KÜLTÜR SANAT - 17 Mayıs 2018 Perşembe 09:08

Doğu Karadeniz’in Safranbolusu: “Ortamahalle”

A
A
A
Doğu Karadeniz’in Safranbolusu: “Ortamahalle”

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde Osmanlı evleriyle “Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su” olarak nitelendirilen Ortamahalle teleferik projesiyle turizmde adım atmak istiyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde Osmanlı evleriyle “Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su” olarak nitelendirilen Ortamahalle teleferik projesiyle turizmde adım atmak istiyor.


Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki tarihi Ortamahalle, Arnavut kaldırımlı taş sokakları, Osmanlı dönemine ait evleri, çeşmeleri ve mahalle kültürünü bir bütün halinde sergilemesiyle her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İlçenin gözdesi olan Ortamahalle’yi turizme kazandırmak ve mahalleye canlılık getirmek için yaptığı çalışmalar kapsamında mahallede bulunan konakları aslına uygun olarak restore eden Akçaabat Belediyesi bu konakları yeme, içme, oturma alanları, konaklama ve yöresel hediyelik eşyaların satıldığı mekanlar haline getirdi. Tarihi dokusu ve eşsiz manzarası ile evlenecek çiftler için adeta doğal bir stüdyo da olan Ortamahalle ihale aşamasına gelen teleferik projesi ile turizmde önemli bir adım atmayı hedefliyor. Başlangıç istasyonu Cumhuriyet Parkı’nın deniz tarafında olması kararlaştırılan teleferiğin ikinci istasyonu Ortamahalle’nin arka kısmında yer alırken son istasyonu ise ilçenin önemli turizm mekanlarından olan Akçatepe Tesislerinde olacak. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin “Safranbolu’su” olarak adlandırılan Ortamahalle’de 100’e yakın tescilli tarihi ev bulunurken, Osmanlı mimarisinin ağırlıkta olduğu yapıların bir kısmı yıkılmış olsa da Ortamahalle evleri yapılan restorasyonlarla ayakta durdurulmaya çalışılıyor.


Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Ortamahalle’nin Akçaabat’ın eski mahallelerinden biri olduğunu belirterek, Ortamahalle evlerinin Osmanlı dönemindeki son sivil mimarlık örneklerinden biri olduğunu dile getirdi. Ortamahalle evlerinin Safranbolu ve Beypazarı’na benzetildiğini vurgulayan Türkmen, “1988’de burası sit alanı olarak ilan edildi. Daha sonra koruma amaçlı imar planı yaptırdık. Elimizden geldiği kadar bu mahalleyi korumaya çalışıyoruz. Bu mahallede bazı sıkıntılar oldu. Geçmişte mahallerini yerli halkı büyük oranda burayı terk etti. Yerlerini satarak terk ettiler. Ağırlıkta daha ekonomik durumu çok iyi olmayan kesimler buraya geldiler. Yerli halkın elinde kalan binalar var çok ortaklı hale geldi. Uzun bir süre buraya sahip çıkılmadı. Biz belediye olarak sahip çıkmaya çalışıyoruz. Burada yıkılmaya yüz tutmuş sahip çıkılmayan binaları satın alarak restore ediyoruz. Biz diğerlerine örnek olmak istiyoruz. Burada belediyemizin 6 binası oldu. Bazı binalarda konaklama, bazı binalarda ise yeme içme hizmeti veriyoruz” dedi.



“Ortamahalle evlerine talep arttı, fiyatlar yükseldi”


Ortamahalle evlerine talep arttığını için fiyatların yükseldiğini kaydeden Türkmen, “Örnek bir çekirdek oluşturalım bunun etrafında mahalleli tekrar toplansın istedik. Şimdi yavaş yavaş mahalleli binalarına sahip çıkmaya başladılar. Buradaki binalar değerlendi. Buranın değerini bilen insanlar buraya gelmeye başladılar. Fiyatlar biraz yükseldi. Satın alanlar restore ederek yeni yerler açmaya başladı. Bu yaz çok iyi olacak. İlerideki senelerde buradan çok daha şeyler bekliyoruz. Akçaabat’ın girişinden buraya direk bağlantı yolu olacak. İnşaatı devam ediyor. O yolun açılmasıyla vatandaşlar buraya daha rahat bir şekilde gelebilecek. Ayrıca mahallenin sit alanı dışındaki kesiminden vadi içerisinden bir teleferik hattı projelendirdik. İlk istasyonu sahilde düşündük oradan kalkarak bu mahallenin arka kesiminde de bir istasyon kurularak isteyen burada inebilecek. Son istasyon ise 700 kotunda olan Akçatepe’de olacak. Şuanda ihale aşamasında. Buradaki evleri restore etmek biraz masraflı. Ahşap şeklinde yapıldıkları için sık sık bunların onarımı gerekiyor. Tabi halk bunu fazla yapamıyor. Bunun için sokak sağlıklaştırma projesi de devam ediyor. Onu da tamamlayarak buradaki binaların her birinin durumu ortaya çıkacak. Belki de Kültür ve Turizm Bakanlığından katkısıyla bu mahalleyi eskiden olduğu gibi yaşayan bir mahalle haline getirmek istiyoruz. Burası Trabzon ve bölgemiz için önemli. Biz Akçaabat Belediyesi olarak turizmi öncelikli sektör olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.



