekdot ve çocuk yetiştirme ile alakalı yazılara da kitabımda yer verdim. Kitabımı yazarken gündelik yaşamdan etkilendim. Bilinçli ebeveynler olmalıyız. Çevreme baktığımda sosyal medya ve televizyona bağımlı çocuklar yetişiyor, önceden böyle değildi biz sokaktan eve gelmezdik. Ebeveyn ve çocuklarla ilgili bilgilerin yanı sıra şiirlerin de yer aldığı kitabım bugün itibari ile raflarda yerini almaya başladı” ifadelerine yer verdi.