“Safranbolu çok yol aldı”


Ortamahalle’de bulunan evlerin imar planı olmamasına rağmen düzgün yapıldığını belirten Türkmen, “Ortamahalle’nin içerisinde Osmanlı döneminden kalan bir camimiz var. 1800’li yılların başında yapılmış küçük ve çok şirin bir cami. Ayrıca 1300’lü yıllarda yapılmış olan bir kilise var. Mahallenin baş kısmında bulunuyor. Kilisenin etrafı yapılaşmıştı burayı temizledik. Kiliseyi restore ederek turizm hizmetine açacağız. Mahallemizi canlı bir hale getireceğiz. Safranbolu çok yol aldı. Bu bölgede onlara benzer bir mekan burası. Buranın fotoğraflarını gören çok ayırt edemiyor. Acaba Safranbolu mu diyorlar. Çok benziyor. Burada binalar birbirine çok saygılı yapılmış. O zamanlar imar planı yok kimse bunları takip etmiyordu. Kimse kimsenin önüne veya güneşini kesmiyor. Buradaki binaların her birinin bir bahçesi var. Bahçelerinde evin ihtiyacı olan herşeyi yetiştirebiliyorlar. Burada eski yerli halk çiçeğe de çok önem veriyordu. Halen daha öyledir. Kapıyı açarak içeriye girdiğiniz zaman cennet bahçesine girmiş gibi olursunuz. Akçaabat’ın iklimi Akdeniz ve Karadeniz karışımıdır. Geçmişte Akçaabat’ın esas ürünü tütün ve zeytindi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tütün yetişen tek yer Akçaabat’tı. Akçaabat’ın batı kesimi tamamen zeytin bahçeleri idi” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MSKÜ Kariyer Günleri başladı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nun öğrenciler için hazırladığı ve 2 gün boyunca sürecek olan Kariyer Günleri programı başladı. 24 - 25 Nisan tarihleri boyunca Muğla Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenecek olan Kariyer günleri programında, öğrenciler çeşitli alanlarda uzman isimlerden meslekler hakkında bilgi alacak. 15 mezun 30 firma konuşmacısı ile okul bahçesinde 36 stant kuruldu. Kariyer günlerinde öğrenciler ile firma yetkilileri bir araya gelirken öğrencilere staj görme imkanı da elde ediyor. Kariyer günleri açılış konuşmasını yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kıvrak "Üniversitemizin sanal işbirliği kapsamında düzenlediği etkinliğimizin, üniversitemiz, ilimiz, firmalarımız ve öğrencilerimiz açısından verimli olmasını diliyoruz. Muğla Meslek Yükseokulu olarak özellikle sektör temsilcilerimizle birlikte, öğrencilerimizin buluşmasını, sektörün gelişmesi, ekonomik büyüme ve kalkınma açısından önemsiyoruz. Sektör ihtiyaçlarını karşılayacak insan kaynaklarını, yeni piyasa şartlarına uygun eğitmek, kişisel gelişimlerine destek vermek ve gerekli donanıma sahip mezunlar yetiştirmek bizlerin öncelikli sorumluluğu. Bu sorumluluğu hem öğrencilerimizin kariyer hayatını başarıyla yönetmeleri, hem de sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasında kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Umarım tüm katılımcılarımız açısından verimli ve pozitif bir çıktı elde ettiğimiz 2 gün geçiririz. Bu anlamda katılım sağlayan, destek veren, emek veren, gönül veren tüm paydaşlarımıza, katılımcılara ve konuklarımıza teşekkür ediyorum ”dedi.
İstanbul Aydilge coştu, coşturdu Çekmeköy Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde sahne alan Aydilge, Çekmeköylülere unutulmaz bir akşam yaşattı. Çekmeköy Belediyesi’nin düzenlediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinliklerin finali ünlü pop sanatçısı Aydilge konseriyle yapıldı. 7’den 70’e binlerce Çekmeköylünün katıldığı konsere coşku ve heyecan hakimdi. Vatandaşların doyasıya eğlendiği konserde Aydilge sevilen şarkılarını coşkuyla seslendirdi. Konserde ünlü sanatçıya Çekmeköylüler adına çiçek takdim eden Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, “Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı birlikte kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Bu özel günde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümünü ve geleceğimizin teminatı olan siz çocukların bayramını coşkuyla kutluyoruz. Bugün, sadece bir bayramı değil, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin temellerinin atıldığı önemli bir günü de anıyoruz. 104 yıl önce, ulusal egemenliği en yüksek irade olarak gören bir milletin cesur adımlarıyla bu topraklarda yeni bir dönem başlamıştı. O günden bu yana, milletimiz, demokrasi ve özgürlük mücadelesini kararlılıkla sürdürmüş, bu değerleri korumak için büyük bedeller ödemiştir” dedi. Başkan Çerkez, “Evlatlarım, sizler ülkemizin geleceği ve umudu olarak, bu değerleri daha da ileri taşımak için büyük bir sorumluluğun sahiplerisiniz. Bugün, ulusal egemenliğin ve demokrasinin değerini daha iyi anlamak için önemli bir fırsat sunuyor. Kendinize güvenin, bilgiyle donanın ve ülkenizin geleceğine olan inancınızı hiçbir zaman kaybetmeyin. Bugün, sadece kendinizi değil, aynı zamanda dünya çocuklarının sesi olma fırsatını da elde ediyorsunuz. Dünya barışı ve kardeşliği için çalışarak, insanlık ailesinin bir parçası olarak sorumluluklarınızı yerine getirmeniz gerekiyor. Unutmayın ki, küçük yaşta bile büyük işler başarabilirsiniz. Bugün sizlere armağan edilen bu bayramı en iyi şekilde değerlendirin. Sevgiyle, saygıyla, barışla büyüyen bir dünya için çaba gösterin. Unutmayın ki, sizler geleceğimizin mimarlarısınız. Bu bayramı coşkuyla kutlarken, geleceğe umutla bakmanızı diliyor, hepinizi sevgiyle selamlıyor bu bayramı tüm dünya çocuklarına armağan eden Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. Sizler için özenle hazırladığımız şenliğimizde doyasıya eğlenmenizi diliyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı tebrik ediyorum“ ifadelerini kullandı. Yaklaşık 2 saat süren konserde binlerce Çekmeköylü doyasıya eğlenip bayramı coşkuyla geçirdi. Aydilge konserine katılan vatandaşlardan Arda Çanakcı, "Öncelikle Aydilge çok sevdiğimiz bir sanatçı buraya geldiği için çok mutluyum. Çok güzel bir atmosfer var, bunu sağlayan Belediye Başkanımız Orhan Çerkez’e de çok teşekkürlerimi iletiyorum. Çok güzel bir etkinlik devamını bekliyorum" şeklinde konuştu. Fadime Denizlioğlu isimli vatandaş ise,"Konserin olacağını dün gece öğrendim, öğrendiğim zaman zaten Aydilge’nin bütün şarkılarını ezbere biliyordum. Buraya gelmek için can attım, İşlerimi bitirip hemen geldim. Çocuklarımı alıp saatlerce burayı bekledik. Çok güzeldi, değdi" dedi.
Yalova Altınova Belediyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde fide dikim zamanı Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan ve 240 çeşit şifalı bitkiye ev sahipliği yapan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ne baharın gelmesiyle birlikte fide dikimi işlemleri başladı. 2020 yılında kurulan ve Altınova Belediyesi tarafından işletilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde 40 dönüm alanın 28 dönümünde şifalı bitkilerin üretimleri gerçekleştiriliyor. Yetiştirilen şifalı bitkilerin halka satışlarının da yapıldığı bahçeye, ziyaretçilerin ilgisi her geçen gün artıyor. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Yalova Şubesi ile işbirliği yapılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’yle ilgili bilgi veren Müdür Mustafa Sarıgül, bahçede ağaç, sarılıcı, sürünücü bitki gruplarının yer aldığını dile getirdi. Sarıgül, bahçede kekik, lavanta gibi mutfakta kullanabilen bitkileri yetiştirip vatandaşların satışına sunduklarını belirtti. Bahçede bulunan salonda üniversitelerle ortaklaşa halk ve çiftçileri bilinçlendirmek üzere konferanslar düzenlediklerini de kaydeden Sarıgül, “Kendi fidemizi yetiştirebileceğimiz üretim seramızı yaptık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’yla ortak bir proje. Mürver bitkisi, kudret narı ve tıbbı nane dediğimiz bitkilerden aşamalı olarak çalışmalar yaptık. Tamamen insan sağlığına faydalı olabilecek çalışmalar yapıyoruz. Tabi bunu eczacılık ve tıp fakülteleri hocaları ile beraber yapıyoruz. Yurtdışından getirmiş olduğumuz, adapte etmiş olduğumuz, özel bitkilerimiz var. Şizandra üzümü dediğimiz, hamamelis cadı fındığı dediğimiz, çikolata sarmaşığı dediğimiz çok ilginç bitkiler de var burada. Alanımızda şeker otu steviayı zaten artış çok yaygınlaşmaya başladı. Vatandaşlarımızı bilinçlendirip özelikle diyabet hastası vatandaşlarımız bunu kullanmaya yönlendiriyoruz. Tamamen sağlıklı, organik bitkiler bunlar” dedi. Sarıgül, bahçede baharla birlikte fide dikimi yaptıklarını anlatan bu yıl 25 bin civarında fide üretimi yaptıklarını ve bunları üniversitelerle de paylaşacaklarını kaydetti. Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca ise ilçeye ve Yalova’ya değer katan mekanlardan olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin Türkiye’de örnek bahçelerden birisi olduğunu ifade etti. Yıl boyunca çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bahçenin ilgi odağı olduğunu söyleyen Fazlaca, vatandaşları da bu alanı gezmeye davet etti.